Chov čmeláků v roce 2018
Prosím poraďte, dnes jsem na trávníku viděl nějakou matku rolního, jak se snaží něco odnést, byla to velká bílá larva. Trávu jsem rozhrábnul a našel jsem bzučící chuchvalec mechu, má tam hnízdo. Nicméně nevypadá zrovna spokojeně, když odtamtud odnáší larvu, mohu jí nějak pomoct? Hnízdo nám problém nedělá, ale je pod čistou oblohou, až bude nějaký větší déšť tak skončí pod vodou.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kaosi,máš myslím volný úlek.Mohl bys je večer do něho přenést a zavřít,aby nemohli vyletět.Nejdřív opatrně odchytit matku do skleničky s trochou mechu nebo výstelky,pak hnízdo umístit do úlku s uzavřeným vchodem,pak matku na dílo opatrně překlopit a nasadit střechu.Nejlépe dělat v místnosti,aby matka neutekla,ale myslím že když ucítí buňky hned si k nim zaleze.Úlek musí být bez husího krku ,jen klapka.Po přenesení kontrolovat zda k místu ještě nelétají dělničky a odchytit.Zítra bys je ale musel po otevření sledovat jestli dělají orientační let a následně se vracejí do úlku.Pak bys musel často kontrolovat nynější místo a pokud se tam dělničky vracejí nebo dokonce i matka odchytávat a dávat do úlku zpět.Zabere někdy hodně času,tak se musíš rozhodnout,protože by byla obrovská škoda,kdyby se matka nevrátila do úlku a na původním místě nic nenašla a došlo k zániku hnízda. Musíš posoudit jak velké je riziko,že by mohlo dojít k zaplavení hnízda při lijácích.
Pokud létá jen matka,může se stát,že udělá orientační let,ale vrátí se automaticky na původní místo,už proto je tak důležité po přenesení sledovat.
Pokud létá jen matka,může se stát,že udělá orientační let,ale vrátí se automaticky na původní místo,už proto je tak důležité po přenesení sledovat.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kaosi, jmáš dvě možnosti. Buď stěhování, jak píše Niky. Nebo hnízdo nějak šikovně zakrýt, jak psal Pepan.
Jinak bohužel nemám dobré zprávy. Uhynula mi matka zahradního. Po pár dnech klidu jsem ji našel nahoře na výstelce. Plod je těsně před líhnutím... Je to ta matka, co vyhnala tmavou zahradní. Zřejmě i převzala její hnízdo. Letošní jaro je fakt smolné....
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/H ... 132133.jpg
Jinak bohužel nemám dobré zprávy. Uhynula mi matka zahradního. Po pár dnech klidu jsem ji našel nahoře na výstelce. Plod je těsně před líhnutím... Je to ta matka, co vyhnala tmavou zahradní. Zřejmě i převzala její hnízdo. Letošní jaro je fakt smolné....
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/H ... 132133.jpg
Honzo,to je mi opravdu moc líto ,já přišla o tu luční co se nevrátila a skalní co nemůže létat a dokážu si představit jak ti musí být.
Co se mohlo stát,nějaké postřiky zemědělců v okolí nebo nosema či jiný parazit,nebo málo nektaru při tom suchu?
Včera jsem se bála,že i polní je pryč,dva dny jsem ji neviděla.Tak jsem odpoledne před tím deštěm na ni čekala a na hluchavce jsem viděla netečnou polní.Myslela jsem,že je to ona a dala jsem jí cukerný roztok.Trošku se napila a to jí pomohlo aby se vznesla,vrátila se na hluchavku,pásla se a pak někam odletěla.Naštěstí nebyla moje,ale tamta musela být nejspíš vyhladovělá když jí ten cukerný roztok vzpamatoval.
Co se mohlo stát,nějaké postřiky zemědělců v okolí nebo nosema či jiný parazit,nebo málo nektaru při tom suchu?
Včera jsem se bála,že i polní je pryč,dva dny jsem ji neviděla.Tak jsem odpoledne před tím deštěm na ni čekala a na hluchavce jsem viděla netečnou polní.Myslela jsem,že je to ona a dala jsem jí cukerný roztok.Trošku se napila a to jí pomohlo aby se vznesla,vrátila se na hluchavku,pásla se a pak někam odletěla.Naštěstí nebyla moje,ale tamta musela být nejspíš vyhladovělá když jí ten cukerný roztok vzpamatoval.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, opravdu nevím. Zemědělci práškovali před týdnem. Možná opravdu nějaká nemoc, nebo i nedostatek nektaru. Stále čekám na dělnice od zemní a luční, už je to 30 dní... Sucho je děsný.
-
- Nový člen
Dobrý večer.
Já mám kolem plotu také několik hnízdeček rolních. Jsou v mechu a suché trávě, také se bojím deště a přemýšlím o zastřešení. Loni jsem měla pod chuchvalcem suché trávy hnízdečko uprostřed zahrady a vydrželo i bez střechy. Jen jsme ho označili, aby jsme ho neposekali. Občas jsem chuchvalec odkryla a hemžilo se to tam pořádně. Další zkušenost jsem měla s hnízdem rolních, které syn objevil při stavbě pergoly. Překáželo mu ve stavění. Byla to jen taková kulička z myší vystýlky. Létaly už dělničky. Měla jsem koupený malý úlek ještě neobydlený, tak jsem dala trochu výplně a hnízdečko jsem opatrně šoupla dovnitř. Úlek jsem přenesla na jiné místo. Na tom původním místě jsem pak seděla celý den, odchytávala čmeláčky, nosila do nového a vpouštěla vchodem stříkačkou. Vše dopadlo dobře. Úlek byl s husím krkem a vůbec jim to nevadilo. I letos mám rolní v úlku s husím krkem. Ani jsem nevěděla, že nemají mít husí krk. Zatím čau.
Já mám kolem plotu také několik hnízdeček rolních. Jsou v mechu a suché trávě, také se bojím deště a přemýšlím o zastřešení. Loni jsem měla pod chuchvalcem suché trávy hnízdečko uprostřed zahrady a vydrželo i bez střechy. Jen jsme ho označili, aby jsme ho neposekali. Občas jsem chuchvalec odkryla a hemžilo se to tam pořádně. Další zkušenost jsem měla s hnízdem rolních, které syn objevil při stavbě pergoly. Překáželo mu ve stavění. Byla to jen taková kulička z myší vystýlky. Létaly už dělničky. Měla jsem koupený malý úlek ještě neobydlený, tak jsem dala trochu výplně a hnízdečko jsem opatrně šoupla dovnitř. Úlek jsem přenesla na jiné místo. Na tom původním místě jsem pak seděla celý den, odchytávala čmeláčky, nosila do nového a vpouštěla vchodem stříkačkou. Vše dopadlo dobře. Úlek byl s husím krkem a vůbec jim to nevadilo. I letos mám rolní v úlku s husím krkem. Ani jsem nevěděla, že nemají mít husí krk. Zatím čau.
Díky všem. Myslím, že varianta zastřešení květináčem bude určitě lepší. Do hnízda se bojím zasahovat, je pod mechem v drnu trávy, obávám se, že vyndat ho bez poškození nepůjde.
Jinak netušíte někdo proč ta matka odnášela svou larvu pryč? Vypadala, že jí chce někam odnést, ale byla těžká a nakonec ji musela pustit. Napadlo mě, jestli nechce hnízdo přestěhovat, protože ho třeba napadly mravenci (jednoho jsem v něm spatřil).
Jinak těch smutných zpráv je nějak moc, nedostatek nektaru může být, sucho je velké. Já každý den raději zalévám rododendrony na zahradě, aby měly dost nektaru a každou chvíli se na nich 2-3 matky krmí, takže snad to alespoň trochu pomůže.
Jinak netušíte někdo proč ta matka odnášela svou larvu pryč? Vypadala, že jí chce někam odnést, ale byla těžká a nakonec ji musela pustit. Napadlo mě, jestli nechce hnízdo přestěhovat, protože ho třeba napadly mravenci (jednoho jsem v něm spatřil).
Jinak těch smutných zpráv je nějak moc, nedostatek nektaru může být, sucho je velké. Já každý den raději zalévám rododendrony na zahradě, aby měly dost nektaru a každou chvíli se na nich 2-3 matky krmí, takže snad to alespoň trochu pomůže.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- Nový člen
Ahojte. Loni jsem měla úl na balkoně, takže jsem ho mohla nepřetržitě pozorovat. Vynášejí a vyhazují larvičky, kukličky a dokonce vynášeli stelivo, každý den hrst. Nevím jestli se nechovají jako vlaštovky, ty také nějaká mláďátka vyhodí. Zvířata mají jiný instinkt. To stelivo nevím.
Někdy mám pocit jestli jim neškodíme, když jim zasahujeme moc do života, všelijakými úpravami. S tím nektarem máte určitě pravdu. Kytky, které kvetly týden jsou ve dvou dnech odkvetlé. Třeba na mé škornici se loni pásli dokud kvetla a letos tam byli jeden den. Mylně jsem si myslela, že mají něco lepšího, ale asi byla vyschlá.
Někdy mám pocit jestli jim neškodíme, když jim zasahujeme moc do života, všelijakými úpravami. S tím nektarem máte určitě pravdu. Kytky, které kvetly týden jsou ve dvou dnech odkvetlé. Třeba na mé škornici se loni pásli dokud kvetla a letos tam byli jeden den. Mylně jsem si myslela, že mají něco lepšího, ale asi byla vyschlá.
-
- Nový člen
To jsi mi Kaosi nasadil brouka do hlavy. Letěla jsem zalít azalky, ještě se nerozvily. Znovu Ti dávám za pravdu s nektarem, protože na dřišťálech není vidět ani medáček. Měly to rádi i sršně a teď nic. Jsou to taková malá kvítka, takže jsou bez šťávy. Jde to nahradit třeba víčkem s medem? Dala bych jim to dovnitř.