Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
eljerry

Dobrý den, jsem úplný začátečník. Letos jsem si vyrobil tři čmelíny a chtěl bych je osadit.
Není již pozdě?
Počasí mi moc nepřeje, je zima a prší. O víkendu jsem zahlédl dva čmeláky, kteří asi hledali hnízdo. Bohužel jsem ještě neměl namontované čmelíny.
Jsme cca 470 m nad mořem, stromy již kvetou. Mám strach, že letos již nebudu uspěšný.
Děkuji za odpověď.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Eljerry,prozatím to nevzdávej,do konce dubna je pořád naděje,že něco ubytuješ.Včera jsem viděla hledat několik zemních i polní a jednu skalní.
prostě budeš muset zkoušet ve volnu hledat,když zrovna nebude pršet.Nevím jaké je u nich minimum stupňů C pro vyhledávání,ale při 8°C jsem je vyhledávat viděla.

U nás letos třešně rozkvetly kolem 4.dubna.Běžně kvetou od 17.dubna.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Teď jsem se dívala fac.. https://www.facebook.com/groups/7832962 ... 4/?fref=ts Tady je citace Petra Dobrého ze včerejška:"I v sebelepší čmelín (tento je ze dřeva o síle 3 cm) nedokáže dobře izolovat očekávané noční mrazy a hlavně studený severní vítr. Není proto na škodu královně co nejvíce ulehčit nutnost zahřátí úvodních vajíček na teplotu 28 - 30 stupnů. Dnes jsem proto obložil slámou a cihlami právě severní a západní stranu čmelínů na naší zahradě.

Nedávno jsem viděl prodávat čmelíny z velmi tenkého dřeva. Obávám se, že pokud jsou v nich nyní královny, jsou jejich hnízda odsouzené k zániku. S ohledem na skutečnost, že královna si, na rozdíl třeba od ptáků, nemůže úvodní hnízdo založit znovu, je prodej takových čmelínů na pár facek... Petr Dobrý a " 16.4. Pozor, blíží se mrazy. Pokud máte již ve čmelíně královnu a ten je z tenkých prkének, nebo pokud ho máte na nějakém místě, kde hodně fouká a nebo jste ve vyšší nadmořské výšce, kde se předpovídá sněžení, je potřeba učinit určitá opatření. Královna totiž zahřívá první vajíčka (6-10) vlastním tělem na nutnou teplotu 29-30°C. Pokud jí vajíčka zmrznou, neumí začít znovu a brzy opustí hnízdo. Proto doporučuji (večer, kdy je už královna doma a nebude jí vadit změna vnějšího vzhledu čmelínu), čmelín (mimo vchodovou stranu) obložit nějakým polystyrenem, hadrem, nebo alespoň nějakou deskou vedle čmelína, která jej dokáže ochránit před severním a západním větrem). Hodně se mi ptáte na dokrmování. Osobně jsem názoru, že dokrmování cukerným roztokem má význam jen ve chvíli, kdy několik dní silně prší, mrzne a nebo je sněhová pokrývka. Jinak si královna najde potravu v okolí... Držím všem chovatelů a hlavně královnám palce, aby mrazíky zvládli... Petr Dobrý "
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Já hlásím..3°C s odřenýma ušima, ráno v 6 nula a námraza na autě.Teď jsem se vrátila, opravdu silný ledový vítr, občas sněhové a děťové přeháňky a naše luční se teď vrátila z výletu!Začím jí mít čím dál víc v oblibě.Je neskutečná pracantka.První jde ráno z úlu a večer končí až se setměním,prakticky za každého počasí.Nejdřív sem jí na úlek nasadila kartonovou krabici od peprsek :P ,včera jsem přidala igelitovej pytel, manželovu mikynu a navrch oteplováky.Na noc jí dávám vatou zátku.Nejmíň létá hájová.Všechny úlky mám "zateplený" igelitovým pytlem a zimním oblečením.A to zemní má v úlku ještě polystyrén...a modlím se a trpím s nima. :shock:

Jdu vykoukat, jestli lítá i zemní a hájová......- jo lítají obě,zemní jsem i viděla, luční zase taky.Tak nevím, jestli bych nebyla raději, kdyby zůstaly doma..ikdyž bude ještě hůř,možná si to skovávaj na ten největší nečas.
Niky -díky.

moje zafutrovaný čmelíny KUK :http://kavcaa.rajce.idnes.cz/cmelin_2017/
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dobryyy Kavco, tak to ja mam mnohem mene:

Obrázek

U nas rano nula, ted kolem 4C, ale stacilo sledovat cmeliny par minut a zemni a jedna skalni litaji tam/zpet co jim sily staci. Snad to bude stacit...
Kyros
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny, i mě ta předpověď na další dny děsí. Díky všem za inspiraci ohledně zakrytí čmelínů. Myslíte si, že pokud je u čmelínu zakrytá střecha a boční stěny, že čmeláci nemají problém s orientací při letu domů. Bojím se, aby mi ty čmelíny našli. :?
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

To máš dobrý Marku, od baráku je teplo.Kyrosy, já jim to tam dávala včera večer a v pohodě dneska lítaly.Sice jsem je ráno neviděla , ale pokud se něco trochu změní na čmelíně, při odletu se otočí, pohoupou,omrknou to a je hotovo.Nebála bych se .Hlavně ať mají vchod stejný.U luční, když jsem už o víkendu dávala karton od peprsek, dost výrazně to vonělo i na dálku a víš jak jsou pemprsky barevný.Ale ta krabice tak pěkně akorát na úlek seděla.. a naší luční, to bylo šuma fuk.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Koukám, že jste na zimu náležitě přichystaní. A to je dobře! Kavco, pěkně si je zabalila. :) Marku, máš výhodu. Čmelíny jsou chráněné částečně domem. ;) Kyrosi, neboj, když jim nepřikreješ čelo s klapkou tak nezabloudí.

Jinak dnes sledoval čmeláky syn. Jeho skalní letá a neustále nosí zásoby, luční také. Velký otazník visí nad skalní ze soboty. Už se dva dny neukázala. Buď je pryč nebo ztuhlá ve čmelíně čeká až bude lépe. V tuto chvíli jí tam bude asi nejlépe. Všechny zemní létají, nové dělnice nejsou nebo možná jsou ale ven se rozhodně nehrnou. Ty první dělničky z neděle dnes ani nevylezly. A vůbec se jim nedivím....
Ola

Kavčo, o ten kameninový hrnec bych se v tom větru obávala. :-)
U nás pod Brdy bylo ráno také na nule, teď 3 a prudký ledový vítr. Do vchodů dávám na noc když je zima zátku z cupaniny, vždy ji vyhodí, dnes dopoledne v nich udělali jen otvor na protáhnutí. Obalila jsem čnelíny ze všech stran krom jedné dekama, na to igelit a bylo nutné zatížit několika kameny. Máme je vedle soklu domu a je mezi tím mezera cca 5 cm...asi tam ještě dojdu nacpat slámu. Stěny čmelínu jsou 2cm modřín + 2 cm extrud.polystyren a karton. No, po přečtení té citace nevím nevím, další udělám asi silnější. Mám čmelandy poprvé a začínám z toho počasí mít nervy... Držím všem palce, bude to trvat asi do úterý. Ola
Kyros
Nový člen
Nový člen

Kavcao, Honzo,díky za odpověď. Poněvadž venku už citelně přituhuje a začíná sněžit, jdu hledat ty staré kabáty. Atˇnám ty holky nevymrznou :D
Odpovědět