Eljerry:
Jak tu psala Niky,po zavedení královny si musíš být jistý, jestli vylétla nebo tam zůstala.Je jedno jestli jí dáš to vchodu kamínek nebo trochu mechu či výstelky.Pokud ti do hodiny nevyleze, je pravděpodobnost uhnízdění minimální.Spíš je to tak, že tam fakt zatuhla.Loni /moje první sezona/,jsem z toho byla dost zoufalá.Vypadají pak jak skoro mrtvé.Jsou většinou navrchu výstelky a někdy neschopné letu.Ale fakt jim stačí dát je do tepla/pokud je venku chladno , dala jsem jí doma do krabičky s nějakým utrženým květem, nejlepší je pampeliška tu si rády daly/a ony se rychle zotaví a pak jí můžeš pustit.Ale protože mám tuhle situaci hodně nerada, snažím se tomu předcházet právě tím, že po hodině je prostě pustím horem.A ani je tam nezavírám po vpuštění.Když nechce tak nechce..Možná, že mi nějaká frnkne předčasně,ale co...vždyť to odchytávání je taky skvělá zábava!
Ty co jsem usadila, tak jenom ta hájová zaměřila po hodině prohlídky.Ostaní- 20-45min a ta poslední dokonce za 10min.Takže držet je tam den nebo dokonce dýl, podle mě nemá smysl.Akorát člověk riskuje, že jim ublíží.Bez nektaru dlouho nevydrží.Tak hodně štěstí a trpělivosti,tu mě trénujou čmelandy asi nejvíc
Chov čmeláků v roce 2017
Eljerry,ten program z odkazu se nezobrazuje,zobrazí se "program nebyl nalezen". Možná jsi udělal chybu při kopírování odkazu nebo je problém v něčem jiném?
Tak to mě nenapadlo,že to máš opatřeno spojkami,jsem zvědavá,která varianta se ti osvědčí,pak dej vědět.
Tak to mě nenapadlo,že to máš opatřeno spojkami,jsem zvědavá,která varianta se ti osvědčí,pak dej vědět.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak tu mám smutnou fotku. Po 5 dnech nepřítomnosti matky zemního jsem otevřel čmelín. Matka nikde a k to mu opuštěné buňky těsně před vylíhnutím. Je to k vzteku, měsíc útrap a snažení, výsledek nula.
- Přílohy
-
- Č. zemní - hnízdo cca 27. den.jpg
- (493.64 KiB) Zatím ještě nestaženo
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Je dobré o něco méně než je průměr husího krku. Je to pro pocit bezpečí a na protažení skulinou to stačí. Běžně dostupné klapky např. ze ZD mají průměr cca 1,8 cm. Když to bude o něco více, tak taky nic nezkazíš.
To je mi moc líto Honzo.Je to moje noční můra.. Ty buňky ..to jsou dvě a tedy jen dvě dělnice?A matka tedy zahřívá i ty zakuklený?Myslela jsem, že když se larvičky zakuklí, už matka klade další várku vajíček.
Tady jsou zas 3°C a sněhové a kroupové přeháňky.Včera ale holky lítaly, tak to do zítra snad přečkají.
Tak ať je to jediná a poslední ztráta.
Tady jsou zas 3°C a sněhové a kroupové přeháňky.Včera ale holky lítaly, tak to do zítra snad přečkají.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Vlevo jsou buňky se zakuklenými dělničkami, je jich asi 6-7. Vpravo je soudeček na zásoby. Vypadá to, že se matce něco přihodilo venku. Plod pak ustydl a bylo hotovo.kavcaa píše: ↑ned 23. dub 2017 11:41:56To je mi moc líto Honzo.Je to moje noční můra.. Ty buňky ..to jsou dvě a tedy jen dvě dělnice?A matka tedy zahřívá i ty zakuklený?Myslela jsem, že když se larvičky zakuklí, už matka klade další várku vajíček.
to Niky1:
ten odkaz je i na tomto webu ve vlákně - volná diskuse/Miroslav Stuchl. Zkus se tam mrknout.
Já nemám štěstí všechny tři umístěné královny jsem dnes vyháhl víkem, ohřál, nakrmil a poslal zpět do přírody. Zůstaly (zatuhly) mi ve čmelíně a nevyletěly. Chytil jsem dnes nové tři. Jedna frnkla hned bez kontrolního letu, druhé se dovnitř vůbec nechtělo zůstala asi 5 cm ve vstupu a stojí. A třetí jsem neviděl odlétat, shodila mi kamínek. Uvidím. Nedaří se mi, ale počasí je lepší u nás na Moravě.
Smutné foto po opuštění. Já doufám, že se mi podaří.
ten odkaz je i na tomto webu ve vlákně - volná diskuse/Miroslav Stuchl. Zkus se tam mrknout.
Já nemám štěstí všechny tři umístěné královny jsem dnes vyháhl víkem, ohřál, nakrmil a poslal zpět do přírody. Zůstaly (zatuhly) mi ve čmelíně a nevyletěly. Chytil jsem dnes nové tři. Jedna frnkla hned bez kontrolního letu, druhé se dovnitř vůbec nechtělo zůstala asi 5 cm ve vstupu a stojí. A třetí jsem neviděl odlétat, shodila mi kamínek. Uvidím. Nedaří se mi, ale počasí je lepší u nás na Moravě.
Smutné foto po opuštění. Já doufám, že se mi podaří.
Honzo,to je mi moc líto. Dokážu si představit tvé pocity a zvláště když i minulý rok jsi myslím se zemní měl nějaké problémy.
Já si zrovna před hodinou zažila obří stres.Skalní a luční byly na pastvě když se spustil hustý déšť z krup.Tak jsem trnula jestli se dokážou vrátit.Skalní se na štěstí hned vrátila,ale luční už měla být zpátky a pořád nic.Nevrátila se ani po půl hodině,dnes se vylíhly první dělničky a zítra by měla matka už zůstat uvnitř.Si říkám,to snad není pravda od zítřka by už byla v bezpečí a teď tohle. Jenže ona se zřejmě někam v době padání těch krup schovala a vrátila se po 45 minutách,dovedete si jistě představit moji radost. Zato špatné to je s tou zemní co se vrátila zeslábla před několika dny,když byl všude sníh. Od té doby jsem ji neviděla létat a vypadá to,že také plod vychladl. Včera tam sice k večeru vlezla nějaká zemní,ale mohl to být loňský navrátilec.Dnes jsem ji viděla vyletět,ale ani po hodině se bohužel nevrátila.
Já si zrovna před hodinou zažila obří stres.Skalní a luční byly na pastvě když se spustil hustý déšť z krup.Tak jsem trnula jestli se dokážou vrátit.Skalní se na štěstí hned vrátila,ale luční už měla být zpátky a pořád nic.Nevrátila se ani po půl hodině,dnes se vylíhly první dělničky a zítra by měla matka už zůstat uvnitř.Si říkám,to snad není pravda od zítřka by už byla v bezpečí a teď tohle. Jenže ona se zřejmě někam v době padání těch krup schovala a vrátila se po 45 minutách,dovedete si jistě představit moji radost. Zato špatné to je s tou zemní co se vrátila zeslábla před několika dny,když byl všude sníh. Od té doby jsem ji neviděla létat a vypadá to,že také plod vychladl. Včera tam sice k večeru vlezla nějaká zemní,ale mohl to být loňský navrátilec.Dnes jsem ji viděla vyletět,ale ani po hodině se bohužel nevrátila.