Zdravím všetkých
takže cez zimu sa mi ako vždy úly riešiť nechcelo, ale našťastie potrebujem už len nejaké drobné úpravy. Okrem stodoly kde umiestnim 7 úlov budem mať 4 úly aj dole v zahrade asi 5 metrov od kompostu

na balkóne na byte budem mať 4 úly ktoré budem po usazení královny sťahovať na chalupu. Celkem mám pripravených 18 úlov samozrejme z toho asi 6 rezervných ktoré naplňovať nebudem, len v prípade nutnosti
Honzo, super nápad ale prišiel som na to že je to nekomfortné vláčiť někde na lúku úl, preto to robím s čajovými krabičkami ktoré oblepím černou izolačkou nebo kartonem, vo vnútri je výstelka.. mám vždy aspoň 4 krabičky a chytám, od prvej odchytenej zotrvám max. ešte 20 minut /počas ktorých sa pokúšam odhchytiť královny do zbylých krabiček/ a jedu autem domov. Pak už len opatrne priložiť krabičku k úlu aby si sami vlezli dovnitř.
Je úžasné jak úspešná táto metóda je, ak si královna vleze v tichosti sama do úlu (je to počuť a cítiť na stenách krabičky ako leze) tak je velká šanca na to že úl prijme. Vyšlo mi to takto s lesními, zemními, skalními .. u lesních je tato metóda 90 procent úspešná, 2x sa mi dokonca stalo že pri odstranení úcpávky vletového otvoru do krabičky sedela královna lesní v otvoru - takže som krabičku len opatrne položil na úl a ony tuto krabičku prijali, spravili pamatovací let, vrátili sa...
Co se týká rokytových, nikdy sa mi nepodarilo ho ubytovať. Raz som ho mal vo vtačej budke a minulý rok mi sám od seba priletel na balkón a ubytoval sa (evidentne sledoval někde z pastvy moju už zabydlenú královnu zemní) ale ta už mala klapku tak si vybral druhý úl
Tiež by som dal rád Niky úlek niekde do míst kde hledají rokytoví, ve štíte stodoly som ich videl hledat - ale tam už je moc horko (od strechy)....
Očakávam návrat polních, mali krásne královny minulý rok ..výstelku mám nachystanú, suché truchlivé drevo, jemné stará suchá tráv a hlavne chmýří a peří z hus a brojlerov. Kdyžtak ešte vyčešem kocúrov a psa, ale experimenty s vtáčimi hnízdami a myšími sa mi nejak extra neosvedčili takže to už asi ne
PS: osobne se mi moc nelíbí článek na novinkach o čmelákoch, je to proste byznys, komerční prodej ...ako pomoc čmelákom mi to nepríde, čm. zemní je najpočetnejší druh a v ovocných sadoch, zahradách je to skôr tvrdá početná konkurence pre menej vyskytujúce sa druhy. Čo sa týka situácie v našich chovech, riešil som to už s Niky, každý cheme mať královny na začátku nech sa jedná o akýkolvek druh, odchytávame proste to, co se dá co vidíme ..to je samozrejme fajn ale chcelo by to nechať si pak prostor a čas a sílu skusiť odchytiť a odchovať i vzácnejšie druhy. Tým chcem zvýrazniť úspech nášho kolegu ze Slovenska, ani nevím jak to dopadlo s novými královnami
Bolo by fajn královny do úlov usadzovať tak, aby pri každej usadenej s klapkou bol aj prázdny úl bez klapky - čmeláčky sa někdy špehujú (tak jak môj rokytový) a človek nikdy nevie. Šanca že by sa to podarilo s nejakým vzácnejším druhom je malá ale predsa je
U nás na chalupe v Beskydech máme čm. humenného tak verím v zázrak

taktiež viem o lokalitách kde je čm. lesní, toho by som už konečne chcel odchovať, vždy mi z nejakého dôvodu královna zmizla, raz ju vyhnala skalní a inokedy sa stratila... víc už nestihnu napsat, veľa šťastia všetkým

som zvedavý kto bude prvý