josef569 píše:Janek92 - můžeš, prosim tě, popsat ten tvůj malý úlek? Jak potom provedeš přemístění do většího. Předpokládám, že vystýlku máš na nějaké papírové podložce, kterou potom v noci přendáš do většího úlu.
Ahoj josef, keďže bohužial aj tento rok musím chovať čmeláky na balkóne, odchyt riešim mimo napr. na blízkej lúke..tento rok som vyskúšal 6 čajových krabičiek s vletovým otvorom...dovnútra som dal hniezdny materiál a 17.teho dubna som doniesol domov asi 3 královny. /krabičky-baťoh-auto/... dve mi uleteli pri mojej nešikovnej manipulácii a jednu zemní sa mi podarilo dostať do úlu. Po 10 minutách úlek s radosťou prijala..takže dá sa aj takto, vibrácie auta a hluk im možno môžu pripomínať búrku alebo majú proste pocit bezpečia v krabičke,možno

keď už sme pri tej búrke, je to doslova magický čas na čmeláky, keď na jar prichádza búrka...čmeláci to cítia a už som takto usadil asi 10 královien z 10 tich /minulé roky/...
Čajové krabičky sa mi nakoniec ale neosvedčili, je tam dvojitá manipulácia s královnou a preniká do nich svetlo...vyskúšal som to však a oplatilo sa. Vrátil som sa k starej klasike, mám 3 malé úlky zo spárovky, rozmery asi
20x16x15 ...na dne úlku je kartonová podložka asi len o 2 cm kratšie strany ako dno úlu. Pod podložku je pás z igelitovej tašky ktorý je zospodu prilepený k podložke izolačkou. Je to kvôli tomu aby sa nezošmýkol pri vyberaní hniezda. Čiže je to tvar písmena U, pričom to prečnieva až von z úlu podél stien. Vymyslel to pán Stuchl a je to tušim popsané na čmeláci.cz.
Osvedčilo sa mi to mnoho krát, keď napr. úl napadne zavijač alebo pačmelák - krásne si to hniezdo vyberieš von a máš priestor. Odchytenú královnu čm. zemního /17.dubna/ som sťahoval z malého úlku do velkého úlu asi o 4-5 dní na to /lepšie je počkať aspoň 2 týdny ale ja som mal strach lebo boli vtedy mrazy/ ...úl som dal na rovnaké miesto ako bol malý úlek, samozrejme som doplnil hniezdny materiál pretože pri presťahovaní tam vznikla medzi stenami a hniezdom asi 5 cm medzera. Bol to pekný zážitok, královna sa trochu rozčulovala a dokonca na mňa vykukla ale zase sa schovala.

Takže toto je pre mňa najlepšia metóda, pokiaľ
nemáš možnosť chytať čmeláky v blízkosti úlov. Úlky beriem vždy 2 až 3, do velkej tašky sa mi zmestia 2 na seba. Ešte mám v hlave myšlienku o ešte menších úlkoch, tak asi
14x12x12 ...to by som ich mohol zobrať aj 6 možno viac naraz...ono hlavne v polovici dubna je to masaker, keď som videl na lúke hľadať naraz aj 5 královien a mal som len 3 úlky. Pri tomto nápade samozrejme nepočítam s okamžitým sťahovaním královny do úlu ale jednoducho dať tieto mini úlky na stanovisko a nechať na královne či ostane. Myslím že to vyskúšam, otázka však je, do akého rozmerového zmenšenia je to ešte efektívne, keď si ale predstavím že v zemi majú niekedy miesto len
5x5 cm s výškou možno 4-5 cm, tak by o takéto mini úlky mohol byť tiež záujem.
Netreba zabúdať na mnoho iných možností na odchyt, zakopať niekde zopár mini úlkov do zeme alebo povešať na stromy s veľmi malým vletovým otvorom tak akurát pre čmeldu rokytového

človek ale nezažije ten krásny pocit pri odchyte královny a sledovaní či spraví pamatovací let atď ...
Už teraz sa na výrobu mini úlkov moc teším, budúci rok chcem minimálne 6-8 královien

PS: tá druhá verzia úlkov by sa mi mohla zmestiť do mojich velkých úlov, takže v prípade jarných mrazov ideálne riešenie, možno by bolo ešte fajn doplniť medzi úly vatu ako izoláciu a husí krk by bol vo velkom úle nachystaný, len by sa napojil na vletový otvor malého úlku vo vnútri

má to samé výhody, pretože opakujem, keď boli tie nešťastné mrazy - mal som strach o královnu zemního v tom mini úlku. Navyše by sa jej vôbec nezmenila poloha vletového otvoru po presťahovaní hniezda.