Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Koňadru mám letos také. :D Asi bydlíš Honzo blízko lesa,že máš i brhlíka?Já včera zahlédla ledňáčka při hledání čmeláků. :)

Dívali jste se na živý přenos ze čmeláčího hnízda? https://www.youtube.com/watch?v=LPDCvHyO6dM
Dobrý postřeh Niky, mám to do lesa cca 100 metrů. ;)

Slyšel jsem o živém vysílání z čmeláčího hnízda, díky za odkaz.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

[

Dívali jste se na živý přenos ze čmeláčího hnízda? https://www.youtube.com/watch?v=LPDCvHyO6dM[/quote]

..já chci takýý takový... :P
Niky1
TOP člen
TOP člen

Nahid z německého fóra dnes viděl prvního zavíječe u čmeláčích hnízd. :x
Vašek

kavcaa píše:[

Dívali jste se na živý přenos ze čmeláčího hnízda? https://www.youtube.com/watch?v=LPDCvHyO6dM

Páni, to je ale velké dílo! Díky moc za odkaz i odpovědi na mé předchozí dotazy :-) (Mája, Honza)

Přemýšlel jsem, že bych příští rok umístil úlek dovnitř do místnosti a vchod vyvedl husím krkem ven zdí. Jedna stěna by mohla být skleněná a při jejím odkrytí by se čmeláci dali dobře pozorovat. Asi jsem se už úplně zbláznil :D Nicméně nadšenci jako vy by to mohli pochopit :lol:
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny příznivce čmeláků. Tak můj současný stav je 3 x zemní a 1 x rolní. Jeden zemní již má dělnice, jsou tak maličké, že jim dělá problém zvednou klapku. Dal jsem pod ní stéblo trávy, abych jim to ulehčil. Myslím si, že den, dva jim bude stačit, aby se jí naučily zvedat. Stále mám volné dva plastové čmelíny. Dnes jsem opět upravil hnízda / ubral vystýlku, dal více mechu, upravil krk/. Celkem jsem do nich zaváděl 51 královen a ani jedna se nechytila.Příští rok již je používat nebudu, vrátím se ke klasice - dřevo.Nechci to nějak paušalizovat, ale já jsem k plastovému čmelínu ztratil důvěru.
Měl bych ještě dotaz. Může se stát, že královna si na jaře nevybere vhodné místo k zahnízdění? Co se s ní potom stane,uhyne hned nebo až po sezoně?
Janek92 - můžeš, prosim tě, popsat ten tvůj malý úlek? Jak potom provedeš přemístění do většího. Předpokládám, že vystýlku máš na nějaké papírové podložce, kterou potom v noci přendáš do většího úlu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,gratuluji k dělničkám. :) Možná na tom něco bude,že lépe obsadí dřevěný čmelín,ale já mám letos v termoboxech ubytované 2x zemní(nebo možná hájový)1x polní a 1x luční.Měla jsem tam i rokytového,skalního a zahradního v jiných rocích. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

[quote="josef569"] Stále mám volné dva plastové čmelíny. Dnes jsem opět upravil hnízda / ubral vystýlku, dal více mechu, upravil krk/. Celkem jsem do nich zaváděl 51 královen a ani jedna se nechytila.Příští rok již je používat nebudu, vrátím se ke klasice - dřevo.Nechci to nějak paušalizovat, ale já jsem k plastovému čmelínu ztratil důvěru.

Zkus ještě , jak tu radil Tomáš..materiál na vystýlku jsem upravila jako by jím prolezly myši.Jako když máš kouli, v tý udělám jeskyňku /pelíšek vymáčknu pěstí , ale se stříškou/ a z tý jsem udělala několik děr ven, všechno to bylo uprostřed čmelína, aby si tam mohla i pochodit. Byla jsem jak modelář , jako když to modeluješ z modelíny. :D Žádný čechrání měkkýho pelíšku, kdepak , v tom úplně bloudily/mi připadalo/
Předtím jsem se v novém dřevěném čmelíně snažila usadit snad milion královen a nic a po téhle úpravě hned jedna nadějná skalní a druhá 100% zaměřovala asi hajní.Zkus to ještě.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,budu se těšit na výsledek. :)
Naposledy upravil(a) Niky1 dne čtv 05. kvě 2016 19:54:24, celkem upraveno 1 x.
Vašek

Tak s radostí také hlásím první pozorovanou dělničku čm. zemního od královny odchycené 13.4. :)
Měla velké problémy s klapkou, létala okolo více než půl hodiny a pak s chutí pila z rozroku medu, který mám umístěný na česně ve víčku od petlahve. Také jsem to pak nevydržel a klapku zarážkou o pár milimetrů nadzvedl. Potom už zalezla bez problémů :-)
Jak dlouho je vhodné takto dělnicím pomáhat? Nemám je raději nechat, ať si s tím poradí samy? Díky moc.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vašku,blahopřeji k první dělničce. :) Měl jsi je brzy za 22 dní(lépe řečeno v termínu jak běžně bývají vylíhnuté),já je měla až za 27 dní i luční byli opožděni oproti normálu.
Odpovědět