Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,Kaosi,děkuji :D .

Blanko,pokud provede orientační let,mohla by se vrátit do správného úlku.Pokud bys měla po vypuštění čas,mohla by ses zkusit cca po 15- 20-30 minutách podívat jestli nehledá na místě původního umístění úlku.Nevím jak matky,ale dělnice se vrací na původní místo i několik dnů.Držím palce aby se bez problému vrátila. :)
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Ahoj všem. U mně se první skalní objevily v pondělí. Dvě už bydlí. Obě obletovaly jeden původní čmelín, tak jsem je raději usadila. Asi jsem trochu prdlá, protože mi připadaly jak ochočené, vůbec se nevzpíraly, lítaly mi kolem hlavy, no prostě jsem úplně dojatá. Ještě dva čmelíny mám prázdné. Ale už jsem se dívala na ty pěkné čmelíny od Jakuba. Blanko od koho kupuješ čmelíny? Zatím mám jen čtyři velké od ZD. Jeden malý od ZD je obsazen už čtrnáct dní luční. Tedy celkem pět kusů. Není na nákup už pozdě?
Všechny moc zdravím Jarka.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

podlipiar píše:
čtv 18. dub 2019 8:38:39
Ahoj všem. U mně se první skalní objevily v pondělí. Dvě už bydlí. Obě obletovaly jeden původní čmelín, tak jsem je raději usadila. Asi jsem trochu prdlá, protože mi připadaly jak ochočené, vůbec se nevzpíraly, lítaly mi kolem hlavy, no prostě jsem úplně dojatá. Ještě dva čmelíny mám prázdné. Ale už jsem se dívala na ty pěkné čmelíny od Jakuba. Blanko od koho kupuješ čmelíny? Zatím mám jen čtyři velké od ZD. Jeden malý od ZD je obsazen už čtrnáct dní luční. Tedy celkem pět kusů. Není na nákup už pozdě?
Všechny moc zdravím Jarka.
Já i loni kupovala na poslední chvíli, letos zase protože se mi vrací skalní, tak jsem včera objednávala u Jakuba Černého, čmelín i s klapkou za 1700 a něco.
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Blanko děkuji za typ. Už jsem také dva objednala. Kolem poledne jdu číhat. Ahoj Jarka.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky a Honzo otravovala jsem vás kvůli svému problému s rolní a skalní. Tak nakonec jsem vrátila čmelín na místo a hlídala. V 1hod. mi do čmelínu vlezla skalní a okamžik vyletěla a vletěla vedle k zemnímu, tak jsem ji odehnala. Za chvíli vylezla luční byla divná, vletěla na zem a česala se, po chvilce se nakrmila na plicníku a vrátila se domů. Už lítá. Musím hlídat skalní jsem zvědavá jestli ji uhlídám. Na zahradě mi hledali další dvě skalní.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko to už jsem také vypozoroval to česání, připadá mi ,že se tak chovají když se uvnitř poperou.
Jarko také jsem někdy dojatý, hlavně když se mi vrátí a už jsem to nečekal.
Úlek v práci funguje skvěle. Dnes jsem dokonce přistihl královnu jak se vrací. Jinak do byl vždy jen spadlý kamínek. Trochu jsem jí zase přivřel klapku
na svátky.Doma se snažím už co nejrychleji přivírat, protože začínají lítat takové ty co si neumí vybrat.... Pak mám falešně spadlé kamínky.
Také úmrtí vedle úlku, příčinu nevím ,jestli se poprali ? O tmavou zahradní jsem asi přišel, ale stále doufám...
Také jedna mrtvá na cestě i s pylem. Zítra musím využít ten svátek abych zabydlil další úlky,protože čas se krátí rychle.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute. Totálna pohroma.Skalnu č.11 mi zlikvidovala zemna kde sa tlacila ďalšia zemna.Nasiel som ju mŕtvu na zemi :cry: .Lúčnu č.2 mi zrusila klasika zemna :cry: .Nemám slov.Vsetky 3 som odchytil a vypustil cca 2 km na sever. :(
Ps:Ako ďaleko stačí zaviesť neprispôsobyle kráľovne?2,5,10 km?Ďakujem.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Už som rozviezol po okolí 2-10km 8 zemných a 1 skalnu. :evil:
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo to nevím , snad 2 km by stačily (včely ale lítají i dál )
Dnes jak jsem byl na zahradě tak jsem viděl luční na angreštu, ale dělnici ... :) . Takový malý bobek :) .
A to jsem si naivně myslel, že ještě usadím luční asi už nemám šanci. Letos jsem ji tady mockrát nespatřil tak jsem ani neměl příležitost jí ubytovat.
Vidím to tak ,že ten to prodloužený víkend je moje poslední šance zabydlet další úlky. Od teď "beru vše" co hledá, co mi osud nadělí, žádný kalkul...
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak to u nás je to opožděné. Včera se objevila první hledající skalní, bohužel jsem ji nechytil. Dnes se zase konečně objevily hledačky rolních a na zahradě se objevily hned tři. Také se objevily tři hájové, takže už to není úplná ztráta času hlídat na zahradě. Lučních už moc není ale včera jsem ještě jednu usazoval. Neviděl jsem odlet ale dnes jsem zaznamenal pohyb, video potvrdilo, že se luční vrátila. Dnes zatancovala rolní, ale bohužel netrefila zpět do úlu. Jedna hájová vypadala nadějně. Celý den se ale nehnula značka u jedné luční. Dvě usazené 3. a 4. ale fungují velice dobře. Teď by to chtělo nějakou tu skalní...
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Odpovědět