Tak ja jsem po dnesku spokojenejsi. Na Slansku to zacalo vic litat a hledat minuly vikend a kazdy den mam nejake pokusy.
Dnes celkem 5 zemnich (v tom vetru se hur chytaly) a vypada to nadejne u dvou - jedna uz dokonce zahlednuta jak se vraci zpet. Jedinny problem je, ze se uhnizdila ve cmelinu, kde jsou ocekavani navratilci sklanich - bude to jeste zajimave…
Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Vidíš Niky,já bych taky chtěl zemní -jeden už asi 3 dny přilétal ke čmelínu,vlezl na pár vteřin i dovnitř a zase odletěl...už jsem ho ale další tři dny nezastihnul...zmizel...
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Marku,u mne se se skalníma roztrhnul snad pytel,nebo to jsou snad všechny matky z mé loňské nadílky...ale snaha o hnízdění minimální...včera i v tom větru 4 skalní a 4 luční a 2 zemní(na závětrnější straně zahrady),dnes 6 skalních a 4 luční.Jeden skalní se asi uchytil,v malých čmelínech je z pěti ve třech život-jen ještě nevím co.marek972 píše: ↑čtv 04. dub 2019 22:01:42Tak ja jsem po dnesku spokojenejsi. Na Slansku to zacalo vic litat a hledat minuly vikend a kazdy den mam nejake pokusy.
Dnes celkem 5 zemnich (v tom vetru se hur chytaly) a vypada to nadejne u dvou - jedna uz dokonce zahlednuta jak se vraci zpet. Jedinny problem je, ze se uhnizdila ve cmelinu, kde jsou ocekavani navratilci sklanich - bude to jeste zajimave…
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko,já mám zahradu hektar a půl...na závětrné straně je hledaček docela dost...včera jsem s ženou odchytili 10-ale jen skalní a luční a dvě zemní...dnes skaláky a luční...žena potom obešla kilometr v okolí a nenarazila ani na jednoho čmeldu.kamarád Zdenek(taky na tomto fóru...)-VZDUŠNOU ČAROU něco přes kilometr měl na zahradě ale taky mrtvo.Naopak v sobotu se to hemžilo jemu a u mne naopak nic.Blanka píše: ↑čtv 04. dub 2019 11:11:09Tak já po loňské invazi nic. Mám jen jednu luční tmavou formu. Jinak se mi na zahradě pásly čtyři zemní , dvě luční, jedna skalní, dokonce rokytová, a polní. Jinak u nás hledající čmeláci nejsou vidět, nevím co se děje. Byla u mě navečer paní co také chová čmeláky třetím rokem, byla nešťastná, že u nich není ani jeden čmelák, už vyjíždějí na kolech s manželem a nikde nic. Tak jsem z toho smutná, ale ještě je čas. Všem Vám moc gratuluju, k Vašim obsazeným úlkům.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky,docela ti ty rokyťáky závidím...já je už neviděl několik let...přitom v mládí jsem je před asi 40ti lety choval v pohodě a bylo jich dost.I když potfory byli teda jo štípaví,měl jsem je v oblibě kvůli snadnému usazování..Niky1 píše: ↑čtv 04. dub 2019 12:55:42U nás v okolí také nic,pouze moje zahrada.Vůbec se nedivím,nikde nic nekvete.Pro lidi je důležitější anglický trávník a bazén .
Tomu asi ani neuvěříte:já se už několik sezón honím za rokyťáky a oni se mi vysmívali tím,že hledali většinou u dřevěného štítu.
Situace se ale letos změnila.Nejenom že se mi podařilo před několika dny jednoho chytit a zůstal.Dnes jsem čekala u polní na návrat jelikož jsem razantněji přivřela klapku.Sedím si a najednou se něco velkého řítí a on si to baculatý rokyťák letí přímo do klapky,zalíbilo se mu a už zřejmě bydlí(už se vrátil).Proto-pořiďte si fialovou klapku a určitě se tam někdo sám zabydlí
Bylo to štěstí i proto,že jsem 3 hodiny před tím chtěla ubytovat druhou polní,ta však ještě nebyla asi připravena a hned odletěla.Kdyby zůstala,stejně by ji asi ten rokyťák vyhnal.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pepan píše: ↑stř 03. dub 2019 21:43:46Marku pošli mi ty skalní k nám!
To já zase nevím jak vypadá skalní, moc bych ho chtěl a také zahradní ! Trochu je tady namnožit. Jak ? Když na ně neumím narazit...
Líbil by se mi i úhorový, toho jsem viděl loni jen jednou a to se jenom mihl kolem.
Přátelé, dnes jsem poprvé usazoval i v práci. Nejprve rolní, tu jsem chytil tam kde se vyváží posečená tráva a pod. Sousedí to s "mým! skladem,
no zkrátka periferie podniku . Ta ,ale neměla zájem a frnkla...
Druhý pokus byl na fajromt a to se zemní (kvůli ní jsem se vrátil,když už jsem byl na odchodu domů), po zavedení se jí nechtělo ven
a já jsem už také nečekal, aby se mistr zítra neptal co jsem tam tak dlouho dělal .
Tak uvidím zítra. Jedině kamínek do vchodu ,abych věděl jestli se vrací...
Mějte se pěkně.
[/quote:
Pepane,u mne skalních docela dost,na hektarové zahradě v závětří i 5-6 za odpoledne...jenže nevím,jak by vydrželi cestu k tobě-máš to autem tak hodinu a půl odemne...v takovém případě bych určitě j nechal zavřené a otvíral česno v noci.Je to ale otázka jak rule
ta...včera a dnes hodně-předevčírem ani mucha...
Marku,fialové klapky prozatím neprodávají,samozřejmě jsem si je přemalovala sama .
Zdendo,já bych nechtěla zůstat bez zemních,ale kdybych si musela vybrat,tak by to rozhodně vyhrál skalní .
Rokytové jsem také neměla pár sezón až zase teď.Ten co se sám ubytoval(pokud zůstane) si ale vybral nevhodně úlek,já jsem jim schválně vyčlenila místo kde by neobtěžovali lidi ani jiné čmeldy v době líhnutí nových matek.
Zdendo,já bych nechtěla zůstat bez zemních,ale kdybych si musela vybrat,tak by to rozhodně vyhrál skalní .
Rokytové jsem také neměla pár sezón až zase teď.Ten co se sám ubytoval(pokud zůstane) si ale vybral nevhodně úlek,já jsem jim schválně vyčlenila místo kde by neobtěžovali lidi ani jiné čmeldy v době líhnutí nových matek.
Zrejme nenastal jeste cas na skalni - u me zatim letaji minimalne a jen po kytkach. Na Slansku to prichazi vetsinou polovina dubnaZdenda píše: ↑pát 05. dub 2019 3:14:45Marku,u mne se se skalníma roztrhnul snad pytel,nebo to jsou snad všechny matky z mé loňské nadílky...ale snaha o hnízdění minimální...včera i v tom větru 4 skalní a 4 luční a 2 zemní(na závětrnější straně zahrady),dnes 6 skalních a 4 luční.Jeden skalní se asi uchytil,v malých čmelínech je z pěti ve třech život-jen ještě nevím co.
Včera jsem usazovala dvě úhorové, krásně žluťoučké, ani jedna nezůstala. Niki přeju Ti toho rokytového, mě se jeden pase na zahradě. Ale oni jsou dost útoční a já mám malou zahradu a pořád se na ni motám, Ti by mi dali. U mě nejvíc v kurzu Pieris a fialky, ty letos bohatě kvetou, zahrada je samá vůně. Meruňka odkvetla, začínají borůvky a za chvíli angrešt. Mám fialovou klapku, přemalovala jsem modrou.
Tak dnes už jsem spokojenější. Usazoval jsem tři luční a 2 hájové a dvě luční se usadily. Jedna velice tmavá s téměř neznatelným proužkem za hlavou a druhá nádherně zářivá s velice širokými dvěma proužky.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)