ČMELAŘI,
zdravím všechny (úspěšné i ty ostatní). Já letos začínám poprvé.
- Nastudovat, připravit a vyrobit čmelín ... brnkačka.
- Chytnout hledajícího čmeláka, myslel jsem si ... pohoda. Ale trochu jsem se spletl. Líbí se mi zemní a rád bych je usadil. Před týdnem se mi podařilo šest odchytů, žádný se neujal. Minulý týden - počasí tragické. Včera dva, dnes dva a jen frnk a bylo po parádě. Zdá se mi, že jich už není tolik. Možná našli přírodní ubytování.
- Nevím, co změnit aby zůstali. Četl jsem, ze to není jisté, ale trochu mne tlačí čas. Navic chytat mohu jen o vikendu, jezdím pozdě přes týden.
Čmeláci jsou vidět na květech. Ti jsou ale již zadaní. Toulám se na okrajich louky, poblíž jsou rozkvetlé stromy, nějaké květiny a nižší tráva. Hledajících čmeláků ubývá. Začíná to být o štěstí nějakého najít.
Poraďte, kam je nejlepší zajit pro úspěšný odchyt. Jak být úspěšný. Neni uz pozdě?
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kavco, jsem rád , že se už dělničky rozlétaly.
Blanko a eljerry, je potřeba to zkoušet dál. Sice už je výběr trochu zúžený, ale šance je stále pěkná. Eljerry, na zemní pozor. Nejlépe jdou usazovat hned na začátku sezony. Tím samozřejmě netvrdím, že se teď už zemní usadit nedá. Ale, jak píšeš, nemáš moc času. Tak usazuj vše, co půjde.
U mě také novinka. Objevilo se u nás několik hledající matky rokytových. Synovi se podařilo dvě chytit. Jedna zatuhla, ale ta druhá se vrátila a už létá. Jen mám trochu strach, aby mi ji nevyhnal nějaký skalní....
Blanko a eljerry, je potřeba to zkoušet dál. Sice už je výběr trochu zúžený, ale šance je stále pěkná. Eljerry, na zemní pozor. Nejlépe jdou usazovat hned na začátku sezony. Tím samozřejmě netvrdím, že se teď už zemní usadit nedá. Ale, jak píšeš, nemáš moc času. Tak usazuj vše, co půjde.
U mě také novinka. Objevilo se u nás několik hledající matky rokytových. Synovi se podařilo dvě chytit. Jedna zatuhla, ale ta druhá se vrátila a už létá. Jen mám trochu strach, aby mi ji nevyhnal nějaký skalní....
Ahoj, jsem ráda, že se vám daří a trochu závidím vaše pozorování matek, případně dělniček. Já už jsem neviděla matku ani nepamatuju, na dělničky ještě není čas. Prostě když jsem u čmelínu, tak nic, dám tam kousek mechu, na chvilku odejdu a je odsunutý. Dělají si ze mne srandičky, ale včera a dnes musím sklopit klapky, ve čtvrtek odjíždím na týden pryč. Včera jsem přivřela klapky, aby se dotýkaly zádíček, dnes jsem čekala, že nějakou uvidím a zkusím klapku dovřít. Všechny čaje a kafíčka popíjím u čmelínů. Bohužel jsem je dala cca 9 m od sebe. Čučuím na jeden a po dlouhé době jsem zahlédla, jak velký čmelák přistává u druhého. Tak jsem tam rychle zaklapla klapku a čekala, abych viděla jak vylézá....Jasně, že jsem se nedočkala. Prostě klapky dovřu, myslím, že matky mají tak velkou touhu dostat se do svého hnízda, že si poradí. Když čtu a Kavčiných mrňatech, tak nevím, jak to zvládnu s dělničkama, asi je nevypozoruju a kdyby chtěly odlétat aniž by otevřely klapli, tak to nepoznám. Nevím, co s tím. Koukala jsem na video s kamínkem od Tomáše, je výborné, jen se chci zeptat, jestli používáte kamínek i když už máte klapku úplně dole.
Díky moc za odpovědi. Ola
Díky moc za odpovědi. Ola
Ahoj, pokud mám už klapku úplně dole, tak zase používám kousek párátka (toho plochého). Strčím ho lehce zespodu pod klapku a klapku přivřu. Když čmelák odlétá nebo přilétá párátko vypadne pod klapku. Je to i větší jistota v tomto případě než kamínek.
díky, jdu to zkusit
Honzo tobe se opravdu tento rok dari!
U me delnice zatim nejsou ale cekam je kazdym dnem u prvni skalni.
Bohuzel nove usazena treti skalni z minuleho tydne si to zrejme rozmyslela (a to letala i zpet) a cmelin je opusteny Zkousel jsem vcera a dnes nejake dalsi, ale uz jich tolik jako drive neleta a pokud ano, uz jsou vybiravejsi-to same plati i pro zemni. Asi bude tento rok prazdny...
U me delnice zatim nejsou ale cekam je kazdym dnem u prvni skalni.
Bohuzel nove usazena treti skalni z minuleho tydne si to zrejme rozmyslela (a to letala i zpet) a cmelin je opusteny Zkousel jsem vcera a dnes nejake dalsi, ale uz jich tolik jako drive neleta a pokud ano, uz jsou vybiravejsi-to same plati i pro zemni. Asi bude tento rok prazdny...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, Marku, celkem se daří. Ale jsou i ztráty (zemní, skalní). A asi budu letos bez skalních. S tou rokytovou zatím nevím. Včera létala celé odpoledne, dnes ráno vylétla a od té doby není vidět. Tak tady je opravdu předčasné dělat závěry. Musím počkat.