Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Janek92 píše: Je to proste pre mňa hrôza, človek do toho dáva toľko úsilia, lásky, citu a keď ešte vidím že dělničky sú tam samé, bez maminky... :( je mi to ľúto.
Toto isté sa mi stalo s královnou skalného, tiež sa jej niečo stalo a to už v momente keď ešte občas vyletovala s dělničkami.

. :|
To je mi moc líto.Jsem sama překvapená, jak moc to prožívám..Ale je pravdou, že tomu člověk věnuje neuvěřitelnou spoustu času, celkem s malými možnostmi ovlivnění.A teprve když je vidí častěji a zblízka ,poznává, jaký to jsou úžasný chlupatý kuličky.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Májo,v tom případě určitě,budeš mít dost jiných starostí. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Dnes je poměrně děštivo, ale i tak skalní i zahradní poctivě létají. Některé dělnice od lučního si pořád hrají s klapkou, vylezou otočí se a zase zalezou... :lol: Zemní jsem dnes vůbec neviděl, ale tam už asi bohužel není co řešit.... :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Dnes kolem čmelínů létala matka sršně.Nevím jestli se chtěla krmit mými dělnicemi nebo se chtěla ubytovat,obojí výslovně nežádoucí. :evil:
A obojí se mi už kdysi přihodilo.Jednou si začala sršeň lovit u čmelínů a jednou se zas snažila ubytovat ve čmelínu s polními kde už byly i dělnice.Naštěstí jsem to včas odhalila,jinak by čmeláčí rodinku určitě použila k nakrmení svých larev. :roll:

Na německém foru někteří chovají i sršně :shock: ,což nepochopím.Kdyby měli jen sršně,tak to ještě beru,každému se líbí něco jiného. :lol: Ale chovat čmeláky i sršně,to je jako vytvoření živých spižíren pro sršně.Možná se pletu,ale bohužel loví čmeláky,včely a motýly,kteří jsou pro ně snadnou kořistí,jelikož jsou zcela zaneprázdnění sběrem a útok nečekají,aby mohli eventuálně utéct.Proč nechytají mouchy nebo komáry? :evil:

Dnes se mi po zahradě zase potulovala nějaká zemní "bludička".Sice jsem ji dala do reservního čmelínu,ale myslím,že se neubytuje. ;)

Honzo,to mám radost,přinejmenším stejnou jako máš ty. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Na německém foru někteří chovají i sršně :shock: ,což nepochopím.
Tak sršně mě vžycky fascinovaly. Samozřejmě chovat na zahradě čmeláky a sršně asi není to nejlepší řešení. Před čyřmi lety jsem měl dokonce postaven "sršník" z prken. Umístěn byl na stromě u babičky. Měla velkou zahradu, kde nikomu nevadil a čmeláky tam nikdo nechová. Doufal jsem v samousídlení, ale dva roky nic.Třetí rok si ho našla žluna zelená a vyvedla tam mladé ;) Celé obydlí ale dost poničila. Tak alespoň posloužil k dobré věci. Pře letošní zimu se sršník rozpadl... O obnově zatím neuvažuju. Pokud by měl někdo zájem, můžeme založit vlastí téma. Mám vypracovanou i metodu odchytu sršních královen... ;)
jans

Tak jsem byl dnes na zahradě,ze dvou mladí lítají,z třetího jen samička,včera s bílým zadkem,dnes dovnitř pod klapku vlezla nějaká s oranžovým zadkem.Ze začátku jsem ubytovával víc samiček,když jsem neviděl pohyb,i skalního.Ale teď jsem trochu zmatený,včera tam lezl s bílým a dnes s oranžovým.Pokud nemá zadek přibarven nějakým oranžovým pylem.Divil bych se kdyby tam byly dvě.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,špinavá od pylu mohla být.Lehce bys to poznal podle pruhů,ale je fakt že ony tak pospíchají dovnitř,že se často zahlédne už jen ten konec. :lol:
Byla by to škoda,kdyby tam byly dvě. ;)

Honzo,nedivím se,že by mohly někoho fascinovat,ale já se jich i celkem bojím.Už jen ten zvuk co při letu vydávají plus jejich velikost je varováním a když mi proletí kolem hlavy,málem dostanu infarkt. :lol: I když si myslím,že mimo hnízdo nejsou bezdůvodně nijak útočné. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jejda..dejte pokoj se sršněma.Tady jsou taky, včera zrovna jedna buďto hledala nebo se ubytovala /to doufám že ne/ ve štítu pod krytinou.Když nemají poblíž hnízdo nevadí mi ,ale doma je ve velkým nechci.Brr...

U mě je to prostě nějaký naprd.Prvnička zahlídnuta jednou -lítá.Na noc jsem jí dala kolem vchodu mátu /nemá klapku/.Č.2.. nevim.Nově usazovaná skalní..nevim.Mechy v dírkách mizej, ale čmeláky nikdo nevidí.Já si myslím, že přání je otcem myšlenky a že nemám nic "jen" jednu zemní.
Pravdou je, že jsem tam až odpo a nemůžu stát pořád u čmelínů...ale prvničku vždycky zahlídnu... :(
Včera ale měli asi vůbec čmeláci zákaz vycházek..kromě tý mojí jsem neviděla jedinýho,ani na rododendronu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,já mám také o dvou pochybnosti,vylétávají tak,že už mám někdy pocit jestli tam jsou.Na tu ve vnitřním čmelínu vždy trošku zaťukám a když se ozve hned jsem spokojenější. :D Ale mám obavy jestli vůbec nosí pyl,je třeba 50 minut pryč a pyl nepřinese. ;) Tak nevím jestli vůbec klade vajíčka.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky: Už jsem tam přestala strkat i ten mech.Buď tam je , tak ať jí to nekoplikuju nebo není a usazovat stejně už není koho..Smiřuju se s neúspěchem.Eventuelně mě můžou jen mile překvapit, ale to pochybuju.Kdyby se ta skalní ubytovala, musela by na začátku lítat a to se nepřehlédne...Taky jsem objevila jednu zemní, jak leze do díry v kamenný zídce.Šla celkem najisto.Asi tam bydlí.Zkusím to vysledovat...To by bylo milé překvapení.
Naposledy upravil(a) kavcaa dne pát 13. kvě 2016 10:47:16, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět