Chov čmeláků v roce 2025

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Skalní jsem po hodině chtěl vypustit, protože nevylezla, ale nebyla na výstelce. Bylo slyšet chroupání, tak jsem prohrabával výstelku a našel jsem ji, jak vykousává polystyren z vnější strany husího krku těsně u vletového otvoru (ale uvnitř). Viděla světlo procházející skrz stěnu husího krku. Když jsem ji odkryl, tak v klidu vylezla na výstelku a nevypadalo to že by se snažila prchnout. Chvilku dokonce poletovala kolem.
Asi za půl hodinky se vrátila, obhlížela úlek a pak vlezla dovnitř: ;)
Teď se vrátila potřetí.
To jsem ještě nezažil, že bych pustil matku střechou a ona se vrátila.
Tak uvidíme
Seidlici

Zdravím všechny příznivce a hlavně milovníky čmeláků.
Loni jsem měl stejně jako mnozí prázdné Čmelíny.
Letos litá hodně královen, povedlo se snad úspěšně ubytovat jednu krasavici u domu, zatím nevím druh je taková tmavší s bílým zadečkem, a oranžovým pruhem, klapka už je dole, vrací se a bzučí na klepnutí. Tento Čmelín je u domu a konečně se snad podařilo, rodiče mají radost a snaží se ji zahlédnout. Další luční litá někde do šopky kde hledala až našla.
No ale u mě na zahradě tři Čmelíny a skóre špatné, asi 9 pokusů. Výsledek je že do jednoho se snad vrací skalní, má tam džbánek a pěkně to voní, ale jezdím tam 3*týdně a minule létala a včera prázdno na poklep, tak uvidíme další dny. V dalším mě čekalo překvapení, sršeň jak sviňa a pak kolem klapky létal, tak jsem počkal až odletí a klapku zavřel. Jinak Čmelín prázdný a ten poslední taky. Nevím co dělám špatně, výstelky načechrané jedna nová jedna loňska, místa dobrá, zahrádky. Královny do cmelinku ochotně lezly ale nezahlédl jsem výlet ani kamínek neshozen ani uvnitř nejsou, třeba se povede ještě nějakou hledačku najít a ubytovat. Sousedovi se ubytovala ve vatě na kadibudce.
Ať se Vám daří a čekání na dělničky je úspěšně ukončeno novou rodinkou čmeláků.
wombatik
Nový člen
Nový člen

už je poměrně dlouho. Hledačky, co nyní létají už mají mnší šanci na usazení. Buď jsou příliš vybíravé a nebudou spokojené s ničím a nebo už o hnízdo přišly a nyní pátrají po opuštěném, které by zabraly. Do budky už nepůjdou. Největší úspěšnost je s prvními královnami, ale tam zas hrozí pomrznutí. Ideální za mě jsou zemní hnízda, přidal jsem letos další a opět to vypadá dobře. Tam může mrznout a čmeláci to zvládnou.
V budce mám skalní nebo luční, nevím přesně, vždy se jen mihne a další 2 budky už jsou zase prázdné, opuštěné. Ještě to budu zkoušet, ale už to málokdy vyjde. Možná kdyby se objevila skalní, to je pozdější druh. Ale spíš už s tím nepočítám a brzy to už nechám být. Nemám v týdnu moc čas a tak těžko strefuju ideální dny. A letos už bylo hodněkrát krásně více dní za sebou, takže většina životaschopných královen už určitě bydlí a nejspíš má už i dělnice.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, můžete prosím někdo určit druh tohoto čmeláka?
Nepojmenované.jpg
(200.18 KiB) Zatím ještě nestaženo
Mám zabydlených 5 úlů ze 6 - luční, rolní, skalní, hájový (asi) a ten pátý snad luční tmavá forma? Šestý úl jsem nechával pro rokytku, ale zatím jsem ji neviděl a už je na ní asi pozdě. Proti loňsku (všechny úly prázdné) paráda.
Luboš

Ahoj Vojto,fotka není nic moc,ale za mne to vypadá na lučního.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Já vím, lepší se nepovedla, potřeboval bych ji vyfotit, když se vrací, ale zatím jsem na to nenatrefil
wombatik
Nový člen
Nový člen

pokud je malej, tak je to luční, tmavá forma, pokud je velkej, mohl by to být skalní. Spíš je to první možnost, řekl bych, letos jsem jich viděl hodně. Ale neberu je. Nebo to může být čmelák úhorový.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj. Z celkem 7 mám obsazeno 5 úlků a počínaje dneškem jsou už ve všech dělnice. Ty poslední jsou rokytky, u kterých jsem se nikdy nedočkal nových matek. Tak snad letos.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Hugo.008 píše:
ned 04. kvě 2025 12:10:47
Ahoj. Ty poslední jsou rokytky, u kterých jsem se nikdy nedočkal nových matek. Tak snad letos.
Držím palec, aby to vyšlo. Já mám zatím jen dělnice lučního.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Tak mám dělnice v dalším úlu, taky luční.
Odpovědět