Chov čmeláků v roce 2016
Tak jsem byl dnes na zahradě a v v jednom už lítají 2 dělnice,ve druhém jsem viděl jen 1 dělnici,velikost asi 1,5 cm,některý je menší i větší,ve třetím ještě jen samička,té jsem včera zavřel klapku ale si poradila,měl jsem o ni obavy.A včera jsem viděl asi skalního,hledal.Takže se to pomalu rozrůstá.V dřevěné budce jsem měl husí krk asi 2-2,5 cm,zdálo se mi to na míjení malé,tak jsem ho zrušil a je to bez chodby.
Jak já vám závidím ty hledající skalní. Ale pořád si dělám naděje,že třeba příští rok už nějakou objevím.
Ale zemní jsou také krásné "baculky",obzvlášť ta jedna ve vnitřním čmelínu je super obří. A z ostatních mám také velkou radost.
Jansi,já mám jezírkovou hadici se světlým vnitřním průměrem 2,5cm,ta je myslím ideální.
Jaké druhy čmeláků vlastně máš,jen tak pro zajímavost.
Ale zemní jsou také krásné "baculky",obzvlášť ta jedna ve vnitřním čmelínu je super obří. A z ostatních mám také velkou radost.
Jansi,já mám jezírkovou hadici se světlým vnitřním průměrem 2,5cm,ta je myslím ideální.
Jaké druhy čmeláků vlastně máš,jen tak pro zajímavost.
Májo,to je mi moc líto pokud se už neobjeví. Ale nezoufej,letos je už nejspíš opravdu pozdě na ubytování.Zato příští rok se ti určitě už bude dařit.Nevzpomínám si,ty máš jen jeden čmelín?Každopádně to chce alespoň dva,protože bohužel na čmeláky čeká venku hodně nebezpečí.Dokud matka sama létá vždy mám velké obavy,aby se jí nic nepřihodilo co nemůžu ovlivnit.Když už nemusí vylétávat je napůl vyhráno.Mája píše: Kamínek byl větší zrnko písku, každopádně v hnízdě není
Tady se dějou věci ! Stěhování..jako profesionál, klobouk dolů,ztráty a nálezy.....
Moje zemní prvnička lítá s rouskama pylu jak medicimbály .Číslo dvě žije! /teda tak na 90%/, nespatřena, dírka ovšem vymetená.To nemůže být náhoda.Mech jsem dala dovnitř, nic jiného ho nemohlo vytáhnout, navíc bylo uklizíno i na česnu.Takže v sobotu to byl týden co se zabydlela, lítala do pondělí minulého týdne..pak už jen "mechová" stopa po 2 apůl až 3 dnech.Je to napínavý.Jak pak mám asi sklápět klapku,když vůbec netuším, co se děje...No dala jsem ji na polozavřeno.
Vysvětluju si to svým selským nezkušeným rozumem, že v podzemních úlcích je pořád i přes den chladnějc, než v dřevěných.Tak musejí sedět a zahřejvat a míň lítají.Nemůže to tak být i s tvým skalním Honzo?
Dneska jedna hledačka zemní na terase-, zavedená,vylezla , otočila se , pohoupala, nakoukla za čmelín a pryč-slabota.V sedm večer skalní .Nejdřív vypadala, že se krmí, ale když jsem ji pořád slyšela,koukám "vona hledá".To byl poplach.....asi v 19h šup do úlku.19.10 otevříno.19.25 vylejzá, otočí se, houpe se...dala si fakt záležet se zaměřením...Jestli se nevrátí ani tahle ,tak už nevim která..sakra!..Čekala jsem do osmi..nic.Doufám, že to ta trumbelína do zejtra nezapomene
Tak držím palce Pučmeloudi a přeju co nejmíň ztrát.
Moje zemní prvnička lítá s rouskama pylu jak medicimbály .Číslo dvě žije! /teda tak na 90%/, nespatřena, dírka ovšem vymetená.To nemůže být náhoda.Mech jsem dala dovnitř, nic jiného ho nemohlo vytáhnout, navíc bylo uklizíno i na česnu.Takže v sobotu to byl týden co se zabydlela, lítala do pondělí minulého týdne..pak už jen "mechová" stopa po 2 apůl až 3 dnech.Je to napínavý.Jak pak mám asi sklápět klapku,když vůbec netuším, co se děje...No dala jsem ji na polozavřeno.
Vysvětluju si to svým selským nezkušeným rozumem, že v podzemních úlcích je pořád i přes den chladnějc, než v dřevěných.Tak musejí sedět a zahřejvat a míň lítají.Nemůže to tak být i s tvým skalním Honzo?
Dneska jedna hledačka zemní na terase-, zavedená,vylezla , otočila se , pohoupala, nakoukla za čmelín a pryč-slabota.V sedm večer skalní .Nejdřív vypadala, že se krmí, ale když jsem ji pořád slyšela,koukám "vona hledá".To byl poplach.....asi v 19h šup do úlku.19.10 otevříno.19.25 vylejzá, otočí se, houpe se...dala si fakt záležet se zaměřením...Jestli se nevrátí ani tahle ,tak už nevim která..sakra!..Čekala jsem do osmi..nic.Doufám, že to ta trumbelína do zejtra nezapomene
Tak držím palce Pučmeloudi a přeju co nejmíň ztrát.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kavcao, pravdou je, že v podzemí teplota tolik nekolísá. Ale ten květináč není moc hluboko, tak 10 cm v haldě. Tehdy nebyl čas na nějaké velké výkopové práce... Skalní létala pravidelně na cca půl hodinové výlety. Při chladných dnech napoprvé mezi 10. až 11. hodinou, jednou dokonce až kolem 14. hodiny. A teď najedenou téměř 4 dny pauza, to jsem fakt zatím nezažil...Dnes vylétla kolem 9. hodiny. Už však často nelétá, dnes tak maximálně 2 - 3 výlety. Netrpělivě už očekám na dělnice.kavcaa píše:Vysvětluju si to svým selským nezkušeným rozumem, že v podzemních úlcích je pořád i přes den chladnějc, než v dřevěných.Tak musejí sedět a zahřejvat a míň lítají.Nemůže to tak být i s tvým skalním Honzo?
Ahojte všetci, tak nejak priebežne to tu čítam ale podobne ako majla, voľného času mám strašne málo ..
Dnes 11.5. som sa konečne dostal k čmelákom, v oboch úloch čm. zemních už sú dělničky, t.j. 24 dní ...v tom druhom úle kde je fakt veľká královna sú aj tie dělničky nejaké mohutné, čakal som omnoho menšie nosia pilne pyl, je to radosť ich sledovať. Videl som prilietať aj matku s veľkými pylovými hrudkami, takže super..v prvom úle som mal nejaké pochybnosti kde je královna atď., tak som teraz večer otvoril doma úl ...
v hniezde sú len 2 dělničky a matka nikde. Som z toho nešťastný, smutný a o to viac ma to mrzí, pretože táto královna bola strašne starostlivá a lietala stále dookola, bola to moja mrška Úl som vrátil na miesto a budem dúfať že královna z neznámych príčin nocuje vonku, aj keď sám tomu neverím..ak tam nebude zajtra večer, budem musieť spraviť sťahovanie do úlu hneď vedľa kde sa krásne darí druhým zemním královna plod príjme aj s dělničkami.
Je to proste pre mňa hrôza, človek do toho dáva toľko úsilia, lásky, citu a keď ešte vidím že dělničky sú tam samé, bez maminky... je mi to ľúto.
Toto isté sa mi stalo s královnou skalného, tiež sa jej niečo stalo a to už v momente keď ešte občas vyletovala s dělničkami.
Prosím, má niekto podobné skúsenosti? je možné aby matka nocovala vonku keď doma má fungujúcu rodinu? ja osobne som sa s tým ešte nestretol..
Dnes 11.5. som sa konečne dostal k čmelákom, v oboch úloch čm. zemních už sú dělničky, t.j. 24 dní ...v tom druhom úle kde je fakt veľká královna sú aj tie dělničky nejaké mohutné, čakal som omnoho menšie nosia pilne pyl, je to radosť ich sledovať. Videl som prilietať aj matku s veľkými pylovými hrudkami, takže super..v prvom úle som mal nejaké pochybnosti kde je královna atď., tak som teraz večer otvoril doma úl ...
v hniezde sú len 2 dělničky a matka nikde. Som z toho nešťastný, smutný a o to viac ma to mrzí, pretože táto královna bola strašne starostlivá a lietala stále dookola, bola to moja mrška Úl som vrátil na miesto a budem dúfať že královna z neznámych príčin nocuje vonku, aj keď sám tomu neverím..ak tam nebude zajtra večer, budem musieť spraviť sťahovanie do úlu hneď vedľa kde sa krásne darí druhým zemním královna plod príjme aj s dělničkami.
Je to proste pre mňa hrôza, človek do toho dáva toľko úsilia, lásky, citu a keď ešte vidím že dělničky sú tam samé, bez maminky... je mi to ľúto.
Toto isté sa mi stalo s královnou skalného, tiež sa jej niečo stalo a to už v momente keď ešte občas vyletovala s dělničkami.
Prosím, má niekto podobné skúsenosti? je možné aby matka nocovala vonku keď doma má fungujúcu rodinu? ja osobne som sa s tým ešte nestretol..
Niky, mám dva čmelíny, v jednom od 15.4. asi č. hajní, bohužel zatím bez dělnic. A ve druhým čmelíně, byl 14 dní luční, pak 16 dní skalní a včera večer se mi podařilo chytnout krasavici skalního, vylezla po 25 minutách a krásně zaměřila. Vrátit se prostě musí. Po té zmizelé skalní mi manžel sliboval další čmelín, ale včera už zase vyhrožoval psychiatrem.
Janeku,pochybuji že by matka dobrovolně strávila mimo čmelín delší dobu než k nasbírání nektaru či pylu. Dej vědět jestli se dnes vrátila.Držím palce,aby se vrátila.
Nejsem si ani jistá jestli je druhá rodina příjme.
Májo,to je fajn,že nemáš jenom jeden. Kéž by se ti ta včerejší vrátila,ale té minulé je mi moc líto,zas o další možné nové matky méně.
Manželovi vyřiď,že tři čmelíny je dobrý počet.Já jich mám letos deset.
Nejsem si ani jistá jestli je druhá rodina příjme.
Májo,to je fajn,že nemáš jenom jeden. Kéž by se ti ta včerejší vrátila,ale té minulé je mi moc líto,zas o další možné nové matky méně.
Manželovi vyřiď,že tři čmelíny je dobrý počet.Já jich mám letos deset.