Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
eljerry

Zdravím všechny čmelaře,
dlouho jsem se neozval, ale sleduji příspěvky na tomto fóru.
Novým chytačům doporučuji trpělivost, ono se to podaří. Osobně jsem začínal před dvěma roky a nakonec jsem jen "záviděl" úspěšným. Loni jsem začal brzy a podařilo se mi usadit všechny tři své čmelíny.
Chodím na louku s pásy stromů, kde začínají kvést rostliny. Letos jsem zkusil čtyři čmeláky a žádný nezůstal. Zřejmě se mi vratili někteří z loňska, na zahradě jsem chytil dva zemní a oba hned začali pracovat. Už zavírám klapku. Třetí čmelín zatím prázdný, ale o víkendu to snad zvládnu.
TAK DRŽÍM PALCE VŠEM A PŘEJI ÚSPĚCHY A RADOST PŘI POZOROVÁNÍ ČMELÁKŮ PŘI PRÁCI. :D :D :D
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Eljery, konečně jsi se ozval,tak ať se ti daří. Tobě se tuším líbí Zemní, to je dobře...
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 23. bře 2019 19:48:34
Pepane ,super s tou rokytovou :D .Máš úlek umístěný vysoko nebo nízko?
Niki, právě že moc vysoko ne cca 1m a ten nový "automat" asi 1,5m.Dám pak fotky.
Chtěl jsem ještě říct,že teď když vyjíždím na kole na průzkum tak vozím sebou malou lahvičku s rozpuštěnou pastou Apifonda pro akutní
pomoc čmelákům v terénu.Naposledy zrovna Rokytová uprostřed cestičky ,zesláblá,měla štěstí ,že jsem tam jel já,jinak byla přejetá.
Dal jsem ji do přenosky (jsou vidět ty přenosky i na mých fotkách, později ještě ukážu jednou) a na to sítko co je na těch přenoskách jsem nanesl ten roztok,tak se napila,byl vidět ten sosáček. Doma jsem ji vpustil do jednoho úlku,ráno někam odletěla,třeba se vrátí...
A po druhé zase doma na chodníku ,za se Rokytová. Jestli to byla ta stejná ? nevím. Tak jsem zopakoval postup.
Loni to bylo to samé v práci,kde byla "vytuhnutá" přímo na panelech, o tom jsem psal loni.
Těma přenoskama je i zavádím do úlku.
Dneska jsem ji načapal jak se v podvečer vrací ,pěkná macanda ,ale bylo vidět ,že toho už má "plné brýle" :) .
Teď už tady začínají ovocné stromy, tak snad už budou mít dostatek potravy.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

lenkajitka píše:
pon 01. dub 2019 9:22:15
Ahoj,

po víkendu jsem z mých pokusů trošku smutná. Okolo poledne lítalo včera po zahradě snad 20 hledajících čmeláků, poctivě zkoumali každý kámen, každou dírku v zemi ale mé pokusy o usazení zatím dopadají špatně.
První odchycený, kterého jsem po 5 minutách otevřela okamžitě během pár vteřin uletěl a ani se neohlídnul. Zkusila jsem po dvou hodinách dalšího, ale ten do čmelínu ani po 5 minutách nechtěl zalézt, držel se jen na kraji chodbičky a stále se vracel ke vchodu, tak jsem ho nechtěla trápit a pustila ho .
Třetí pokus dopadl tak, že čmelák ihned po přiložení k otvoru doslova vběhl do chodbičky, v úlku pobyl skoro 2 hodiny, pak vylezl ven, asi 10 minut si obhlížel vletový otvor do úlku, pak se snažil vznést vzhůru, ale vadila mu v průletu hustá koruna břízy, pod kterou jsem úlek postavila, slétl znovu k zemi a pak přímou čarou podlétl větve a byl pryč. Do večera jsem ho už nezahlédla, i když jsem se snažila a nanosila se práci na terasu a pozorovala čmelín a další a další čmeláky, jak okolo mě na skalce hledají .
Nakonec jsem si řekla, jestli jim nevadí ta bříza….. Hledali všude, ale žádný z nich nikdy nehledal pod ní, vždy se jí vyhnuli. Vlétnout pod ní mohou dobře (alespoň si to myslím, zkrátila jsem jí po celém obvodu větve a nyní dosahují tak třičtvrtě metru nad zem.)
Tak jsme s manželem dodělali ještě druhý čmelín a usadila jsem ho na protější stranu zahrady do rohu k tůjím. Tam jsem ale usadila čmeláka, který sice hledal také důkladně, ale bylo už k večeru a tak z úlku nevylétl, obávám se, že to bude další nocležník :(
Leni,možná trochu povysuň ten čmelín ,tak aby bylo česno zároveň s tím převisem větví,aby mohla udělat pořádný pamatovací let. Snad to pomůže?
A v létě ho můžeš pomalu zasunout dál pod korunu do většího chládku. Držím palce...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Karel píše:
ned 31. bře 2019 20:57:01
Niky máš na ty luční nějakou strategii? Mne letos i loňi se nedaří je usazovat. Přenesuje je do 3min, jsou bezpečně v úlku, ale venku za dalších 5, vylétnou, otočí se proti vletu a tradá. Ten den se mi už nevrátila žádná...
Karle,to je přesně jak u mne,de
nně jich pochytám 5-8...do minuty až dvou jsou uvnitř a nechám je pět minut zavřené,po otevření jsou i dýl,ale bez snahy o pamatováka...
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,také jsem byla překvapená.Teprve potom když vyletěla už provedla normální orientační let.

Marku,to samé se mi stalo s jedním zemním navrátilcem.Cpal se do obsazeného úlku,tak jsem ho dala do jiného kde zemní loni byli.Krásně se pohupoval před vchodem včetně orientačního letu,ale přesto se nevrátil.
Naposledy upravil(a) Niky1 dne úte 02. dub 2019 8:02:53, celkem upraveno 1 x.
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky já si myslím že to mohla být klidně navrátilka. Mohla hledat poblíž a viděla podobný objekt tomu, ve kterém hnízdila.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,i to mě pak napadlo a navíc luční se dokážou ubytovat bez problému v úlku sami.Také se mi to už některý rok stalo,jsou důkladní hledači a prohledají každou skulinku.
Ola

Blanka píše:
sob 30. bře 2019 8:55:28
Rapo gratuluju. Po loňském bezproblémovém usazování, letos nic. Zatím hledaly dvě zemní, po usazení žádný zájem, jinak u nás nic nehledá. a to už mi pokvete meruňka. Dnes se budu snažit, držte palce.
Blanko, chce to asi trpělivost, moje meruňka už odkvétá (u jižní zdi) a čmelandy se pořád jen krmí a krmí, pokud nějaká hledá, o čmelín nemá zájem. Asi čekají na stabilnější počasí. U nás byl dnes ráno stupeň pod nulou, tak jen ať se ještě chvilku vykrmují. Předpokládám, že pak to ale vše půjde fofrem....to snad abych si vzala dovolenou, až začnou všechny hledat :D
Ola
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny čmelaře. Taky se snažím, ale zatím bez úspěchu. U mne se objevují hledačky zemních, ale jen tak dvě denně. Ráno mám ještě na zahradě jinovatku. Čekám na svoje skalničky. Pepane, loni jsem měla čmelíny na prkně pod zastřešenou pergolou. Nožičky z hřebíků ve víčkách s olejem. Bylo tam velké teplo. Letos bych je chtěla dát do zahrady pod keře na holou zem. Určitě by jim bylo lépe. Bojím se mravenců. Máš nějaké opatření, když máš ty krásné čmelíny na zemi? Předem děkuji za rady. Jarka.
Odpovědět