Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,nechtěla jsi napsat hájové,když píšeš žluťoučké :?: S tím rokytovým máš pravdu,proto mi vadilo,že se usadil tam kam měla přijít polní.Rokytoví mají místo vyhrazené,tak aby nikoho neobtěžovali.Neměla jsem to srdce ho někam přesunovat,když se sám usadil. :)

Blanko,nevíš náhodou odrůdu toho pierisu?Já jsem si před dvěma roky kvůli nim jeden pořídila a nemají o něho vůbec zájem. :(

Vřele doporučuji kamčatskou borůvku,kvete před ovocnými stromy a jsou na ní především luční,rokytovi a polní,ale i jiní.Pozorovala jsem lučního co přiletěl a už za chvilinku se mu začaly zvětšovat pylové košíčky :D .

A dnes začaly kvést třešně :shock: ,o 10 dní dříve než běžně kvetou.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rokytoví se velmi rádi usidlují v ptačích budkách,ale jak je vidět usadí se kdekoliv.Ten můj co se sám usadil vlezl do úlku cca 30cm nad zemí. :D

Skalní a zahradní jsem viděla po jednom kuse na květech před asi dvěma dny a od té doby nic :( .
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pát 05. dub 2019 19:02:09
Rokytoví se velmi rádi usidlují v ptačích budkách,ale jak je vidět usadí se kdekoliv.Ten můj co se sám usadil vlezl do úlku cca 30cm nad zemí. :D

Skalní a zahradní jsem viděla po jednom kuse na květech před asi dvěma dny a od té doby nic :( .
Ja mam po zahrade nekolik budek (od sykorniku po postolecnik), ale zatim zadny rokytovy se neubytoval :(

Dnes jsem videl prvni skalni se slunit na fasade kousek od cmelinu, kde byly minuly rok, tak to snad mozna brzy vypukne. U nas uz merunka odkvetla, ted zacina broskvon a brzy nastoupi taky tresne.
Iriska

Ahoj, kdo ještě nemáte zaplněné čmelíny, tak nezoufejte. Mně připadalo, že letos nikoho neodchytím, zahrada jak po vymření a nakonec jsem 3.4. ubytovala zemního (5. pokus). Vlezl do úlu, po 5 min vyletěl ven, udělal vzorný pamatovací let a za dalších 5 minut se znovu vrátil a od té doby už 2 dny bydlí. Od jeho ubytování mám pocit, že čmeláci začali víc létat, od 4.4. se objevili skalní, které jsem předtím vůbec neviděla. Takže nezoufejte, určitě se zadaří!
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny...a poprosil bych o zhodnocení toho,co jsem dnes chytil.Ač se to nezdá(5.4)....podle mne jsem chytil pačmeláka...a vlastně jsem takové nikdy neviděl...pásl se na hluchavkách,jakoby se právě probral ze zimního spánku.Aspoň podle toho špičaatě-lesklého konce zadečku a chlupatých nohou(proč se sakra matka nedepiluje hihi...) to pačmelák je.Co říkáte vy?
Obrázek
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Obrázek
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Obrázek

Obrázek
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Vypadá to na pačmeláka panenského...proti jiným druhům je nadměrně chlupatý
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Barvy mohou dost klamat, vyfotil jsem jednoho kde je žlutá jasný citron a na druhé jasná cihla...
Ale podle fotky mi přijde, že na 4 tergitu má ten tenký žlutý pásek ve středu přerušený - což je pro pačmeláka panenského typický znak.
Takže ano Zdendo myslím, že je to on. Ale do přírody patří, tak pustit :)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky lonicera kamtschatica -- to je můj nejmilejší užitkový keř (okrasná vede komule :) ). Kvete mi hned po jívách a jak píšeš pastva pro luční, rolní, včera jsem na něm zachytil i lesního... Obrázek a občas i zemní a skalni letos (jinak ho skalní nestíhaj)...
No a plody jsou svérázné z každého keře jiné (chcte to ale kvůli cizoprašnosti mít aspoň dva). Mám jich sbírku, akorát teda píší, že mu nevadí přímé slunce, tak to ty mé docala díky těm létům sucha a vedrům dost trpí a co bylo na jižní sraně mi letos proschlo skoro z 80%, vypadá že obrazí, ale je to škoda, už jsem měl keře nad 1m... Tak ho pomalu stěhuju spíš na Z stranu kde je od souseda víc stínu... Spon výsadby s odstupem 80cm mu plně stačí...
Odpovědět