Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

lenkajitka píše:
pát 12. dub 2019 18:33:20
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli vylétá matka z úlku i v tomto počasí. Od včerejška se mi kamínek nepohnul :(
Matka vylétává podle potřeby. Pokud má zásob dostatek, výlety ven v chladném počasí omezí nebo i na den, dva dny (občas i déle) přeruší. Zatím bych se tedy nebál.
kaos
TOP člen
TOP člen

Mě od včera nevylétly už dvě. Počkal bych až se oteplí.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Přežít v pohodě ještě zítřek,pak už se má pomalu oteplovat-na Valachoch dnes +3,zítra snad stupínek nahoru...v poledne... :(
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Byl bych v klidu, venku je potravy dostatek, konkurence v podobě včel není :) a ony musí dát i deštivé dny, kdy třeba pršívávalo i dva tři dny v kuse a taky bylo kolem 5-8st. Ale vídám jen matky co mají založená hnízda a i ty létají opravdu jen když potřebují. Např skalní mi vylétla dnes jedna po 4hod, další létala docela pravidelně po 1hod a luční má asi nanoseno neboť mi vylétla , oblétla úl, sedla na česno, učesala si křídla a chloupky a zalezla zpátky :). Je chladno, ale žádná tragedie. Pokud mají lidi úly ospoň trochu podle doporučení (šířka stěn, výstelka, těsnost úlu, zavřená větrání..) tak by se nemělo nic stát. Rozhodně to ale není období na kontrolování matky, otvírání úlu a i bych např nespouštěl dál klapku - prostě minimalizovat naše zásahy vyjma těch, které mohou pasivně zvýšit tepelný odpor úlu.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer. Tak mi dnes při té zimě létali zemní (vyhřívaný úl) , dále konečně ubytovaný zahradní černý (vyhřívaný úl), rokytová (úl bez vyhřívaní).
Tyto čmeláky jsem měl to štěstí zahlédnout dnes několikrát. Pak ještě musel vyletět asi také zahradní černý (spadlý kamínek,úl "automat",bez vyhřívaní)
U ostatních jsem neviděl pohyb. Všechny úlky ještě nemám na sto procent obsazené, tak že uvidím,až se oteplí.
Hlavně mne překvapila ta rokytová jak lítala .
Díval jsem se na čmeláky viz. odkaz a připadá mi, že zaměnili tmavé formy rolní s luční ?
Ty fotky mumií také moc neukazují, není nad fotku živého čmeláka.
https://www.cmelaci.cz/druhy-nasich-cme ... acmelaku-/
Už mám připravený ten nový vchod na tu ptačí budku. Musím počkat na lepší počasí.
Pak dám fotky.
Tak zatím... :) .
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,jestli máš tmavého zahradního,tak to je opravdu super :D Té záměny jsem si také už kdysi všimla,nevím proč to neopraví. :?:
Myslím,že by asi nebylo špatné namontovat ten nový vchod večer,až rokytová bude doma a otevřít ji ráno až bude možnost sledovat jestli nebude mít s návratem problém. ;)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niki, také mne to napadlo. Nejlépe v pátek večer ,abych mohl v sobotu ráno sledovat.Před tím ale musím přes den ,až bude venku, uřezat to bidlo.
Přihodím tam ještě trochu výstelky. Čím spíš to udělám tím líp ,viděl jsem sýkorky tam zase nakukovat...
lenkajitka

Ahoj,
tak moje skalní včera jednou shodila kamínek :)
Asi se jí do té sloty venku opravdu nechtělo, dnes zase od rána nic, ale prší a poletuje do toho i sníh, ven se nechce ani mému psovi, taky se otočí na prahu a zaleze zpět na pelech :lol:
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Re Pepan a Niky tak ono na cmelaci.cz je těch zavádějících informací mnohem víc... Ondra to chtěl aktualizovat, ale ze strany majitele stránek pana Dobrého nebyla vůle.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer, tak jsem tu instalaci vchodu na budku provedl dnes dopoledne. Nedalo mi to... :) .
Zde fotka budky před úpravou, vzadu na tom sloupku je vidět ten úlek,kde byli loni rokytoví a letos se tam vrátila odchovankyně .
Ta budka je tak 4 až 5 m od něho, tak že by to mohla být také navrátilka.

Obrázek

Obrázek

Nejdřív jsem tam nastrkal po kouscích Lintran a pak jsem se dal do uřezání bidla a ještě jsem musel rašplí dorovnat tu desku .
Docela rachot,ale nic se nedělo. Pak jsem nanesl Mamuta na vstup a přilepil na budku. Jak jsem dotahoval poslední vrut, tak se ozvalo bzučení...
Celou tu dobu byla uvnitř , asi po té zimě včera byla trochu ztuhnutá,že tak pozdě zareagovala :) .
Abych ten příběh nenatahoval, tak lítá a vrací se ! Tak jsem rád,teď už tam sýkorky nemůžou.(Tady bylo dnes slunečno, a lítalo to tady hodně.)
Klapku jsem zvolil se síťkou,aby měli lepší větrání v létě ,když není větrání přes střechu a ještě je síťka z boku na vstupu.
To je všechno vidět na fotografijích. Dnes jsem byl i na "lovu" a usazoval jsem jednu rolní (tmavá) a hájovou.
Dále se mně zdá ,že tu mám i škatule ,škatule hejbejte se... Tak jsem zvědavý kde která skončí. Skalní jsem zahlédl s pylem,ale místo úlku č.3
lítá do č.2. V č.3 kamínek padá,ale nevím kdo ho shazuje... :)

Tak tady jsou ty další fotky.

Obrázek

Obrázekgas station close by

Ten kolík se špendlíkem mám na vytahování jinak ,kdybych chtěl vyměnit klapku tak bych ji nedostal ven.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázekally bank locations

Tady fotka zemní jak se vyhřívala na plechovém parapetu, dokud jí nevyrušila nějaká včela samotářka...

Obrázek

A ještě nedělní pohodička našeho starého kocoura, kterého čmeláci nezajímají (ten má jiné zájmy... :D .) ,proto mi nevadí když tam leží.

Obrázek

Jinak mám dneska spoustu dojmů a pocitů dobrých i smíšených. Uvidíme co bude zítra...
Tak to je pro dnešek vše a dobrou noc :) .
Odpovědět