Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
úte 18. dub 2017 19:55:23
Koukám, že jste na zimu náležitě přichystaní. A to je dobře! Kavco, pěkně si je zabalila. :) Marku, máš výhodu. Čmelíny jsou chráněné částečně domem. ;) Kyrosi, neboj, když jim nepřikreješ čelo s klapkou tak nezabloudí.

Jinak dnes sledoval čmeláky syn. Jeho skalní letá a neustále nosí zásoby, luční také. Velký otazník visí nad skalní ze soboty. Už se dva dny neukázala. Buď je pryč nebo ztuhlá ve čmelíně čeká až bude lépe. V tuto chvíli jí tam bude asi nejlépe. Všechny zemní létají, nové dělnice nejsou nebo možná jsou ale ven se rozhodně nehrnou. Ty první dělničky z neděle dnes ani nevylezly. A vůbec se jim nedivím....
Honzo to bude zrejme v pohode - podle kaminku me jedna skalni taky ted 2 dny nevylezla a dnes uz zase lita. U me je nejvice aktivni ta prvni "nezvana" skalni-tu vidim porad (ted uz je to pres 2 tydny co se ubytovala) a pak velka zemni-to je opravdu kus.

Klapky premyslim ze zacnu spoustet az po tech mrazech-nechce se mi je ted stresovat jeste vic...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
úte 18. dub 2017 20:08:42
Honzo to bude zrejme v pohode - podle kaminku me jedna skalni taky ted 2 dny nevylezla a dnes uz zase lita. U me je nejvice aktivni ta prvni "nezvana" skalni-tu vidim porad (ted uz je to pres 2 tydny co se ubytovala) a pak velka zemni-to je opravdu kus.
Taky doufám, že to bude ok. Loni mi skalní nelétala skoro 4 dny. Takže zatím jsem v klidu. U zemních mám to samé, jedna je taková línější, zbylé dvě létají od rána do večera.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Zdravím vás ;)
Dúfam že to všetky naše královny prečkajú bez úhony ;) v pátek odpoledne to bude už dobré ...ja mám úly na chalupe v stodole, /zemní+luční/, kde se mráz určite nedostane, takže tam strach nemám, horšie je to tu na balkone, /rokytový+zemní+královna neznáma :) /, úly som prikryl dekou a do vletových otvorov jsem teď večer vložil roztok - výnimočne, snáď druhý krát za 6 let, pretože teď je to extrém. Severne od nás už huste sneží a v Jeseníkách se to začína pekne srážet, takže to bude ješte zaujímavé :(

Kontrola teď večer, čm. zemní sa pri zaklepání na úl vzteká ako vždy ;) královna plná energie. Ak to dobre dopadne, 25.teho budú dělničky. Čm. rokytový je úplne ticho a za ty 2 týdny sa mi nikdy neozval /rozdíl mezi druhmi/, to samé luční na chalupe.

Kavco, hezké foto.. teším se až se oteplí a začne to, ješte bude hooodne možností na usazení královen ;) GFS kreslí na konec dubna +20, tak uvidíme ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Janek92 píše:
úte 18. dub 2017 23:03:43
teším se až se oteplí a začne to, ješte bude hooodne možností na usazení královen ;) GFS kreslí na konec dubna +20, tak uvidíme ;)
Pevně doufám také v brzké oteplení.Mám ještě jeden úlek prázdný.U nás dnes ráno -4°C :cry: , ale sníh zatím jen v přeháňkách, dneska odpoledne to bude asi horší.I já si připravila baňky na příkrm /podobné jako mají při laboratorním chovu/.Čmelandy by je neměly převrhnout ani se v nich vykoupat..ještě uvidím odpoledne.
Ola

eljerry píše:
úte 18. dub 2017 13:22:15
Dobrý den, jsem úplný začátečník. Letos jsem si vyrobil tři čmelíny a chtěl bych je osadit.
Není již pozdě?
Počasí mi moc nepřeje, je zima a prší. O víkendu jsem zahlédl dva čmeláky, kteří asi hledali hnízdo. Bohužel jsem ještě neměl namontované čmelíny.
Jsme cca 470 m nad mořem, stromy již kvetou. Mám strach, že letos již nebudu uspěšný.
Děkuji za odpověď.
Eljerry, jsem v podobné výšce n.m. a před ochlazením tu mylo hledajících dostatek, takže určitě budou možnosti, pan Stuchl píše u řady druhů, že hledají do poloviny května, tak přdpokládám, že letos i o něco déle. Držím ti palce.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Ola píše:
úte 18. dub 2017 19:57:43
Stěny čmelínu jsou 2cm modřín + 2 cm extrud.polystyren a karton. No, po přečtení té citace nevím nevím, další udělám asi silnější. Mám čmelandy poprvé a začínám z toho počasí mít nervy... Držím všem palce, bude to trvat asi do úterý. Ola
Olo, já mám taky tento čmelín. Neboj, myslím, že v něm bude čmelákům dobře. Těch 2 cm dřeva - navíc modřínu + 2 cm polystyrenu a kartonová vložka splní svůj účel. Pro klid duše to samozřejmě můžeš ještě něčím zvenku obložit. Dnes jsem šel v 6:30 při -1°C na kontrolu a zemní lezla akorát ven. Mám dojem, že takovou zimu venku nečekala. Sice odlétla, ale za dvě minuty byla zpátky a šup do tepla.... ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Eljerry, bude ještě příležitost. Nachystej čmelíny. ;) Tohle špatné počasí Ti hraje do karet.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Abychom přečkali nekonečnou dobu nečasu a "zabavili se" ..jedno video /hlavně pro nás začátečníky/,když už většinou nemůžeme koukat do ložnice těch našich krasavic...Ikdyž upřímně, ještě raději bych viděla na ty moje, jak bydlí a jak jsou daleko.
https://www.youtube.com/watch?v=5q_DZS4ctEs

a ještě https://www.youtube.com/watch?v=_Mnq--ENmzU
tady nevím, proč tu kartonovou krabici má na dvě místnosti..ale tohle se mi líbí.Asi do velkých čmelínů příští rok tu krabici šoupnu.Původně jsem to měla v plánu,ale nakonec jdem dala karton jen na steny a snížila dočasně strop..

A jestli jsem to dobře pochopila, měly by ty moje dvě / 22dni/ mít cca 5 zakuklenců, který už se jenom "dopejkaj" a měla by krmit už další larvičky nebo sedět na další buňce s vajcema ? a ty zakuklence už nikdo nezahřejvá, to by se musela naklonovat ne?...:roll: No maj fofr holky :o
eljerry

Děkuji všem za podporu. :P
Doufám, že se mi ještě podaří letos usadit čmelaky. Já jsem četl mnoho článků a shlédl spoustu návodů na YouTube. Mé čmelíny jsou z 2 cm desek, uvnitř je 3 cm vrstva polystyrénu a 0,5 cm lepenky. Výplň jsem dal surovou bavlnu, seno a směs suchých travin. Čmelíny mám uvnitř stodoly, vstup s klapkou je přes zeď husím krkem.
Počasí je hrozné, ráno byly - 2°C a poletoval sníh s deštěm. Teď odpoledne je pouze jeden stupeň nad nulou, děšť jsem chvílemi. Teplota u čmelínů je pouze 2°C a uvnitř (pod víkem) 3°C.

Poraďte mi ještě, jak nejlépe odchytit královnu. Našel jsem obrázek síťky a uříznuté injekční stříkačky pro zavedení do vstupu. O technice odchytu žádná informace. Někteří zkušenější doporučují igelitový sáček, trubičku od alobalové folie nebo dokonce odchyt do ruky. Který způsob je nejefektivnější.

Zavíráte královnu ve čmelínu na den až tři? Myslím, že to byla "Zapletalova metoda" (nutná potrava) nebo jen počkáte než královna prozkoumá hnízdo? Předem děkuji za zkušenosti.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj eljerry, mrkni se na www.cmelaci.cz a postupuj přesně podle tohoto návodu. Zde je to velmi dobře popsané. ;)
Odpovědět