Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,skvělé! :D
Teď hlavně,aby byly matičky v pořádku. :) Někdy opravdu málo vylétávají,ale vždy mě to dokáže vyplašit. ;)
Janek92
Nový člen
Nový člen

josef569 píše:Janek92 - můžeš, prosim tě, popsat ten tvůj malý úlek? Jak potom provedeš přemístění do většího. Předpokládám, že vystýlku máš na nějaké papírové podložce, kterou potom v noci přendáš do většího úlu.
Ahoj josef, keďže bohužial aj tento rok musím chovať čmeláky na balkóne, odchyt riešim mimo napr. na blízkej lúke..tento rok som vyskúšal 6 čajových krabičiek s vletovým otvorom...dovnútra som dal hniezdny materiál a 17.teho dubna som doniesol domov asi 3 královny. /krabičky-baťoh-auto/... dve mi uleteli pri mojej nešikovnej manipulácii a jednu zemní sa mi podarilo dostať do úlu. Po 10 minutách úlek s radosťou prijala..takže dá sa aj takto, vibrácie auta a hluk im možno môžu pripomínať búrku alebo majú proste pocit bezpečia v krabičke,možno :) keď už sme pri tej búrke, je to doslova magický čas na čmeláky, keď na jar prichádza búrka...čmeláci to cítia a už som takto usadil asi 10 královien z 10 tich /minulé roky/...

Čajové krabičky sa mi nakoniec ale neosvedčili, je tam dvojitá manipulácia s královnou a preniká do nich svetlo...vyskúšal som to však a oplatilo sa. Vrátil som sa k starej klasike, mám 3 malé úlky zo spárovky, rozmery asi 20x16x15 ...na dne úlku je kartonová podložka asi len o 2 cm kratšie strany ako dno úlu. Pod podložku je pás z igelitovej tašky ktorý je zospodu prilepený k podložke izolačkou. Je to kvôli tomu aby sa nezošmýkol pri vyberaní hniezda. Čiže je to tvar písmena U, pričom to prečnieva až von z úlu podél stien. Vymyslel to pán Stuchl a je to tušim popsané na čmeláci.cz.

Osvedčilo sa mi to mnoho krát, keď napr. úl napadne zavijač alebo pačmelák - krásne si to hniezdo vyberieš von a máš priestor. Odchytenú královnu čm. zemního /17.dubna/ som sťahoval z malého úlku do velkého úlu asi o 4-5 dní na to /lepšie je počkať aspoň 2 týdny ale ja som mal strach lebo boli vtedy mrazy/ ...úl som dal na rovnaké miesto ako bol malý úlek, samozrejme som doplnil hniezdny materiál pretože pri presťahovaní tam vznikla medzi stenami a hniezdom asi 5 cm medzera. Bol to pekný zážitok, královna sa trochu rozčulovala a dokonca na mňa vykukla ale zase sa schovala.

:!: Takže toto je pre mňa najlepšia metóda, pokiaľ nemáš možnosť chytať čmeláky v blízkosti úlov. Úlky beriem vždy 2 až 3, do velkej tašky sa mi zmestia 2 na seba. Ešte mám v hlave myšlienku o ešte menších úlkoch, tak asi 14x12x12 ...to by som ich mohol zobrať aj 6 možno viac naraz...ono hlavne v polovici dubna je to masaker, keď som videl na lúke hľadať naraz aj 5 královien a mal som len 3 úlky. Pri tomto nápade samozrejme nepočítam s okamžitým sťahovaním královny do úlu ale jednoducho dať tieto mini úlky na stanovisko a nechať na královne či ostane. Myslím že to vyskúšam, otázka však je, do akého rozmerového zmenšenia je to ešte efektívne, keď si ale predstavím že v zemi majú niekedy miesto len 5x5 cm s výškou možno 4-5 cm, tak by o takéto mini úlky mohol byť tiež záujem.

Netreba zabúdať na mnoho iných možností na odchyt, zakopať niekde zopár mini úlkov do zeme alebo povešať na stromy s veľmi malým vletovým otvorom tak akurát pre čmeldu rokytového ;) človek ale nezažije ten krásny pocit pri odchyte královny a sledovaní či spraví pamatovací let atď ...

Už teraz sa na výrobu mini úlkov moc teším, budúci rok chcem minimálne 6-8 královien :) PS: tá druhá verzia úlkov by sa mi mohla zmestiť do mojich velkých úlov, takže v prípade jarných mrazov ideálne riešenie, možno by bolo ešte fajn doplniť medzi úly vatu ako izoláciu a husí krk by bol vo velkom úle nachystaný, len by sa napojil na vletový otvor malého úlku vo vnútri :D má to samé výhody, pretože opakujem, keď boli tie nešťastné mrazy - mal som strach o královnu zemního v tom mini úlku. Navyše by sa jej vôbec nezmenila poloha vletového otvoru po presťahovaní hniezda. :!:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

domisek píše:Ona huskouní srst hodně dobře izoluje a je měkounká a navíc smrdí zvířetem. No každopádně psa máme myši ne, takže to byl experiment, který naštěstí vyšel :-)
Tak já jsem letos mimo jiné použil vyčesané chlupy od kocoura - kříženec britské modré a taky si nemůžu stěžovat.... Úspěšnost usazování se určitě zvedla.... ;)

Janeku, vypadá to pěkně, co popisuješ. Ale to usazování nemáš tedy jednoduché. Ty výlety do hor na "lov" musí být super.

Drobné starosti mi dělá moje zemní. Mimochodem jsem si jistý, že je to ta původní, co zmizela. Je úplně stejná - obří zemní, těžkopádný let, v chladných dnech (před zmizením i po návratu) létá jen odpoledne! Problém je, že jak se při návratu dotkne přivřené klapky, začne trucovat a nespolupracuje... většinou si sedne někde poblíž na zem a čeká, co bude.... Jelikož o ni nechci přijít, tak ji po chvíli klapku zase přizvednu a ona to třeba do deseti minut zkusí znovu. Pak majestátně přistane a vklidu vleze do svého hradu... Asi to bude chtít více trénování a taky více trpělivosti.... ;)
josef569
Nový člen
Nový člen

Díky moc za vyčerpávající a inspirativní odpověď. Je to chytré řešení problému, když člověk nemá louku za barákem.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honza79 píše: Problém je, že jak se při návratu dotkne přivřené klapky, začne trucovat a nespolupracuje... většinou si sedne někde poblíž na zem a čeká, co bude....
:lol: Holky si dělaj co chtěj...
U mě lítá pořád jen prvnička, je to takovej fofr,že většinou zahlídnu až prdelku jak zalejzá..druhá zemní pořád bez pohybu,pořád doufám, že třeba prostě sedí a zahřejvá ne? ..může to tak být?...Dneska odpo usazování sklaní,ale pořádná...podle mě zas zaměřila,fakt pěkně..jestli se do večera vrátila? nevim, spíš ne...neměla jsem moc čas koukat, ale na začátku lítaj hodně ,asi bych si všimla...nevim, proč se nevracej , ještě počkám co zítra...jsou to "nervy" se čmelandama. :roll:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Včera k večeru jsem měla štěstí a viděla jsem na hluchavce bílé krmit se skalní a dokonce i lesní,kterou jsem neviděla ani nepamatuji.Raději bych je sice měla ve čmelínech :lol: ,ale i tak jsem spokojená,že se objevují alespoň na zahradě. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Dnes u nás zase po měsíci stříkají řepku. :( Tak s obavami očekávám, co bude.... :x
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já už to s vyhledáváním vzdala jak jsem psala a ani mě nenapadlo,že bych mohla ještě něco ubytovat.Popíjela jsem si venku kávu a v tom slyším bzučení.Luční si hledal kolem zídky,tak jsem ho hned chytla a dala do čmelínu s tím,že se už určitě neubytuje.Jenže luční měl zájem a vrátil se,bravurně vletěl do otvoru a ani mu nevadila modrá klapka v orientaci jako zemnímu.Takže pokud se nic nestane paní luční si bude bydlet ve velkém čmelelínu určeném pro rokytového. :lol: Hlavně ať odchová potomstvo. :D

Nejmíň týden mě tu rozčilují dva zemní.Pořád by se chtěli ubytovat,ale dvakrát se vrátí,pak třeba až večer nebo na druhý den,jenže nezůstanou.Je mi jich líto,mají takový zájem a nejsou schopné založit si hnízdo. :( Jeden málem vlezl lučnímu do čmelínu se žlutou klapkou.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pěkné Niky, já taky dnes ještě viděl hledat lučního. Ale momentálně mám jiné starosti. Ten ranní postřik řepky se už asi bohužel projevil. Zřejmě přestal létat skalní - po 19 dnech!!! :x Od rána se neobjevil a to létal pravidelně a poctivě. Stále doufám, že si dal jen pauzu a sedí na buňce. Navíc jsem u některých dělnic lučního pozoroval nezvyklé chování. Občas nějaká vyleze ven z úlu i s košíčky plných pylu a je taková malátná sotva letí. Nevím, uvidíme, ale nevypadá to dobře. Hlavně, že bude z lánu řepky velký výnos..... :cry:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,to mi je moc líto.Doufejme,že to není tím postřikem a zase se to spraví. :) Skalní má třeba dost pylu a dnes zahřívá plod.Držím palce,aby to dobře dopadlo.
Odpovědět