Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
julio
Nový člen
Nový člen

Včera som natieral čmelíny podľa tu spomínaného nemeckého webu: http://www.hummelfreund.com/basteltipps ... elpension/
Tie moje som urobil aj s vnútornou časťou z preglejky, namiesto papierovej krabice. Teraz to vyzerá ako päťhviezdičkový hotel. Len aby sa tam chceli skromní čmeliaci usadiť. Nakrútim video a hodím na youtube, len ešte dorobím nejaké drobnosti.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,to budou mít opravdu jak v hotelu. :D
majla
Stálý člen
Stálý člen

Josef569:
hezky jsi si vyhrál se zemním čmelínem přeji ti, aby se v něm usadili, protože odvod vlhkosti by měl být ideální. Vidím, že jsi si dal s ochranou proti mravencům dost záležet, což je dobře jen když jsem experimentoval já moje zkušenost je taková, že mravenci prolezou i mezerami ve stěně betonové tvarovky. Nevím zda máš stejnou a taky tak pórovitou, ale u nás byly mravenci dost šikovní.
majla
Stálý člen
Stálý člen

Dostal jsem se taky k nějakým dokončením čmelínů a tak kromě starých čmelínů z loňska letos budu testovat čmelín ze mrkové spárovky tl.28mm koupené a nařezané v unihobby. Více popisu na odkazu.
http://majla82.rajce.idnes.cz/Cmelin_2016_-_venkovni

A také prvně chci vyzkoušet čemlín umístený uvnitř objektu, aby nebyl zatěžován výkyvy teplot (zima/horko) s vyvedením chodbičky na stěnu domu.
http://majla82.rajce.idnes.cz/Cmelin_2016_-_vnitrni/
Tyto dva čmelíny už jsou naplněny a čekají na letošní sezónu. Ještě dokončuji druhý čemlín stejné konstrukce a velikosti jako "venkovní" tzn. ze smrkové spárovky, ale bude umístěn také uvnitř objektu a na stěně bude stejná klapka jako je vyfocena u vnitřního typů.

A také další menší čmelín ze smrkové spárovky (rozměr 200x1200x28mm) z unihhoby, který je takový ekonomicky nejpřijatelnější a stále poskytuje dostatečný rozměr.
1ks dno 200x220mm
2ks menší boky 200x200mm
2ks větší boky 200x276mm
vnitřní rozměry tedy jsou 220x200x172mm u toho mi zbývá jen dokončit oplechování na střechu, která je také z vodovzdorné překližky tl.22mm

Veškeré čemlíny ze smrkové spárovky jsou letošní prototypy a nejsem si jist jejich odolností proti vlhkosti uvnitř čmelínu jakou čmeláci vytváří, takže jejich životnost se teprve ukáže.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Majlo,moc hezky jsi je vyrobil,už se těším jak se v nich bude čmelákům dařit.Ten uvnitř je i skvělý k pozorování,i když jenom na povrchu.Z čeho máš ty kryty větracích otvorů,to se dostane někde na metry nebo je to z nějakého sítka?Namořené to máš olejem nebo nějakou bezbarvou lazurou?
Niky1
TOP člen
TOP člen

S tím vnitřním boxem z kartonu nebo z překližky jako Julio to nebudeš zkoušet?
majla
Stálý člen
Stálý člen

Niky1:
ty síťky jsem už před rokem někde koupil přes net. Je to tahokov z nerezu úplně levné to nebylo, ale dá se toho koupit třeba půl metru z metrové role, možná i míň byli ochotní, ale pak se to s poštovným už moc nevyplácí.
Popis čmelínů jsem se snažil dávat k těm fotkám na odkazech jsou tam rozměry a jiné popisy průměrů chodbiček atd. Čmelín je natřený jen Lněným olejem, víc jsem to neřešil stejně ho oddělaj čmeláci zevnitř...
majla
Stálý člen
Stálý člen

Boxy dovnitř nevím nemám zase tak velké čmelíny, aby tam byla rezerva na dostatečnou vzduchovou mezeru. A dovedu si představit jak dopadne ta kartonová krabice, když bude uvnitř prakticky hnůj to se stejně rozmočí a překližka už podle mě zase tak dobře jako karton nepropouští vlhkost. Nevím nemám v tom úplně jasno možná bych jí měl do jednoho zkusit, minimálně by to mohlo mít úspěch při úklidu čmelínu na konci sezóny, že bych to jen vyklepl ven.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Myslím,že ty vnitřní boxy začali používat kvůli snadnému čistění.Já jsem si jeden čmelín připravila s krabicí,uvidím jestli se tam ubytují a pokud ano jak to dopadne.A Julio zase poreferuje o tom svém.Také budu sledovat německé forum.
Do těch dřevěných si dej na dno vrstvu novinového papíru,neplesniví a zadrží to nejhorší.Já obložila i stěny,na dno na ten papír jsem dala vrstvičku konopné štěpky,jemně posypala stříhanou slámou a pak teprve výstelku.Jen se ještě urychleně musím někde poohlédnout po troše mechu.
josef569
Nový člen
Nový člen

majla:

Tvarovku mám betonovou, je odlita z řidčího betonu a na povrchu jsou vidět drobné kamínky. Vypadá to, že pro mravence stěny nebudou průchodné, ale do poznám po sezoně. Já jsem se s nimi ve čmelíně ještě nesetkal, dokáží úplně zničit celé
společenství ?
Odpovědět