Kavcao,tak ti přeji ať tam jednoho z nich po návratu najdeš.
Já myslela,že je třeba dát myší hnízdo.Ale pokud se vám osvědčuje i podestýlka tak to zkusím příští rok.
Chov čmeláků v roce 2016
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, já mám vyzkoušeno jen to myší hnízdo. Ale slyšel jsem už z více zdrojů, že ta myší podestýlka funguje Bylo to tu zmíněno třeba loni. Jen se tedy člověk musí překonat a dojít si s tímto neobvyklým přáním do Zverimexu, případně si myši nebo křečky chovat doma.Niky1 píše:Já myslela,že je třeba dát myší hnízdo.Ale pokud se vám osvědčuje i podestýlka tak to zkusím příští rok.
Já mám pocit, že je málo i včel.Kvetou třešně, to dřív ,když se člověk pod ni postavil, byl jak v úle.Teď to sice bzučí, ale je to slabej odvar.VčeraNiky1 píše:Kdežto tady u nás je už zázrak vidět hledajícího čmeláka,ale bohužel nejsou vidět ani na květech. Už minulý rok jsem pozorovala mnohem méně čmeláků.
jsem si to vysvětlovala tím silným větrem i v neděli foukalo.Nevím jestli to včely a čmeláky ovlivňuje.I ty moje usazený moc nelítaly.Asi maj práci doma.
Niky dík.Pevně doufám, že nezůste naše německá vila opuštěná.
Proč se vlastně musí matka na klapku učit a dělnice už ne? Někde jsem se také dočetl, že pokud si člověk objedná rozvinuté hnízdo třeba z Troubska, je potřeba na klapku zvykat i dělnice. Má někdo bližší vysvětlení?Honza79 píše:Tak hurááá!!! Konečně dělnice od lučního. Ale že to letos trvalo, po cca 27 - 28 dnech. Zatím se perou s klapkou moc jim to nejde....Matka ještě létá, tak snad jim pomůže.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Vašku, jak píše Mája, asi těžko jde přesvědčit matku k tomu, aby přijala úl se zavřenou klapkou. Proto se na ni postupně učí, přivírá se až se jí matka dotýká hřbetem a nakonec se zavře úplně. Postupem času matka získává ke svému hnízdu to pravé pouto a tak ji třeba počáteční nezdary s klapkou neodradí a donutí ji zabojovat třeba i silou, aby klapku nadzvedla. A dělnice se vylíhnou už ve hnízdě se zavřenou klapkou, tak se s tím musí nějak vypořádat. Zvlášť u menších druhů to může být ze začátku problém, ale postupem času to zvládnou.Vašek píše:Proč se vlastně musí matka na klapku učit a dělnice už ne? Někde jsem se také dočetl, že pokud si člověk objedná rozvinuté hnízdo třeba z Troubska, je potřeba na klapku zvykat i dělnice. Má někdo bližší vysvětlení?
Honzo,tak se nám to začíná rozrůstat. Matka lučního mi vylétávala 3 dny s dělnicemi,obě zemní jen dva dny.Zahradní minulý rok 4 dny což mě překvapilo.
Ale s usidlováním je u mně už definitivně konec.Byl by zázrak,kdyby se ještě nějaká vhodná matka objevila.Teď hlavně,aby se usídleným matkám podařilo odchovat potomstvo a byli ve čmelínech co nejdéle.
Ale s usidlováním je u mně už definitivně konec.Byl by zázrak,kdyby se ještě nějaká vhodná matka objevila.Teď hlavně,aby se usídleným matkám podařilo odchovat potomstvo a byli ve čmelínech co nejdéle.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Uz to pomalu končí, to je pravda. Ale ještě dnes jsem viděl hledat zemního a skalního. Mám plno - 3 čmelíny (luční, zahradní, zemní) + v květináči skalní . Takže spokojenost.Niky1 píše:Ale s usidlováním je u mně už definitivně konec.Byl by zázrak,kdyby se ještě nějaká vhodná matka objevila.Teď hlavně,aby se usídleným matkám podařilo odchovat potomstvo a byli ve čmelínech co nejdéle.