Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

podlipiar píše:
sob 05. kvě 2018 9:50:37
To jsi mi Kaosi nasadil brouka do hlavy. Letěla jsem zalít azalky, ještě se nerozvily. Znovu Ti dávám za pravdu s nektarem, protože na dřišťálech není vidět ani medáček. Měly to rádi i sršně a teď nic. Jsou to taková malá kvítka, takže jsou bez šťávy. Jde to nahradit třeba víčkem s medem? Dala bych jim to dovnitř.
Dovnitř bych nic nedával. Hrozí, že si moc zvyknou nebo se krmení při nedostatečné kontrole zkazí, láká to i mravence. Nektaru je určitě málo. Včera jsem pozoroval nějakou zemní, jak se snaží prokousat na boku poupě rododendronu a sosala pak tou prokousanou dírou. Ta moje zahradní ale měla soudek se zásobami plný, skoro přetékal.

Loni jsme se báli těch chladných dnů, ale letošní jaro přešlo skoro rovnou v léto. A to je ještě horší... Jsou to extrémní roky. :(
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Honzo79, loni jsem do čmelína dala víčko s medem a vyžrali ho, ale už byly dělničky. To jak byla ta zima a noční mrazy dost kytek vzalo za své. V noci jsem na úl házela deku, takový jsem o ně měla strach. Ještě jsem se chtěla zeptat na plexisklo. Poslední úl už ho neměl. Mám ho vyndat i v ostatních, aby se nějak nezapařili? V zemi je také vlhko.
To jim pořád koukáš do úlu, to bych si nedovolila. Já pořád jen večer ťukám jestli jsou doma. Ve dne jsem si trochu posunula lavičku blíž, abych viděla jak vylézají.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

podlipiar píše:
sob 05. kvě 2018 12:02:30
Honzo79, loni jsem do čmelína dala víčko s medem a vyžrali ho, ale už byly dělničky. To jak byla ta zima a noční mrazy dost kytek vzalo za své. V noci jsem na úl házela deku, takový jsem o ně měla strach. Ještě jsem se chtěla zeptat na plexisklo. Poslední úl už ho neměl. Mám ho vyndat i v ostatních, aby se nějak nezapařili? V zemi je také vlhko.
To jim pořád koukáš do úlu, to bych si nedovolila. Já pořád jen večer ťukám jestli jsou doma. Ve dne jsem si trochu posunula lavičku blíž, abych viděla jak vylézají.
Jo, loni jsme tu snad všichni přikrývali úly dekami a bundami. To byla nutnost. Víčko s medem samozřejmě vyžerou, ale není to potřeba. Dělnice vždy něco najdou. Jinak dělnice zleniví, hrozí i nějaká nemoc od včel. Plexi se dává jen na pozorování. Pokud se na něm sráží vlkost je lepší ho dát pryč. Do úlů moc nechodím. Jak jsem psal, když je úl pár dní bez pobybu a matka se neozývá. Mám už na to takový "čuch", že se něco děje. Bohužel pro mě jsem se letos ani jednou nemýlil.... :(
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Krása už mám princezne aj u skalnych. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,tak ať se daří mým oblíbenkyním :D .

Každopádně med není dobré dávat čmelákům,můžeš trefit na nakažený nosemou(kontroly se na to nedělají ) a čmeláci se nakazí a je to pro ně nebezpečné.Když už,tak ten roztok fruktozy,cukru a vody 2:1:1 a po třech dnech vyměnit za čerstvé. :)

Letos jsem si u většiny usazených čmeláků nezapsala datum :oops: a dnes mě mile překvapily dělničky polních :D .
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ďakujem Niky.Drzim palce aj tebe .Nech sa vám darí.
kaos
TOP člen
TOP člen

Přemýšlím o vyrobení pasti na zavíječe, potřeboval bych nějakou "síťku" kterou neproleze čmelák, ale zavíječ ano a pak jinou, kterou neproleze ani zavíječ. Máte nějaký tip kde něco takového koupit?

Jinak přemýšlel jsem jestli by nestálo za pokus na dno čmelínu dát nějaké špalíčky, na ně umístit síťku, kterou nepropadne čmelák a pod to umístit lep na hmyz. Co jsem četl, larvy zavíječe tráví hodně času pod hnizdem, pokud by propadly síťkou a nalepily se, mohlo by to možná i značně zredukovat rozsah škod při napadení. Co myslíte?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Je to nadhera ako ľahko si rakytova(usad.17.4.) poradí s klapkou oproti podaktorym bombarderkam typu (zemne a skalne).Druhej rakytovej (samousadlicke)som dal lahsie dvierka lebo jej to moc neislo.Musel som ju skoro zavrieť lebo začala s nou byvat osa.Osu som odpratal aj s hniezdom preč takže už ma pokoj.Čauko.
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Honzo79, máš pravdu, žádné krmení nebude, mají toho na výběr až moc. Proč to komplikovat ještě k tomu s medem, z kterého by podle Niky1 mohli onemocnět. Děkuji za dobré rady.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Přišla jsem o rokytového, což mě moc mrzelo, myslela jsem, že budu mít prázdný čmelín, ale v pondělí 30.4. jsem ve městě na parkovišti, kde byl jen beton žádná tráva uviděla skalní jak hledá, odchytávala jsem ji do sáčku, všichni koukali co dělám, do 5min. byla ve čmelíně a už lítá. Včera jsem hlídala a mám dělničky u dvou zemních, jedné skalní, tří lučních, čekám ještě tři skalní, u té poslední budu čekat ještě měsíc. Luční jsou tak droboučké, že jsem jim přiotevřela klapku i malá škvírka jim pomůže, v podvečer vše zavírám. Je hrozné sucho a u nás už tři dny šílený vítr, jednu luční to smetlo, když vylézala. Další hrůza, za zahradou máme jedno pole kde je řepka a druhé pole kde je kukuřice, děsím se jak budou zemědělci ošetřovat jedama. Nikdy bych nevěřila, že za dva roky budu mít 10 čmelínů a všechny plné, jen aby se povedly královny. Bobani se nekrmí doma jen zemní v podvečer navštíví rododendron, a rolní kterého nemám se pase na hluchavkách.
Odpovědět