S těmi samousazenými lučními je to celé nějak na divoko. První to asi po 10 dnech opustila a už se nevrátila.
V druhém úlku bylo po týdnu mrtvo a za dva dny chvilku pokračovala. Teď už je tam taky mrtvo.
A ve třetím to vypadalo nejnadějněji. Jenže po více než 14 dnech se den a půl neukázala a dnes se vrátila a pokračuje. Interval má 10 minut venku a minutu až dvě uvnitř. Rousky nenosí. Navíc se tam dvakrát mihla rokytka. Ty tam byly vloni.
Jsem z toho zmaten.
Zemní, rolní ani skalní jsem hledat zatím prakticky neviděl. Víc druhů se tu moc nevyskytuje.
Chov čmeláků v roce 2026
Právě jsem lapila a pokusila se o usazení do nového čmelína. Je to trapné říct, ale nevím, jestli to byl rokytový nebo rolní-zadek vypadal dost světlý, ale vážně si nejsem jistá. No, jestli zůstane, časem se to rozhodně vyřeší.
A jedna hledající matka mi ulítla. Byla fakt rychlá. Tou vyšší nervozitou i zbarvením to vypadalo na zahradní, ti nám tu loni poletovali na květech tak, že připomínali zrychlený film a vůbec nešli vyfotit. Ať už to byl kdokoliv, škoda mého dřeváctví, když se usazování letos těžce nedaří.
A jedna hledající matka mi ulítla. Byla fakt rychlá. Tou vyšší nervozitou i zbarvením to vypadalo na zahradní, ti nám tu loni poletovali na květech tak, že připomínali zrychlený film a vůbec nešli vyfotit. Ať už to byl kdokoliv, škoda mého dřeváctví, když se usazování letos těžce nedaří.
Také přispěji se svojí troškou do mlýna.Dnes jsem viděl první dělnice od zemní usazené 13.března.Druhá zemní létá pravidelně,tak snad dobré,ale navrátilka luční z 5.dubna přestala létat,tam to moc nevypadá.Jinak u nás to pravé ještě vůbec nenastalo,chce to teplo,ještě u nás vůbec nevylétli rolní a lučních je hodně pomálu.To pravé teprve přijde.
Chci se na něco zeptat jako prakticky začátečník.
Letos jsem usazovala dobrých dvanáct matek-dvě luční, jednu rokytku/rolní a zbytek zemní. A nic, nemám usazeno, značky v mých dvou čmelínech se ani nehnou.
Jsou to dobré čmelíny, ty dvouplášťové z Chovu čmeláků, jeden už je loni i použitý, jeden nový. Uvnitř čmeltran, lehce natrhaný, s příměsí loňského ovoněného sterilizovaného. Příkrm z těstíčka. Zavádět matky umím, a všechny byly chyceny přímo u nás na dvoře, takže téměř bez stresu.
Kolik usazení asi tak bývá úspěšných? Je dvanáct chycených a neusazených normální číslo, nebo mám něco špatně?
Loni jsem chytla dvě zemní, obě usadila a obě zůstaly, bohudík/bohužel - vyhrála jen jedna a ta druhá doplatila na mou začátečnickou nevědomost. Nějak jsem díky tomu získala dojem, že usazování nebývá příliš obtížné. A letos se plahočím už měsíc a nic...
Letos jsem usazovala dobrých dvanáct matek-dvě luční, jednu rokytku/rolní a zbytek zemní. A nic, nemám usazeno, značky v mých dvou čmelínech se ani nehnou.
Jsou to dobré čmelíny, ty dvouplášťové z Chovu čmeláků, jeden už je loni i použitý, jeden nový. Uvnitř čmeltran, lehce natrhaný, s příměsí loňského ovoněného sterilizovaného. Příkrm z těstíčka. Zavádět matky umím, a všechny byly chyceny přímo u nás na dvoře, takže téměř bez stresu.
Kolik usazení asi tak bývá úspěšných? Je dvanáct chycených a neusazených normální číslo, nebo mám něco špatně?
Loni jsem chytla dvě zemní, obě usadila a obě zůstaly, bohudík/bohužel - vyhrála jen jedna a ta druhá doplatila na mou začátečnickou nevědomost. Nějak jsem díky tomu získala dojem, že usazování nebývá příliš obtížné. A letos se plahočím už měsíc a nic...
Ahoj Šárí, já to mám každý rok také jinak. Před třemi roky jsem usazoval asi 30 matek a nic. Letos zemní i luční na první pokus. Neochotně přijímají úly zemní a hájový, velice ochotně pak luční, rokytový a skalní. Nestresuj se, ono je ještě dost času a určitě se něco povede.
Tak u nás už hledají i zahradní a skalní.
Ne že bych teda nějaké ubytovala. Ale skalní hledala u sousedky na zahradě, kam jsem bohužel právě nemohla. Nádherná skalní... A zahradní matku jsem i chytila, ale bohužel mi ve čmelínu jenom zatuhla a asi hodinku se vzpamatovávala na česně a s krmením, než odlétla.
Jinak mám za sebou už asi sedmnáct usazování a vše marné. Jediný výsledek je objev díry v přetěžované síťce, kterou včera k mé smůle objevila jedna luční matka.
Asi si letos budu muset najít jiný koníček než čmeláky. A pro příští rok i jiné místo pro čmelíny. Ale to bude oříšek, protože míst ve stínu a trochu pod střechou na zahradě moc nemáme.
Ne že bych teda nějaké ubytovala. Ale skalní hledala u sousedky na zahradě, kam jsem bohužel právě nemohla. Nádherná skalní... A zahradní matku jsem i chytila, ale bohužel mi ve čmelínu jenom zatuhla a asi hodinku se vzpamatovávala na česně a s krmením, než odlétla.
Jinak mám za sebou už asi sedmnáct usazování a vše marné. Jediný výsledek je objev díry v přetěžované síťce, kterou včera k mé smůle objevila jedna luční matka.
Asi si letos budu muset najít jiný koníček než čmeláky. A pro příští rok i jiné místo pro čmelíny. Ale to bude oříšek, protože míst ve stínu a trochu pod střechou na zahradě moc nemáme.
Dneska se u nás protrhl pytel se skalními, lítalo jich po zahradě spousta. Jednu jsem chytil a zavedl do úlu. Když byla vevnitř, zalezla tam sama druhá skalní. Pak jsem je viděl obě ještě několikrát zaletět dovnitř, asi bude boxovačka. A v druhém úlu, kde jsem viděl v týdnu několikrát zaletět zemní, tak tam dneska taky zaletěla párkrát skalní. Tam bude možná taky veselo. A v dalším úlu se dneska střídalo několik různých čmeláků, tak nevím.