Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Janek92 píše:
stř 10. dub 2019 0:09:10
Kaosi, určite to tak bude, prošel jsem narychlo 3 lokality kde sa každý rok vyskytují hojně a ani jedna jediná královna. Chce to čas, u nás to samé, zemní, hajový, ojediněle rokytový a luční. Zdeňku, teším se na společný lov. Ano, stejné město-super :) zítra ti zavolám ;)
Super,budu se těšit...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak v středu kvečeru jsem se dostal na chvilku na zahradu,poprchalo,hnusné studené počasí,v 18 hodin jsem viděl krásného zemního hledat po zahradě,podařilo se ho dát do čmelína,na 10 minut zavřít a po otevření asi za 5 minut vyletěl,dvakrát obkroužil a frrrnk...vůbec si nevážil nabídnutého čmelbaru i smalým občerstvením,sucho,bez průvanu...klídek.To je teda vděčnost :-(
kaos
TOP člen
TOP člen

Počasí je hnus, dnes ani křídlo, a to ani ve čmelínech. Zahlédl jsem jen 3 z 6 usazených čmeláků. Jaké překvapení bylo, když jsem z kuchyně viděl aktivitu na závěsném úlku, který byl nachystám na případný návrat rokytových. Ten je bez chodbičky a na zábradlí terasy 2,5 m nad zemí. Jenže rokytová jej neobydlela, video odhalilo, je to moje 5. luční :-O

https://youtu.be/sBEeOcvxLd8
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já to říkám pořád,že luční jsou velcí průzkumníci a prozkoumají každou skulinu :lol: .
Iriska

lenkajitka píše:
stř 10. dub 2019 20:46:05
Iriska píše:
stř 10. dub 2019 19:32:04

Ahoj, gratuluji ke skalnímu. Jak se mu daří?
Ahoj,
Doufám že dobře, je to můj první čmelín a první čmelák :lol:
Chodím z práce až okolo půl osmé a ráno odcházím před půl osmou a tak nemám šanci ho během týdne zahlédnout, ale nastaražila jsem mu 2x kamínek a vždy mi ho poctivě shodil na česno . :lol: Už se nemůžu dočkat víkendu, připadám si jak děcko před Vánoci :lol: :lol: :lol:

Kdy mu mám začít přivírat klapku ?
Ahoj, co se týká klapky, tak já začínám přivírat tak asi 4 dny po usazení, klapku přivírám vždycky v noci, aby ráno vyletěla už s o něco více spuštěnou klapkou. Ke konci přivírám jen po milimetrech a celkem mi trvá spouštění asi 10 dní. I tak se mi loni skalní hodně rozčilovala a nechtělo se jí klapku zvedat, občas i přepadla na záda. Během spouštění na noc zavírám vchod špuntem a otvírám ráno kolem 6.45 h.
Iriska

Zdenda píše:
čtv 11. dub 2019 14:01:35
Tak v středu kvečeru jsem se dostal na chvilku na zahradu,poprchalo,hnusné studené počasí,v 18 hodin jsem viděl krásného zemního hledat po zahradě,podařilo se ho dát do čmelína,na 10 minut zavřít a po otevření asi za 5 minut vyletěl,dvakrát obkroužil a frrrnk...vůbec si nevážil nabídnutého čmelbaru i smalým občerstvením,sucho,bez průvanu...klídek.To je teda vděčnost :-(
Ahoj, taky mi připadají zemní dost vybíraví, loni se mi nepodařil, tak uvidím, jak to letos dopadne. A jaké máte zkušenosti se zemními navrátilci, mají zájem nebo je chytáte radši zase sami?
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Iriska píše:
čtv 11. dub 2019 21:21:01
Zdenda píše:
čtv 11. dub 2019 14:01:35
Ahoj, taky mi připadají zemní dost vybíraví, loni se mi nepodařil, tak uvidím, jak to letos dopadne. A jaké máte zkušenosti se zemními navrátilci, mají zájem nebo je chytáte radši zase sami?
S navratilcami zemnych a skalných je to hrúza.V niektorých sa už menili min.3x(zemný) a dokonca mi vo vedľajšom vyhnali rolne 2x.Skalne tiež všetko presmejdia a tiež mi vyhnali rolnu aj uhorovu.Este že som dnes usadil záhradnú.Picne ma.
Ps:Usadenie zatiaľ všetkých na 1 pokus.Zemne nechytam mám 3cmeliny s navratilkynami.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Iriska píše:
čtv 11. dub 2019 21:21:01
Ahoj! Ano, zemní bývají dosti vybíraví. Je potřeba začít s usazováním hned jak se objeví a začnou hledat. Postupem času šance na usazení celkem rychle klesá. Letos mám jednu zemní, co se vrátila a druhou jsem si usadil. Obě ale už v druhé půli března.

Navrátilci se samozřejmě vrací, ale nebývá to tak zlé jak u jiných druhů. Ovšem i tady jsou vyjímky. Někdy se prostě mladé matky "zblázní" a vracejí se ve větším počtu. Dochází pak k soubojům, případně i k obsazení sousedních úlků. Já si to "užil" loni, Rapo zase letos....
lenkajitka

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli vylétá matka z úlku i v tomto počasí. Od včerejška se mi kamínek nepohnul :(
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Leni, právě jsem byl na kontrolu a 19,15hod jsem přistihl jak vyletěla asi zemní (ještě nevím přesně jelikož jí chybí pruh) z úlku "automat klapka" bez topení. Tři stupně nad nulou ! Teď už musí být zpět,už je skoro tma.Musela vyletět jen "na skok".
Nevím, jestli má takový hlad ? A pak ještě u jednoho v zemi a u ostatních nic. Tak že odpověď je ano i ne.
Jdu ještě ven... :) .
Odpovědět