Dva čmelíny tedy asi už zůstanou prázdné, trochu mne mrzí, že jsou to zrovna ty s Lintranem, takže ho letos nevyzkouším.
Gratuluji těm, kteří se už dočkali dělniček, já asi ještě na mrňata chvíli počkám, královny se u nás ubytovaly po 20.dubnu.
Ola
Myslím, že to spíš tu královnu vystopuje pačmelák. Zavíječ jde čistě podle pachu hnízda. Ohrožené jsou tak hlavně už rozvinutější kolonie, kde už pracují nějaké dělnice. Hnízdo začne vonět a ztrácí tu nenápadnost, když tam byla jen matka. Ovšem letos je všechno brzy i škůdci, tak napadení zavíječem i v prvotním stadiu nelze úplně vyloučit. Jinak ne každá můra, co se motá kolem úlu v noci za svitu baterky musí být hned zavíječ.Tak nepropadejte panice, ale buďte připraveni a mějte úly zabezpečené.
Byl to skutečně hledající luční? Je to druh, co se objevuje a hledá časně zjara. Najít teď matku schopnou založit hnízdo by bylo opravdu velké štěstí podobně jako u zemních.kaos píše: ↑čtv 03. kvě 2018 17:59:40Zdravím. Dnes jsem zkoušel zavést lucniho ale nechtěl vlézt ani do husího krku a uvnitř zamrzl u okraje. Je to už druhý v řadě. Nevíte čím by to mohlo být? Přijde mi jako by to nějaký čmelák před ním znecistil a teď jim to smrdí. Uvnitř úlku ne surová bavlna a suchý mech.
No přijde mi to tu opožděné. Ale byl menší, oranžový proužek vepředu na hlavě. Druhý oranžový na zadečku a pak ještě slabý oranžový vepředu na té zadní části. Myslím že tam moc alternativ není. Včera jsem potkal dvě hledající dnes tu jednu. Ale ten odpor vlézt do trubky sdílel s rolním včera.