Honzo,to je fajn,že všichni usazeni létají. Čmelák nemůže založit hnízdo podruhé od nova. Možná jen pokračovat dál v tom co přerušil,ale to nevím jistě.Možná,že se vrátila včas v době kdy jsi nebyl doma.
Mě dělničky obou dvou zemních pilně létají.Ty prvně vylíhle častěji,i když to nejdřív vypadalo špatně.Ty druhé méně,ale vylíhly se o den později.
Za to první luční také pořád ještě nemá dělnice a dnes je to už 24 den.Tak dlouho jsem na luční nikdy nečekala,ale také jsem je neměla nikdy tak brzy ubytované.
Ta zemní ve vnitřním čmelínu asi nebyla úplně v pořádku.Dnes jsem se podívala dovnitř,byla tam malá vosková kulička a žádný džbáneček.Nektar byl jen tak volně na bavlně.
Dnes jsem neviděla žádné hledající,jen kolem mě proletěla a ohledala si mě skalní,asi myslela,že ta moje zvonkově modrá bunda možná bude potrava. A odletěla. Zítra má být tepleji,tak snad se nějaký vhodný objeví.
Chov čmeláků v roce 2016
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky. težko říci ale moc možností není. Buď je to nová královna nebo ta původní po vynucené pauze pokračuje, ale buňku už tam nemá....Niky1 píše:Honzo,to je fajn,že všichni usazeni létají. Čmelák nemůže založit hnízdo podruhé od nova. Možná jen pokračovat dál v tom co přerušil,ale to nevím jistě.Možná,že se vrátila včas v době kdy jsi nebyl doma.
Mě dělničky obou dvou zemních pilně létají.Ty prvně vylíhle častěji,i když to nejdřív vypadalo špatně.Ty druhé méně,ale vylíhly se o den později.
Za to první luční také pořád ještě nemá dělnice a dnes je to už 24 den.Tak dlouho jsem na luční nikdy nečekala,ale také jsem je neměla nikdy tak brzy ubytované.
Ta zemní ve vnitřním čmelínu asi nebyla úplně v pořádku.Dnes jsem se podívala dovnitř,byla tam malá vosková kulička a žádný džbáneček.Nektar byl jen tak volně na bavlně.
Dnes jsem neviděla žádné hledající,jen kolem mě proletěla a ohledala si mě skalní,asi myslela,že ta moje zvonkově modrá bunda možná bude potrava. A odletěla. Zítra má být tepleji,tak snad se nějaký vhodný objeví.
Jinak tu musím veřejně pochválit moji manželku. V době mé nepřítomnosti mi na noc přes čmelíny hodila staré bundy! A už se taky dívá na čmeláky trochu jinak. Navíc skalní, tam měla speciání péči, přehozena termo folií a dvěma dekami. Květináč totiž není moc hluboko.
Naposledy upravil(a) Honza79 dne čtv 28. dub 2016 19:43:38, celkem upraveno 1 x.
Moje paní Čmeláková taky lítáá ..Hledající dneska jen jedna zemní, jinou jsem fakt nezahlídla a tahle mi frnkla.Ale u nás ikdyž sluníčko, tak jen 7°C.Doufám, že zítranebo v sobotu budou hledat a ještě se nějaká ubytuje.
Dnes jsem odpoledne se strachem vyhlížel ubytované královny. Přece jenom těch chladných dnů a nocí bylo hodně. Je to dobrý ! Viděl jsem všechny 4. Mám ještě 2 volná místa k pronajmutí. Věřím, že v nadcházejícím teplejším období bude poptávka
po volných čmelínech.
po volných čmelínech.
Sice to sem nepatří,ale přesto.V citaci je nejlepší ponechat jen úryvek na který chceme reagovat(někdy nemusí být jisté k čemu se odpověď vztahuje).To znamená vymazat z citace vše co se k tomu nevztahuje,ale důležité je ponechat na začátku a na konci obsah v hranatých závorkách ,včetně těch závorek,kdo to ještě nezná.Honza79 píše: .... ale buňku už tam nemá....
Jinak tu musím veřejně pochválit moji manželku. V době mé nepřítomnosti mi na noc přes čmelíny hodila staré bundy! A už se taky dívá na čmeláky trochu jinak. Navíc skalní, tam měla speciání péči, přehozena termo folií a dvěma dekami. Květináč totiž není moc hluboko.
Honzo,možností je více,také záleží na tom,jestli jsi buňku odstranil ty nebo tam ani nebyla.Já jen chtěla říct,pokud matka přijde o dílo,není schopná založit nové.
Ale máš šikovnou manželku,možná ji zachránila.
Koupila jsem si brožurku "Čmeláci".Zaujal mě způsob prvního nalákání a ubytování...Do čmelína se vloží termoska/podle mě by šel použít i termohrnek/důležité je širší hrdlo a do tý se zavede trubka a dá trochu teplodržnýho materiálu .A teprve až se líhnou první dělnice se hnízdo pinzetou opatrně vysune do čmelína.Nemáte s tím někdo zkušenost?Myslím, že na ty první mrazivý dny a zkoušení termoizolace královnou při obhlídce je to geniální nápad.Takovej termohrnků se mi válí bez užitku v kuchyni.... Teď mě tak napadá, jestli se termohrnek nebude zdát čmelandě malej..ale asi to příští rok u jednoho čmelína vyzkouším ?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kavcaa, zní to zajímavě. Každopádně vyzkoušeno nemám. Ale při následném vyndavání díla z termosky by to znamenalo poměrně velký zasáh do čmelínu, navíc by to chtělo dělat za tmy při červeném osvětlení.... Já zase přemýšlel o instalaci nějakého topného kabelu nebo topného kamenu (známe z teraristiky). Nemuselo by to být nic silného, jen tak pro lehkou pomoc když je teplota na nule... Každopádně chci do budoucna ještě vylepšit izolaci, protože ani 3cm silné dřevo nemusí stačit. Možná bude pro začátek i lepší zmenšit od stropu vnitřní prostor, třeba deskou polystyrenu. Ta se pak po vylíhnutí dělnic může odstranit. Taky je možnost přejít úplně na čmelíny německého typu - z kartonovou vložkou. Mám pocit, že je letos zkouší julio, tak uvidíme ohlasy.
Niky, děkuju za radu.
Niky, děkuju za radu.
Mě už taky napadlo nějaké přitápění,odporem nebo odporovým drátem,ale bez elektriky je to hodně problematické,baterie by to neutáhla.Si pamatuju ,v akvaristice jsem dělal topné tělísko,zvedlo to teplotu jen o pár stupňů a bylo to zapojeno stále.
Honza 79 :[Taky je možnost přejít úplně na čmelíny německého typu - z kartonovou vložkou.*]
Já mám jeden takovej připravenej/ a doufám, že ho osídlím/, dřevo 3cm + polystyren 2cm pak kartonová krabice, víko kartonu vyklápěcí/kdyby bylo potřeba víc větrat a vyndat ho.Jen se bojím, na větrání mám jen jeden otvor.Doufám, že po něm nějaká "chňapne" a já uvidím, jak bude fungovat, bohužel ale "smrdí" novotou dala jsem do hnízda alespoň pár chlupů z našeho labradora..tak uvidíme
Osazenej čmelín mám bohužel takovej spíchnutej horkou jehlou, nebylo moc nic čím ho vyslat, je v zemi, bez klapky..a samožřejmě zrovna tady se bydlí...Musím říct, že jsem slušně chycená.Pozorovat tu chlupatou kuličku jak leze přes mechovou zátku co si vyrobila ve vchodu...to je něco..jak zaměřuje nový GPS ,když se objeví nějaká novinka v blízkosti ulku...Přemýšlela jsem , jak tam dodat klapku, ale znamenalo by to jí úplně změnit vchod, to by asi netolerovala...Bohužel byl to můj první pokus na základě videa z netu/ a tam se s tím nemazali ani zdaleka jako já /..tak uvidím
Já mám jeden takovej připravenej/ a doufám, že ho osídlím/, dřevo 3cm + polystyren 2cm pak kartonová krabice, víko kartonu vyklápěcí/kdyby bylo potřeba víc větrat a vyndat ho.Jen se bojím, na větrání mám jen jeden otvor.Doufám, že po něm nějaká "chňapne" a já uvidím, jak bude fungovat, bohužel ale "smrdí" novotou dala jsem do hnízda alespoň pár chlupů z našeho labradora..tak uvidíme
Osazenej čmelín mám bohužel takovej spíchnutej horkou jehlou, nebylo moc nic čím ho vyslat, je v zemi, bez klapky..a samožřejmě zrovna tady se bydlí...Musím říct, že jsem slušně chycená.Pozorovat tu chlupatou kuličku jak leze přes mechovou zátku co si vyrobila ve vchodu...to je něco..jak zaměřuje nový GPS ,když se objeví nějaká novinka v blízkosti ulku...Přemýšlela jsem , jak tam dodat klapku, ale znamenalo by to jí úplně změnit vchod, to by asi netolerovala...Bohužel byl to můj první pokus na základě videa z netu/ a tam se s tím nemazali ani zdaleka jako já /..tak uvidím