Honzo,to mi nedělej,jak já bych hned po tom skalním skočila.
Našla jsem náhodně to o nemožnosti znovu založit druhou buňku,citace z odkazu:
"Pokud najde špatné místo, které třeba promokne, hnízdo po pohromě opustí a buď zahyne, nebo se pokusí vniknout do již založeného hnízda jiné královny, kde však jedna z nich bývá vyhnána nebo zabita. Totéž se stane, když plod matce zmrzne. Bohužel matka není schopna ve svém nebo cizím hnízdě znovu vytvořit opakované úvodní buňky k založení rodu a proto je její prvotní výběr a dostatek hnízdních možností kriticky důležitý."
Více zde: http://www.cmelaci.cz/jak-to-chodi-ve-cmelacim-hnizde/
Chov čmeláků v roce 2016
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, to víš, že jsem měl cukání toho skalního chytit, ale už nemám kam dávat. A s květináčem by to asi napodruhé nevyšlo, byl jsem sám bez pomocníka.Niky1 píše:Honzo,to mi nedělej,jak já bych hned po tom skalním skočila.
Našla jsem náhodně to o nemožnosti znovu založit druhou buňku,citace z odkazu:
"Pokud najde špatné místo, které třeba promokne, hnízdo po pohromě opustí a buď zahyne, nebo se pokusí vniknout do již založeného hnízda jiné královny, kde však jedna z nich bývá vyhnána nebo zabita. Totéž se stane, když plod matce zmrzne. Bohužel matka není schopna ve svém nebo cizím hnízdě znovu vytvořit opakované úvodní buňky k založení rodu a proto je její prvotní výběr a dostatek hnízdních možností kriticky důležitý."
Více zde: http://www.cmelaci.cz/jak-to-chodi-ve-cmelacim-hnizde/
Jinak tento odkaz jsem už četl. Těžko říci. Asi mají v Troubsku jinou zkušenost...
Zde je část mého mailu:
Dotaz:...Může si matka čmeláka založit hnízdo nové, když o to původní staré tak max.10 dní přišla, např. vlivem mrazů nebo vytopení apod.?
Odpověď: Ano, matka je schopna si založit hnízdo nové, nezřídka se také matka, která o hnízda přišla, pokusí uzurpovat hnízdo jiné matky.
S přátelským pozdravem
Alena Votavová
Takže asi tak. Niky, v případě zájmu mohu přeposlat komplet originál mail.
Problém je,že když matka opustí dílo,vlastně nevíme jistě jestli ho opustila nebo se z důvodů nehody či nemoci nevrátila.
Ale v podstatě nám to může být jedno,jelikož pokud v hnízdě matka z jakýchkoliv důvodů není,je stejně konec.
I když by bylo zajímavé vědět jak to vlastně skutečně je.
Ale v podstatě nám to může být jedno,jelikož pokud v hnízdě matka z jakýchkoliv důvodů není,je stejně konec.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, hlavně, že matka lítá... Jestli pokračuje nebo je to nová stejně asi nevyřešíme...Niky1 píše:Problém je,že když matka opustí dílo,vlastně nevíme jistě jestli ho opustila nebo se z důvodů nehody či nemoci nevrátila.
Konečne čas napísať Honzo, ako dlho chováš čmeláky? 5 let bez skalního to je dosť ..ten zážitok v detsve s rokytovími musel byť super, počul som že to vypadá akokeby sa rojili ...
Niky, ďakujem...včera som prišiel z práce a letel som podvečer do parku, chytil som ešte 2 královny zemního ale bez šancí, takisto v pondelok asi 4 královny zemního, je to akosi bez výsledku. Presne tak Niky, skoro každý sa začal upravovať, čistiť si tykadla a nožičky vo vletovom otvore tak mi to bolo jasné že neostane, toto pravidlo platí u mňa za tie roky na 100%..ak sa totižto upravuje, tak má zcela iné myšlienky, už vôbec nie záujem o ponuknutý úl
Hájový /pravdepodobne/ sa už nevrátil, takže ostalo to u mňa u 2 královien zemních, dělničky by mali prísť na svet asi 10.teho, t.j. za 6 dní !
Momentálne mám obsadenosť 2/6, som nespokojný, občas ma to mrzí chcel som rozhodne viac královien ale mám pocit že keby ich mám aj 6, tak stále nie som spokojný haha je nutné povedať ale, že na tie 3 výlety za čmelákmi to je celkom dobré, budúci rok budem mať oveľa viac času a snáď bude aj lepší priebeh nástupu jara. /hlavne bez mrazov! /
Je už síce dosť pokročilá doba, ale ešte to nevzdávam a v sobotu spravím posledný čmeláčnický hon ..pôjdem asi 4 km autom do Beskyd, je to 700 m.n.m. tak tu by sa mohlo zadariť, taktiež by bolo super keby nájdem už založené hniezdo čm. rolního, to by som si bez problémov zobral do úlu
Kto chce ešte obsadzovať, musí do vyššie položených nadm. výšek.
PS: chcelo by to zistiť od pani z Troubska, či nemyslí výhradne laboratórni chov, takto v prírode tomu fakt neverím ...
Niky, ďakujem...včera som prišiel z práce a letel som podvečer do parku, chytil som ešte 2 královny zemního ale bez šancí, takisto v pondelok asi 4 královny zemního, je to akosi bez výsledku. Presne tak Niky, skoro každý sa začal upravovať, čistiť si tykadla a nožičky vo vletovom otvore tak mi to bolo jasné že neostane, toto pravidlo platí u mňa za tie roky na 100%..ak sa totižto upravuje, tak má zcela iné myšlienky, už vôbec nie záujem o ponuknutý úl
Hájový /pravdepodobne/ sa už nevrátil, takže ostalo to u mňa u 2 královien zemních, dělničky by mali prísť na svet asi 10.teho, t.j. za 6 dní !
Momentálne mám obsadenosť 2/6, som nespokojný, občas ma to mrzí chcel som rozhodne viac královien ale mám pocit že keby ich mám aj 6, tak stále nie som spokojný haha je nutné povedať ale, že na tie 3 výlety za čmelákmi to je celkom dobré, budúci rok budem mať oveľa viac času a snáď bude aj lepší priebeh nástupu jara. /hlavne bez mrazov! /
Je už síce dosť pokročilá doba, ale ešte to nevzdávam a v sobotu spravím posledný čmeláčnický hon ..pôjdem asi 4 km autom do Beskyd, je to 700 m.n.m. tak tu by sa mohlo zadariť, taktiež by bolo super keby nájdem už založené hniezdo čm. rolního, to by som si bez problémov zobral do úlu
Kto chce ešte obsadzovať, musí do vyššie položených nadm. výšek.
PS: chcelo by to zistiť od pani z Troubska, či nemyslí výhradne laboratórni chov, takto v prírode tomu fakt neverím ...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Janeku, chovám čmeláky od dětství, vedl mě k tomu děda a táta. První úl jsem měl někdy v šesti letech. Pak jsem postupně začal chovat čmeláky samostaně. Období dospívání, pak 5 let VŠ a nakonec založení rodiny znamenalo cca 10 let pauzu. Mohu říci, že mám za sebou určitě tak 20 let, kdy jsem čmeláky choval.Janek92 píše:Konečne čas napísať Honzo, ako dlho chováš čmeláky? 5 let bez skalního to je dosť ..ten zážitok v detsve s rokytovími musel byť super, počul som že to vypadá akokeby sa rojili ...
Ano, čmelák rokytový vykazoval znaky rojení. Byl to parný letní den, u vchodu do úlu větralo asi šest dělnic, do toho dělnice co se staraly o sběr pylu a nové matky kroužily okolo, 5 až 10 kusů po celé odpoledne. Prostě zážitek, který se asi nikdy nezopakuje. Navíc původní matka nebyla nijak velká (o malinko větší než rolní), byla však neskutečně plodná.
Loni jsem měl rokytové na zahradě, ale ne ve čmelíně. Hnízdo nebylo nijak početné, někdy v srpnu jsem nějaké matky zahlédl. Rojení to ale nebylo.
Skalních je u nás poměrně málo, ale letos už mohu řící, že to je lepší jak loni...
U nás skalních nikdy nebylo mnoho,ale teď naopak je skoro zázrak nějakého zahlédnout.
Minulý rok to také se čmeláky,podobně jako letos,nebylo moc valné.Doufám,že to způsobily jen ty teplé zimy a pokud se zas zima dostane do normálu,snad to bude opět lepší.
Minulý rok to také se čmeláky,podobně jako letos,nebylo moc valné.Doufám,že to způsobily jen ty teplé zimy a pokud se zas zima dostane do normálu,snad to bude opět lepší.
Tak to je krásný Honzo.
Já objevuju přírodu až v pozdní dospělosti.Přestěhovali jsme se s manželem po dospění dětí na vesnici.A jsem jak u vytržení.V nědeli jsme při toulání po louce a hledání čmeláků narazili na jezevce! V pravý poledne, procházel se jak baron...Kupujeme si atlasy ptáků a podobně.Je tu prostě nádherně.Už se těšim až povyrostou vnoučata, jak budu všechno poznávat s nima.Já jsem vyloženě městský odchovanec.
Já objevuju přírodu až v pozdní dospělosti.Přestěhovali jsme se s manželem po dospění dětí na vesnici.A jsem jak u vytržení.V nědeli jsme při toulání po louce a hledání čmeláků narazili na jezevce! V pravý poledne, procházel se jak baron...Kupujeme si atlasy ptáků a podobně.Je tu prostě nádherně.Už se těšim až povyrostou vnoučata, jak budu všechno poznávat s nima.Já jsem vyloženě městský odchovanec.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu kavcaao, v přírodě jsou krásné zážitky. A pro mě nezapomenutelné vzpomínky na dětství. I když to sem nepatří, tak se musím pochlubit i úspěchy z ptačí říše, letos v budkách máme brhlíka a koňadru, jinak na zahradě ještě 2x kos.kavcaa píše:Tak to je krásný Honzo.
Koňadru mám letos také. Asi bydlíš Honzo blízko lesa,že máš i brhlíka?Já včera zahlédla ledňáčka při hledání čmeláků.
Dívali jste se na živý přenos ze čmeláčího hnízda? https://www.youtube.com/watch?v=LPDCvHyO6dM
Dívali jste se na živý přenos ze čmeláčího hnízda? https://www.youtube.com/watch?v=LPDCvHyO6dM