Chov čmeláků v roce 2015

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
majla
Stálý člen
Stálý člen

Jak jste na tom s chovem.
Co se týká usídlení volného čmelínu, asi už budu mít málo příležitostí, protože nevím dostanu-li se tam ještě v blízké době a příznivém počasí. Včera jsem se snažil a bylo hodně větrno s přeháňkami a žádnou samičku jsem nenašel.

Doma mám již u čmeláka zemního první generaci dělnic spatřil jsem uvnitř 3 kusy, kolik jich opravdu je nevím, ale asi ne o moc více.
Stejně tak ve čmelínu u segry, kde je čmelák rokytový jsou už také první dělnice, ještě se dost rozpačitě seznamovaly s klapkou a i přes jejich přítomnost jsem viděl se vracet ze sběru samičku.
Takže první dělnice zhruba 3-4 týdny po osazení čmelínu.
Mája

Ahoj, tak já mám obydlené dva čmelíny ze dvou :-) Jsou tam zhruba 2 týdny.

https://youtu.be/QY1RJS0sd5w

https://youtu.be/T1ojsfDMA5k
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Hezká videa. ;)
Mája

Tak jsem se spletla, dnes vylétly první dělnice od zemního :-)
otas

Ahoj,
nevím jak jinde, ale v Brně jsem moc hledajících samiček neviděl - na tu bídu se mi podařilo obsadit 8 z 10 úlků.
Skoro všechny na první pokus. Takže mám 4x zemního, 2x skalního, 1x lučního a 1x rolního.
Kromě skalních , už všude létají dělnice.
Mája

To je hustý! Ale já to zkouším první rok a jsem žena :lol:
josef569
Nový člen
Nový člen

Otas: Tak to gratuluji,taková úspěšnost osazení se jen tak nepovede. Máš nějaký vlastní grif?. Já jsem začínal letos se 2 čmelíny. Osazoval jsem asi 40 královen převážně čmeláka zemního. Jeden zůstal a čekám každý den s výletem prvních dělnic. Ve druhém čmelínu jsem měl asi 5 dnů čmeláka skalního, zvykal si již na klapku, ale pak zmizel. Dnes jsem do prázdného čmelínu zaváděl tři čmeláky zemní, nevidím to ale růžově. Při výletu neměly královny zájem. Jinak u nás ještě poměrně dost
hledá čmelák zemní, ostatní již jsou zřejmě ubytováni.Zítra budu zase pokoušet štěstí.
majla
Stálý člen
Stálý člen

Včera jsem byl více než překvapen. Někdy na podzim jsem osadil budku pro ptáky na pergolu na severní stranu říkal jsem si bude fajn mít třeba sýkorky nebo rehka na zahradě. Letos jsem se jí moc nevěnoval nebo jí spíše nepozoroval protože je směrem k sousedům vyrobil jsem jí s revizním otvorem, že bychom její obyvatele mohli občas okouknout. No a včera jen tak jsem si říkal podíváme se jak to v ní vypadá... otevřel jsem bok a vidím mech tak si říkám no dobrý něco se nastěhovalo ještě v zimě byla prázdná a hned slyším bzučení, nejdřív si říkám že by mláďata syčela, ale pak mě to došlo, když se na mě vyřítili čmeláčí dělnice čmeláka Skalního. Evidentně se samička usadila v hnízdě nějakému ptákovi aniž by ho nechala zahnízdit, to mě opravdu překvapilo, protože budky vždy čistím a tím, že byla budka nová prázdná bych tam fakt čmeláky nečekal, takže 3 metry od svého čmelínu se zemním čmelákem jsou ještě skalní.
Přílohy
budka-skalni.jpg
(215.63 KiB) Staženo 75 x
majla
Stálý člen
Stálý člen

Jinak je dost možné, že to je jedna samička čmeláka skalního, která pochází z mého čmelínu z loňska co byl umístěn právě pár metrů od tohoto hnízda.

Jen teď uvažuji, zda na budku mám přidělat klapku nebo je nechat svému osudu.

Jo a snažil jsem se včera chytat cca 30minut samičku v parku a jediné co jsem odchytil byl pačmelák. Akci zemního čemlínu, asi tedy pro letošek zruším.
Mája

Ahoj, dělnice mají problém s klapkou, mám je nechat nebo jim ji na pár dní mírně pootevřít?
Odpovědět