Chov čmeláků v roce 2025
Nejspíš se mně po 5-ti dnech vrátila ta luční, co jsem ji minulý týden usadil a za dva dny pak zmizela. Dneska jsem ji viděl třikrát zaletět do úlu, tak snad už zůstane. Nebo že by se sama usadila nějaká jiná?
Čmeláci stále překvapují. Včera jich hledalo snad nejvíc, co jsem kdy viděl. Na louce u zahrady jsme se synkem viděli hledat minimálně 10 zmních a to jsme tam jen tak prošli. Brzy jsme narazili i na skalního, kterého jsme odlovili a cestou zpět jsme viděli ještě další dva. Dali jsme ho do budky, po pěti minutách otevřeli. Za další 2 minuty už byl venku, krásně si to obhlížel, zapamatoval a odletěl. Chvíli jsem ještě koukal a najednou zemní, chvilku lítal kolem a hurá dovnitř. Přitom jsem loni v budce žádné zemní neměl, jen v zemním hnízdě asi 20 metrů od budky. Byl uvnitř asi 10 minut, vylezl a odletěl. Těžko říct, zda je tam už zabydlený a nebo to byla náhoda a hledal. Každ. kamínek byl za hodinu dole. Dneska to budu muset po práci vypozorovat, věnovat tomu čas. Pokud tam budou oba, tak je to blbý, ale ani omylem by mě nenapadlo, že by se zemní čmalák zabydlel v budce sám od sebe. No uvidíme 

Včera v noci kontrola pěti úlů. Ve třech se ozvalo výhrůžné zabzučení, takže jsou zabydlené. Ve dvou byl klid, dvakrát jsem šustil s výstelkou a klepal na stěnu, nic. A ráno v obou shozený kamínek, tak nevím. Dneska během dopoledne zase, ale nedaří se mně je zahlédnout.
Já čmelíny vůbec neotvírám,vyčistím,připravím dle nejlepšího svědomí a otevřu až když aplikuji Lepinox ve stadiu prvních dělnic a jak začnou hice,otevřu zvenku větrání.Toť vše.Návštěvy kontroluji také jen podle shozených znamének.Je to spolehlivé a nemůže je to nikterak rušit.Dnes jsem přijel na chalupu,zemní létá a co tam tak okouním,přifrčela luční a hned zajela do vedlejšího čmelína.Žádná navrátilka,loni jsem se matek od lučních nedočkal a také jsem jí tam nezaváděl.Tohle teplo s matkami zahejbalo jsou vidět všude,dal jsem si za úkol dosadit tři zbývající čmelíny do konce týdne,tak snad se podaří.