Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Honzo,to mi je moc líto.Doufejme,že to není tím postřikem a zase se to spraví. :) Skalní má třeba dost pylu a dnes zahřívá plod.Držím palce,aby to dobře dopadlo.
Niky, diky. Pevně doufám, že se to zlepší a skalní zase vyletí. Nerad bych vysvětloval synovi, který netrpělivě očekává dělnice od skalního, že žádné nebudou.... :(
julio
Nový člen
Nový člen

Dnes som sa po týždni opäť dostal k čmelínom. Lúčny a jeden zemný už lietajú mladé, druhý zemný za tiaľ lieta sám. O neho som mal obavy, lebo dva týždne som ho nezahliadol, ale dnes som ho pristihol dokonca dvakrát. Zvláštne sú dva čmelíny so skalnými. V jednom som dva týždne nevidel čmeliaka a myslel som si, že sa niekde stratil. Ale dnes dokonca trikrát zhliadnutý. V tom druhom, ktorého som pravidelne vídaval dnes ani raz, aj keď bolo nádherné počasie.
Vašek

Hezkou neděli všem! Tak u nás v Praze zatím ještě hledající královny létají, v pátek jsem viděl při procházce na louce u lesoparku minimálně 3 zemní a dokonce jedna skalní se přiletěla podívat na balkon do druhého patra, tu jsem tady ještě letos neviděl. Takže jsem neodolal a rychle koupil ještě jeden úlek. Bohužel zatím je snaha o ubytování marná, právě teď čekám, jestli vylétne čtvrtá odchycená královna a předvede pamatovací let. Bohužel ty tři předchozí v rozmezí 5-30 minut (jak se píše v literatuře) vůbec nevyletěly, takže jsem asi po hodině a půl - dvou nevydržel a odklopil střechu čmelína a nechal je odletět. Nevím, jestli někde nedělám chybu... Mám je tam nechat déle? První královna zemního, kterou jsem odchytil v půlce dubna, přijala úlek doslova s nadšením, teď už létají první dělničky. Nyní se odchycené královny zdají stresované, nechce se jim moc ze zavaděče do úlku. Od odchytu je dopravím domů tak během 5-7 minut (zhruba stejná doba, jako to bylo s tou první, tu jsem navíc vezl autem), takže hledací pud by snad ztratit neměly... Odchytávám je samozřejmě vždy během hledací fáze. Máte prosím někdo radu? Díky moc předem :-)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,fajn že už máš také dělničky :) a doufám,že i ty skalní se předvedou. :D

Vašku,pokud někde po otevření čmelínu seděly,tak je dobře ,že jsi je vypustil.Když mi některá nevyletí do hodiny,zkusím potřást výstelkou.Pokuď zabzučí silně,hned čmelín zavřu.Pokud jen zašumí nebo se vůbec neozve je třeba ji vypustit.
Ty matky co hledají teď můžou být takové co jsou nemocné nebo ztratily hnízdo.Ale ne samozřejmě všechny.Zrovna včera jsem ubytovala lučního a zdá se být v plné síle.Stejně se mi zdá nejjistějším usidlováním mezi přibližně 14ým a 27ým dubnem. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jak mě tu otravovaly ty matky zemního,tak jsem v té době kolem 4-5 ubytovala také zemního totožného vzhledu v tom vnitřním čmelínu (jsou tak vzhledově totožné,že nelze poznat,která tam zrovna vlezla).Udělal jen 3 kličky před vchodem a 3 kroužky ve vzduchu,tak jsem myslela že se nevrátí,navíc mě klamali ti dva další zemní.No a nakonec se nejspíš ten zemní přeci jenom ubytoval. :o Čmelín byl vyměněný,dala jsem tam ten s kartonovou krabičkou podle Němců.
Jen se mi nepodařilo nikoho ubytovat ve čmelínu s větracími otvory podle těch Angličanů,což mě celkem mrzí.

Další luční má dělničky po 20ti dnech jak jsem u nich zvyklá. :) A čmelák lesní pořád chodí na bílou hluchavku,možná má hnízdo někde blízko.Skalní také,ale u ní jsem ještě nepozorovala pylové rousky.
Vašek

Díky moc, Niky, bylo to přesně tak, jak píšeš - královny jsem našel letargicky posedávat na vystýlce, během pár minut se ale vzpamatovaly a odletěly. Dnes jsem zkoušel ubytovat dvě, bohužel bez úspěchu. Gratuluju moc k tomu novému lučnímu, dává to naději i mně, že se na poslední chvíli taky ještě zadaří ;-)
Nemáš ty nebo někdo zkušenost, v které části dne jsou královny v hledání nejaktivnější? Dnes jsem měl štěstí ráno v půl deváté a pak až večer kolem šesté, mezitím jsem žádnou hledající nezahlédl. Díky :-)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak u mě se dřevěným čmelíne neúspěch.Je prázdný.Už jich hledá málo.Zkusila jsem 2 zemní, skalní se mi nepodařilo chytit a pak jsem odchytla asi úhorového/je jako skalní , jen prcek a světlejší oranžová?/..ten tam skejsnul hodinu, tak jsem ho pustila... :?
Prvnička zemní lítá.Celý den jí není vidět až večer kolem 7 a pak ještě jeden let před 8 .Druhá zemní nespatřena..mech ze vchodu byl venku..tak pořád doufám,že tahle je naopak ranní ptáče.V půl8 ráno mech venku, ale za celý den nic...doufám, že to nevyhrábnul nějaký noční vetřelec.
Teď bych měla být do čtvrtka mimo..pořád vymýšlím, jak to udělat a pokusit se ještě nějakou odchytnout.Ale těch pokusů do dřevěnýho bylo strašně moc, někde je chyba.. :roll:
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honza79 píše:
Niky, diky. Pevně doufám, že se to zlepší a skalní zase vyletí. Nerad bych vysvětloval synovi, který netrpělivě očekává dělnice od skalního, že žádné nebudou.... :(

Držím palce ať to dobře dopadne.
Musím za sebe říct, že "čmelaření" je značně náročný na trpělivost a zvládání nejistoty a neúspěchu :roll:
Je ale podle zdejších zpráv jasné, že čmelandy si dávají i lítací pauzy, s usazováním se musí začít včas a stejně nikdy člověk neví, jak to dopadne.
Já se jen těžce smiřuju s tím, že můj drahý "luxusní" čmelín zůstane prázdný..
Tak všem držim palce
jans

Já když jsem vloni udělal dřevěnou budku tak taky tam nikdo nechtěl zůstat.Nechal jsem to přes zimu venku s pootevřeným víkem a letos je obsazená.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

jans píše:Já když jsem vloni udělal dřevěnou budku tak taky tam nikdo nechtěl zůstat.Nechal jsem to přes zimu venku s pootevřeným víkem a letos je obsazená.

To zní nadějně...ale..právě ta trpělivost ..příští rok..ach jooo :roll:
Odpovědět