Tak já nemám zatím žádné navratilkyně ale přesto tu řeším konflikty i když půlka čmelínů je prázdná. Dnes jsem odchytil první skalní letos! Díky tomu že zalétla do dílny a u plechovek barvy už neutekla. Krásný orientační let, jenže pak návrat vedle ke včera usazené rolní. Tak jsem musel počkat až skalní odletí a rolní zaletí a pak jsem prohodil úlky. Teď už létají správně. Pak jsem uviděl jak závěsný úl se samousazenou luční obletuje rolní a snaží se lézt dovnitř. Odehnal jsem jí a dal jsem kameru. 4x přiletěla a snažila se dostat dovnitř, vždy 3x zalezla a pak odletěla. Snad jí vyhnala luční, tu jsem ale tou dobou vůbec neviděl létat.
Nicméně mám radost. Poslední 3 dny se konečně objevily hledačky rolních a skalních. Dokonce se objevil rokyťák na kytce, už je to trochu barevnější.
Chov čmeláků v roce 2019
Já jsem úplně nešťastná a frustrovaná ze skalních .Jednak je obrovské úsilí nějakou najít a když už nějakou najdu,tak včera k večeru a před dvěma dny se rozhodly,zrovna když už jsem se chystala k odchytu,že jdou hledat jinam a vznesly se vysoko ke stromům .Aspoň se můžu radovat ze dvou co ke mně chodí na kanadské borůvky,jedna už sbírá i pyl.
Z toho rozčarování jsem odchytila další dvě polní a ty byly moc vděčné za ubytování ,jedna se vrátila po 15 a druhá po 20 minutách.Dobře vědí co je dobré bydlo.
A zahradní to je úplná katastrofa.Nejenže jsem ani jednu neviděla hledat,ale už několik dní jsem vůbec žádnou neviděla ani na květinách.
Zemní hledající jsem viděla dopoledne 4,ale ty jsem už nechtěla,tak nevím jestli byly schopné ubytování nebo jen bludičky.
Z toho rozčarování jsem odchytila další dvě polní a ty byly moc vděčné za ubytování ,jedna se vrátila po 15 a druhá po 20 minutách.Dobře vědí co je dobré bydlo.
A zahradní to je úplná katastrofa.Nejenže jsem ani jednu neviděla hledat,ale už několik dní jsem vůbec žádnou neviděla ani na květinách.
Zemní hledající jsem viděla dopoledne 4,ale ty jsem už nechtěla,tak nevím jestli byly schopné ubytování nebo jen bludičky.
NIky citim s tebou a musim ten trend u me potvrdit - jeden den mi jich tu litalo mraky, ze nebyl problem nejakou chytit a ted kdyz mam opet jeden cmelin volny, tak se po nich slehla zem Mimochodem zatim se mi neukazal ani jeden navratilec a to jsem tu mel tri velka hnizda plna kraloven...Niky1 píše: ↑ned 21. dub 2019 6:28:20Já jsem úplně nešťastná a frustrovaná ze skalních .Jednak je obrovské úsilí nějakou najít a když už nějakou najdu,tak včera k večeru a před dvěma dny se rozhodly,zrovna když už jsem se chystala k odchytu,že jdou hledat jinam a vznesly se vysoko ke stromům .Aspoň se můžu radovat ze dvou co ke mně chodí na kanadské borůvky,jedna už sbírá i pyl.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Nahlásím výsledky až budu mít dělnice, ale celkově není letošní rok typický. Výkyvy extrémů, sucho a chladné období rozhodily celý ten cyklus. Usazené létají více nepravidelně, některé pokud nemají ještě založeno byly v chladnech i několik dní mimo úl, chladno udělalo hledací pauzu docela dlouhou u všech druhů. V tu dobu létaly jen matky co měly opravdu založená hnízda (vyjma lučních). Takže já to tak tragicky nevidím, teď se rychle oteplilo, matky sice začaly skoro hned hledat, protože jsou nastartované z období před ochlazením, ale zas zesláblé tou pauzou. Tak já si myslím, že to chce prostě pár dní jim dát čas ne zotavení z těch chladných dnů a ono to zas půjde...
Ono je to letos fakt divné, jaro začalo hrozně brzo, už někdy koncem února byly typické březnové teploty, ale pak to bylo více méně pořád stejné, sem tam teplejší, sem tam chladnější dny. Přijde mi že jak loni to bylo koncentrované, letos se to budí postupně a je to roztahané. A možná i proto se zdá, že je méně matek, protože se budí a hnízdí po mnohem delší období.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Hugo já raději nenechával.
1.) může to nově usazovanou matku spíše odradit
2.) nevíš jestli matka neuhynula díky chemii a ta může být nanosená i do těch zásob (kontaminace)
3.) venkovních zdrojů potravy je dost a tak není třeba dokrmovat ani jim v tomto ohledu pomáhat
všechny body jsou ale jen můj názor, jak bych postupoval já (není to podloženo nějakým sledováním u mne) - tedy dal bych to pryč... pokud je na 100% jistota, že je úl opuštěn a tedy ho už nabízíš dalším
1.) může to nově usazovanou matku spíše odradit
2.) nevíš jestli matka neuhynula díky chemii a ta může být nanosená i do těch zásob (kontaminace)
3.) venkovních zdrojů potravy je dost a tak není třeba dokrmovat ani jim v tomto ohledu pomáhat
všechny body jsou ale jen můj názor, jak bych postupoval já (není to podloženo nějakým sledováním u mne) - tedy dal bych to pryč... pokud je na 100% jistota, že je úl opuštěn a tedy ho už nabízíš dalším
- Hugo.008
- Stálý člen
Karle díky za názor. Přesně tohle se mi honí hlavou od té chvíle co jsem to tam nechal.
Dnes začíná nakvétat rododendron, tak uvidíme jak bude navštěvován. Protože letos je tady čmeldů fakt pomálu.
Dnes začíná nakvétat rododendron, tak uvidíme jak bude navštěvován. Protože letos je tady čmeldů fakt pomálu.
Tak já hlásím další pozitivní den. Na zahradě jsem potkal jen jednu hledačku, stejně jako včera skalní a stejně jako včera se usazení povedlo. Viděl jsem i návrat, tak snad bude fungovat. Potom mě čekalo překvapení v úlu po luční, co přestala létat před 5 dny. Značka spadla a po chvíli koukám jak z úlu vylézá rolní a dělá orientační let. Už se i vrátila. Pohárek jsem odstranit nestihl tak uvidíme.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)