Takže myslím, že už nastal vhodný čas k sumarizaci mých postřehů za tento rok.
Jednoznačně nejnavštěvovanější rostlinou u mě byly letos
rododendrony, byli tam luční, zahradní, rolní, zemní, hájoví.
Po jejich odkvětu jsem zaznamenal čmeláky na
vajgéliích, ty bohužel nemám na zahradě, tedy teď už ano, v tomto týdnu jsem vysadil 4 kousky.
Jetel luční měl úspěch u čmeláka rolního,
jetel plazivý taktéž rolní, ale překvapivě ohromný úspěch měl u skalních, které jsem na ničem jiném moc neviděl.
Na zahradě je už docela slušně velký keř
bílé levandule (druh nevím), ta slavila úspěch u rolních a lučních. Oproti tomu koupená
levandule lékařská sice navštěvovaná byla, ale zájem nebyl nijak extrémní. Na zkoušku jsem vysázel i pár kousků
Lavandula stoechas, o tu byl zájem obrovský (zemní, rolní, skalní), problém je, že není plně mrazuvzdorná a tak ji zkusím na zimu zaházet chvojím.
Z dalších rostlin se mi asi nejlépe osvědčily
šalvěje, ty byly navštěvovány univerzálně všemi druhy a velice často. Nedávno vysazený
Yzop také vypadá nadějně (létaly na něj rolní, ale jiní čmeláci už v okolí nejsou). Čmeláky jsem zaznamenal i na
meduňce a
mátě.
Velkým překvapením pro mě byl úspěch
kokardy, příští rok jí budu mít určitě více, navštěvovali ji zemní, skalní i rolní. Naopak zklamala echinacea.
Klasikou je
náprstník, speciální potrava pro čmeláky zahradní.
"Rostlinou roku" bych asi vyhlásil
vikev ptačí, na rozdíl od většiny ostatních vikví je to trvalka, kvete skoro 3 měsíce v kuse a byla velice navštěvovaná rolními, zemními i zahradními. Už jsem posbíral semena a plánuji jí vysít i na mou zahradu
PS. úplně jsem zapomněl na
rajčata a
okurky. Dokonce se mi zdálo že na nich čmeláci letos doháněli obecný nedostatek potravy v tom letošním suchu.