Chov čmeláků v roce 2018
-
- Nový člen
Ahoj. Děvčata tu výplň dáváte čistou bez ničeho? Žádný přírodní materiál nepřidáváte? Například mech, trávu, myšinu. Kolik ho dát do velkého úlku od ZD? Já loni dala asi moc výplně, protože každý den asi tak měsíc po dělničkách zahradníci vytahali hrstičku ven. Tahali a tahali. Ubrat horem jsem už nechtěla, abych jim neublížila. Lezli už po vrchu. Dík za radu.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kaosi, ještě s tou rolní minimálně ještě den počkej. Na skalní také pozor, bývají ve výletech nevyzpytatelné. Je pravda, že by ze začátku měla létat více. Ale nikdy nevíš...Mně po 14 dnech létá jen chvíli po ránu a pak večer po 19. hodině, zřejmě už má všeho dostatek. Předloni mi skalní při chladnějším počasí nevylezla celé čtyři dny. Tehdy jsem ji už odepsal. O to větší pak byla radost, když se objevila. Musíš se ale připravit na to, že je pryč. A příště, když ji neuvidíš den, tak hned neotvírej úl. Představ si, že by tam byla a pak zmizela. To by mrzelo mnohem víc. První dny je potřeba opravdu dodržet klid. Vím, snažíš se ještě něco usadit. Ale netrpělivost to může překazit. Chov čmeláků přináší i smutné chvilky a věř mi, že vím o čem mluvím. Třeba letos u mě nic moc.... Pro příští rok si připrav alespoň tři čmelíny, aby se eliminovaly případné ztráty. Mnoho začátečníků, kteří začínají s jedním čmelínem je pak znechuceno při případném nezdaru a zvažují i konec dalších chovatelských pokusů. Ztráty budou vždy. Má je každým rokem každý z nás. Někdo více, někdo méně. Je to i trochu o štěstí. Čmeldové to prostě nemají v přírodě jednoduché.kaos píše: ↑stř 09. kvě 2018 20:44:16Tak u mě stále smutno, rolní druhý den nevyletěla, jak dlouho má smysl čekat na inspekci hnízda? Tak 5 dní?
Skalní se také nevrátila, dnes jsem ale na rododendronu zahlédl matku, která vypadala jako skalní, ale zdála se mi menší, pokud to byla ta moje, tak by bylo alespoň pozitivní, že si našla hnízdo jen jinde.
Pokud může čmelák zůstat v úlu 4-5 dní, tak se s tou rolní alespoň trochu uklidním. Zatím se chovám jako by tam byla, takže nelezu do úlku a zavírám ji na noc záklopku. Nicméně včera jsme situaci probrali s manželkou a i ona našla pochopení a prohlásila, že bez čmeláků je na zahradě smutno, takže jsme vzali ještě třetí úlek kdyby se tu ještě nějaká královna ukázala. Příští rok chci stejně minimálně 6 úlků a už mám dokonce připravený projekt na jejich stavbu. Konfrontace teorie (toho co se píše) a praxe, je u čmeláků skutečně krutá.
Co se skalní týká, tak to co se včera krmilo na rododendronu určitě nebyla ona. Dnes se tu totiž ukázala a hledala před polednem. Myslím, že to byla ona, velikostně a zvukově nezaměnitelná a vzhledem k tomu že z asi 50 matek co jsem tu letos viděl, byly skalní dvě tak si bohužel myslím, že to bude ta moje, bludička Nicméně zkusil jsem ji zavést do úlku pak jsem ale musel pryč, takže nevím jak odlétla. Uvidíme. Pokud se tu nějaká matka ukáže udu zkoušet zabydlovat třetí úlek. Dnes jsem zkoušel zatím jednu zemní, tam jsem ale nic neočekával, úlétla bez zájmu.
PS. k dovršení tragédie dnes ráno, asi datel, vykloval zapouzdřené komůrky včelek samotářek ...
Co se skalní týká, tak to co se včera krmilo na rododendronu určitě nebyla ona. Dnes se tu totiž ukázala a hledala před polednem. Myslím, že to byla ona, velikostně a zvukově nezaměnitelná a vzhledem k tomu že z asi 50 matek co jsem tu letos viděl, byly skalní dvě tak si bohužel myslím, že to bude ta moje, bludička Nicméně zkusil jsem ji zavést do úlku pak jsem ale musel pryč, takže nevím jak odlétla. Uvidíme. Pokud se tu nějaká matka ukáže udu zkoušet zabydlovat třetí úlek. Dnes jsem zkoušel zatím jednu zemní, tam jsem ale nic neočekával, úlétla bez zájmu.
PS. k dovršení tragédie dnes ráno, asi datel, vykloval zapouzdřené komůrky včelek samotářek ...
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kaosi,pokud na noc klapku zavíráš a přes den ji máš pootevřenou,mohlo se také stát,že matka ráno vyletěla a pak se nemohla dostat dovnitř,ony už vylétávají před půl šestou,ale to zřejmě nebude tvůj případ.Doufejme,že tam je nebo ještě něco usídlíš,ale pokud ne tak příští rok to už zaručeně vyjde.
Já mám u včelek pletivo,ale když tak hodně ze začátku létaly,nechala jsem mimo,aby to měly jednodušší.
Já mám u včelek pletivo,ale když tak hodně ze začátku létaly,nechala jsem mimo,aby to měly jednodušší.
Právě že já klapku nemám, objednal jsem ji u ZD, a zítra by snad už měla dorazit, ale hrozně jim to trvalo. Tak zatím provizorně jsem udělal takovou záklopku, kterou natvrdo na noc zavřu hnízdo. Ten večer jsem ji zavíral asi kolem 21:00 a otevírám ji každý den v 5:15.
Jinak jsem ještě přemýšlel, že bych mohl zkusit později nějaký druh, co umí i druhou generaci za rok
Jinak jsem ještě přemýšlel, že bych mohl zkusit později nějaký druh, co umí i druhou generaci za rok
Tak to je něco jiného když zavíráš napevno. Druhou generaci by měli myslím mít zahradní a luční za určitých okolností,ne tedy vždy.
Každopádně je výborná právě polní pro prodloužení doby kdy jsou čmeláci aktivní. No a pak samozřejmě favoritky,jako u mně skalní.
Každopádně je výborná právě polní pro prodloužení doby kdy jsou čmeláci aktivní. No a pak samozřejmě favoritky,jako u mně skalní.
Já zase přidám nějaké statistiky ... dnes celkem 4 pokusy o usazování, skalní, rolní, zemní a hajní. U skalní jsem bohužel neviděl vylétat, ale kamínek je celý den na svém místě, rolní udělala kroužek a šup na rododendron, zemní bez zájmu co nejrychleji pryč, hajní tři kroužky, nevrátila se žádná.
Celkem tedy už:
1. úlek, 6 pokusů, usazena rolní, nyní již tři dny bez pohybu.
2. úlek, 21 pokusů, žádný úspěch.
3. úlek, 3 pokusy, žádný úspěch.
Mám už pocit, že tu lítají jedny a ty samé bludičky, které chytám pořád dokola . Dnes jsem ale na zahradě chytil jen dvě, druhé dvě jsem si odnesl z blízkého lesa. Bohužel to že je tu vesnice a u ní jen lesy ze všech stran znamená, že se tu vyskytují především druhy, které už nelze touto dobou nejspíš usadit (zemní a hajní). Vidím to tak, že tento víkend je úplně poslední šance, a to jak z časových důvodů tak z toho, že brzy asi zmizí i bludičky.
Celkem tedy už:
1. úlek, 6 pokusů, usazena rolní, nyní již tři dny bez pohybu.
2. úlek, 21 pokusů, žádný úspěch.
3. úlek, 3 pokusy, žádný úspěch.
Mám už pocit, že tu lítají jedny a ty samé bludičky, které chytám pořád dokola . Dnes jsem ale na zahradě chytil jen dvě, druhé dvě jsem si odnesl z blízkého lesa. Bohužel to že je tu vesnice a u ní jen lesy ze všech stran znamená, že se tu vyskytují především druhy, které už nelze touto dobou nejspíš usadit (zemní a hajní). Vidím to tak, že tento víkend je úplně poslední šance, a to jak z časových důvodů tak z toho, že brzy asi zmizí i bludičky.
já to míchám s mechem, v místě kde vytvořím takovou jako komůrku přidám trochu chlupů. Celkově mi výplň dosahuje cca do poloviny čmelínupodlipiar píše: ↑čtv 10. kvě 2018 8:54:21Ahoj. Děvčata tu výplň dáváte čistou bez ničeho? Žádný přírodní materiál nepřidáváte? Například mech, trávu, myšinu. Kolik ho dát do velkého úlku od ZD? Já loni dala asi moc výplně, protože každý den asi tak měsíc po dělničkách zahradníci vytahali hrstičku ven. Tahali a tahali. Ubrat horem jsem už nechtěla, abych jim neublížila. Lezli už po vrchu. Dík za radu.
Ola
Děkuji za vysvětlení co je Lintran.
Moje statistika: 3 čmelíny, všechny vlastí výroba, jedna kupovaná klapka, podle ní dvě vlastní konstrukce.
V jednom čmelínu lesní s už spuštěnou klapkou, ve druhém skalní (klapku zítra spouštím); třetí čmelín asi definitivně prázdný.
U všech mám větrací otvory, u dvou kupovanou krytku ze ZD.
Měl bych dotaz k těm větracím otvorům - kdy je otevíráte? Máte tam past na škůdce podle pana Stuchla nebo pouze síťku?
Děkuji
Moje statistika: 3 čmelíny, všechny vlastí výroba, jedna kupovaná klapka, podle ní dvě vlastní konstrukce.
V jednom čmelínu lesní s už spuštěnou klapkou, ve druhém skalní (klapku zítra spouštím); třetí čmelín asi definitivně prázdný.
U všech mám větrací otvory, u dvou kupovanou krytku ze ZD.
Měl bych dotaz k těm větracím otvorům - kdy je otevíráte? Máte tam past na škůdce podle pana Stuchla nebo pouze síťku?
Děkuji