Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dnesni kontrola cmelinu me pres neprizen pocasi potesila - vcera usazena skalni uz lita jako o zivot, takze se zda, ze mam vsechny tri cmeliny osazeny a budu muset shanet ctvrty :) Vecer zacnu zavirat klapku prvni skalni (za tyden by mohly byt prvni delnice) a mozna zacnu i zemni, ktera je o tyden mladsi...

Jinak diky Tomasi za tip na kamery - to nevypada taky vubec zle. Popremyslim nad tim pro pristi rok!
eljerry

Blahopřeji, já dnes umístil dvě. Výsledek je zatím nejistý. Jedna opustila čmelín, zatím se nevrátila. Druhá je ještě uvnitř. Moje první z pátku asi uletěla. Zkontroluji zítra a zkusím další.

Zkusil jsem udělat pár fotek čmelínu a mého "zařízení" na odchyt.

http://eljerry.rajce.idnes.cz/cmelin/
http://eljerry.rajce.idnes.cz/odchyt_cmelaka/

Budu rád, když mi zkušenější případně poradí.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

eljerry píše:
sob 22. dub 2017 17:40:43

Teda..klobouk dolů, ty se budou mít jak hraběnky.Krásný čmelíny!Mohl by ses tím živit ! ;) A uvnitř stodoly!Co víc si přát... :P
Já jsem byla úspěšnější při usazování ,až když jsem u výlezu z trubky udělala volný prostor.Prostě jsem vystýlku odsunula od výlezu.Jinak jsem měla pocit, že se mi tam furt nějak motaly a zamrzávaly.Ale možná je to jen můj dojem a ostatní mají jiné zkušenosti.

Marku: gratuluju, ať už je jen samá radost .Mě otrnulo a už mám myšlenky na odchyt skalní...
Naposledy upravil(a) kavcaa dne sob 22. dub 2017 18:06:27, celkem upraveno 1 x.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Josefe569, eljerry smekám jste moc šikovní. Příští rok překopávám zahradu a kůlnu. Včera jsem odchytla zemního dnes celý den nic, není ani nahoře. Teď prší se sněhem. Zítra ho budu muset vrchem vyhodil. Nevím proč mě tam zamrzají. Dnes mi hledal na zahradě, odchytla jsem ho hned do úlku, po 15min.fuk a byl pryč. Je tak hnusně, že nic nelítá. Uvidím zítra. Kavčo je vám co závidět, ale je to přející závist. Pepane budu hledat Vaše podzemní čmelíny. Bylo to úžasné, inspirace na příští rok. Kavco hned jdu odsunou vystýlku asi jí tam mám moc. Prostě zima tak aby nezamrzly. Trochu uberu uvidíme.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ne ne Blani,vystýlku neubírej, jen jí odsuň, aby vzniknul prostor pro "rozhlídnutí".Aby se hned nemotala ve vatě, jakmile vyleze.Jinak ,jak to tak čtu,tak u Vás je snad největší nečas..U nás dneska ráno lilo, ale po obědě vykouklo i sluníčko.Sice jen 6-7°C a vichr, ale alespoň mohly lítat.Hledačky tedy taky žádný.Měla jsem prostě včera kliku jak od vozu.Ale zase budou u Vás určitě dýl hledat.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
sob 22. dub 2017 17:56:19
Marku: gratuluju, ať už je jen samá radost .Mě otrnulo a už mám myšlenky na odchyt skalní...
To je dobre ze Ti otrnulo :) Pondeli a utery zatim vypadaji na ubytovavani idealne!
Niky1
TOP člen
TOP člen

Eljerry,máš ty čmelíny moc hezké. :) Jen jestli nemáš zbytečně dlouhý tunýlek,ty máš tu hadici od klapky ke čmelínu a ještě i uvnitř?Pokud je venkovní chodbička,tak dovnitř čmelínu bych ji nedávala. ;) Na to zatuhnutí matky uvnitř si dej pozor,pokud nevyleze do hodiny,je třeba ji zkontrolovat.Pokud uvnitř leží nehybně,tak ji dát na květ na sluníčko,aby se zahřála a odletěla. ;)
Ola

eljerry píše:
Blahopřeji, já dnes umístil dvě. Výsledek je zatím nejistý. Jedna opustila čmelín, zatím se nevrátila. Druhá je ještě uvnitř. Moje první z pátku asi uletěla. Zkontroluji zítra a zkusím další.

Ahoj, jsem ráda, že se ti daří odchyt a věřím, že se některé zabydlí. Mě taky napadlo dělat odchyt pomocí poloviny PETky (půllitrové s širokým hrdlem). Mikrotenový sáček jsem nosila v kapse - se síťkou by to nešlo, přiklopila čmelandu pytlíkem, pak do něj zasunula uříznutou PETkum u čmelínu odzátkovala a pytlíkem jemně postrčila čmelandu ke vchodu. Ubytovala jsem dvě a mám radost, že obě ty zimy zvládly a lítají. Doufám, že uchovaly při životě i potomstvo. V pondělí teprve začnu se spouštěním klapky, nechtěla jsem je přes ty zimy ještě trápit klapkou. Zdá se, že kdo přišel o matku, ještě bude mít dost možností na odchyt nové. Letos bude dobrá sezona, cítím to v kostech :-D ...o čmeláčí matku, ne tu svojí...
Kyros
Nový člen
Nový člen

eljerry píše:

eljerry, ty čmelíny máš opravdu vymakané. Věřím, že odchováš matky ve všech. Souhlasím s Niky, ten husí krk bych ukončil už zároveň se vstupem do čmelínu. Možná, že ta fotka zkresluje, ale to je ten tenčí husí krk? Já používám ten širší. Jinak tu cupaninu jako výstelku používám taky smíchanou napůl se suchým mechem a jako bonus psí chlupy :D . Loňský 1 zemní a letošní 1 zemní a 2 rolní si tuto výstelku oblíbili a zabydleli se napoprvé. Přeji tobě a všem ostatním zde ještě mnoho letošních nájemníků.
eljerry

Děkuji všem za reakce.

Chodbička je z husího krku, který má vnější průměr 25 mm. Všechny tři čmeláci prošli dovnitř bez potíží a to byli hodně velcí. Jak to bude v "obousměrném" provozu uvidím. Ve většině návodů byl používán tento rozměr. Já jsem viděl ve videích i delší chodbičky než mám. Mám tři délky, po sezóně zvolím tu nejlepší. Protože mám ve stěně spojku můžu posunout čmelín blíže ke vstupu a zkrátit husí krk. V podstatě mohu vyjmout i vnitřní část chodbičky, díky spojce.

Video s dlouhou chodbickou (kolem času 6:00):

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095 ... 221300024/

S tím zatuhnutím královny musím něco udělat. Jen jsem je nechtěl rušit nějakou kontrolou. Mám pod víkem plexisklo, které mi snad pomůže. Četl jsem, že pro kontrolu je možné zatřást s výplní a pokud je přítomná královna, ozve se. Nevím, první čmeldu jsem zkoušel zabydlet v pátek večer. Tak snad nic nepokazím. Ráno vložím kontrolní předměty do vstupu. Pokud nebude pohyb, v poledne zkontroluji vnitřek. A odpoledne zkusím případně odchyt dalších. Myslím, že mi pateční ufrnkla. Asi bych byl "haluzář", pokud by se mi podařilo osadit čmelíny na první pokus. Počasí není ideální ani stabilní, já osobně taky jsem raději doma. Tak nevím, jak to řeší čmeláci. Ale hlad je hlad. :lol:
Těžko se mi odvozují závěry, jsem úplný laik.
Odpovědět