Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Vašek

Zdá se, že Jans má pravdu, mě se taky nový, v pátek zakoupený čmelín nedaří osadit. Věnoval jsem tomu skoro celý víkend a dnešní ráno, bohužel 6 královen pohrdlo :-( A navíc právě začali sekat moji odchytovou louku za barákem :x :x Přitom ten čmelín, který byl přes zimu na balkoně, osadila hned první odchycená královna. I když je pravda, že tu jsem si donesl už 13.dubna, kdy byly mnohem aktivnější, teď už prostě sezóna končí. Člověk by řekl, že právě teď by měly matky přijmout doslova cokoli, aby měly vůbec šanci ještě založit kolonii, ale evidentně to tak není.
Napadlo mě, jestli by nebylo možné v noci přemístit tu usazenou zemní s prvními dělničkami do nového úlku a pokusit se znovu osadit ten starší. Co si o tom myslíte? Nemohlo by to kolonii ublížit? Když jsem se díval na videa, jak snadno manipulují s čmeláky v Troubsku, tak si říkám, že by to mohlo jít. Mám ale čmeláky tento rok poprvé, takže nemám žádné zkušenosti, jen vyčtené. Budu moc vděčný za jakoukoli radu, díky! :-)
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, osobně si myslím, že přemisťování čmeláků nepomůže a je na škodu pokud všechno uvnitř již funguje. Myslím si, že nejde v tomto případě o čmelín, ale spíš o horší čas pro usazování. ;)
Naposledy upravil(a) Tomáš dne pon 09. kvě 2016 15:10:48, celkem upraveno 2 x.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

No jo, co se dá dělat...Navíc, teď mi manžel hlásí, že ta druhá zemní, co jsem ji už týden neviděla a furt doufám /podle posunutýho mechu v dírce/, má od večera zase mech v dírce nehnutej.To minulý posunutí, bylo asi dílo někoho jiného.Asi tam fakt není .. :cry:
Takže já jsem letos vlastně dost neúspěšná,na to,kolik jsem tomu věnovala času...No posbírala jsem nějaké zkušenosti, tak snad příští rok to půjde líp.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já jsem od včerejšího rána neviděla létat tu zemní co se ubytovala začátkem května.Tak jsem zahýbala podestýlkou a bylo ticho.No a udělala jsem něco co už nebudu nikdy dělat.Hledala jsem dílo,nemohla najít až po chvilce jsem ho nahmatala u povrchu,bylo uzavřené v takové spletenině,která nešla skoro otevřít,ale otevřela jsem ji nakonec.Bylo tam dílo jenže bez džbánečku jako u té z vnitřního čmelína co se tehdy nevrátila.Nechápu jestli neměly dost vosku na něho nebo proč.Přikryla jsem to a zavřela čmelín,no a za chvíli se vrátila matka.Tak jsem byla jako na trní jestli si to dílo najde a přijme. Naštěstí to dopadlo dobře a matka dál létá. :D

I polní už má dnes dělničky po 23 dnech. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vašku,podle dnešní zkušenosti si opět musím potvrdit,že nezáleží možná tak ani na hodině vyhledávání,ale člověk musí být opravdu "v ten správný čas na správném místě"
Navnadil jsi mě tím,že jsi ještě viděl hledající a vydala jsem se nejdřív kolem desáté na hledání a našla zemní,ta mi však mou nešikovnosti vyklouzla ze síťky.Šla jsem dál a chytla dalšího,teprve v inj.stříkačce jsem zjistila,že je to tmavá forma zahradního,kterou jsem poprvé viděla vyhledávat.Celá natěšena jsem pádila domů,ale zahradnímu se ve čmelínu nelíbilo. :( Možná jsem udělala chybu,že jsem ho dala do čmelínu bez husího krku,ale možná by se neubytoval ani tak. ;)

No ale nedalo mi to a ve 12,30 jsem šla znovu.Našla jsem zemního,když jsem se už vracela domů.A je vidět,když se chce čmelák ubytovat tak ani moc nehledí na různé nedostatky.Vůbec mu nevadilo,že je to polystyrenový čmelín a ani to,že je umístěn vysoko asi 160cm nad zemí.Vylezl asi po čtvrthodině.Krásně provedl orientační let,vrátil se za 3 minuty,pak vyletěl a znovu se vrátil dovnitř,jakoby si pořádně chtěl to místo zapamatovat,aby o něho nepřišel. :lol:

Trochu mi dělá starosti jestli to není moc 6 zemních čmeláků na jednom stanovišti,jestli se stačí uživit.Přeci jenom když je osazenstvo různorodé preferuje různé rostliny a tím není tlak jen na oblíbené rostliny určitého druhu čmeláka. :?:
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
No ale nedalo mi to a ve 12,30 jsem šla znovu.Našla jsem zemního,když jsem se už vracela domů.A je vidět,když se chce čmelák ubytovat tak ani moc nehledí na různé nedostatky.Vůbec mu nevadilo,že je to polystyrenový čmelín a ani to,že je umístěn vysoko asi 160cm nad zemí.Vylezl asi po čtvrthodině.Krásně provedl orientační let,vrátil se za 3 minuty,pak vyletěl a znovu se vrátil dovnitř,jakoby si pořádně chtěl to místo zapamatovat,aby o něho nepřišel. :lol:

já chci takýýýý.. :P ..Ještě to tedy odpoledne pojedu zkusit../jestli už to není na léčbu/..všechno jde stranou :roll:
Niky1
TOP člen
TOP člen

kavcaa píše:
..Ještě to tedy odpoledne pojedu zkusit../jestli už to není na léčbu/..všechno jde stranou :roll:
Také si to občas říkám :lol:
Vašek

Niky, to je skvělé, naděje ještě neumírá :D Já to půjdu zkusit ještě taky, tak si můžeme všichni navzájem držet palce :-)
K tomu dílu bez džbánečku - minulý týden jsem neodolal a když byla matka pryč, opatrně jsem úlek prozkoumal. Stejně jako tebe mě překvapilo, že u buněk nebyl džbánek s nektarem. Pak jsem ho objevil samostatně v jedné chodbičce asi 10 cm daleko. Takže pro ně to asi nehraje takovou roli a přizpůsobují dílo vnitřní výstélce zřejmě. Nebo má ta moje zemní prostě radši spižírnu odděleně :lol: Každopádně teď už jí lítají dělničky s plnýma taškama, tak se sama tolik nenaběhá :D
Lovu zdar všem a díky moc za odpovědi.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vašku,tak to mě překvapuje,že byl džbáneček jinde. ;) Doufám,že jsem ho té své matce při hledání nepřeklopila. :roll: To by mě mrzelo.

Tak ať se vám ještě matky podaří ubytovat komu chybí. :)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak u nás už finito.Nic, za celé odpoledne ani bzuk.Nepotkala jsem jedinou hledačku.Byla jsem i na kraji lesa..Druhá zemní bez pohybu.Myslím , že definitivně skončím na jedné zemní a bez klapky..takže kdo ví, jak to dopadne.
Tak začneme zase "žít normálně". 8-) Ale potkala jsem v lese ještěrku, vyhřejvala se na sluníčku...možná jsem jí měla zkusit taky ubytovat :lol:
Taky jsem hodně zvědavá, jak to dopadne s Honzovou skalní...
Odpovědět