Tak jsem se rozhodl, že bych chtěl zkusit udělat funkční hexagonální závěsný čmelín (narážka na nejmenovaného výrobce). Tvar je to hezký, no a tady je první výsledek. Ke stříšce pak ještě přidělám pant takže půjde odklápět. Nakonec jsem to zkonstruoval trochu jinak, než jsem plánoval. Jsou zatím tři a půjdou na terasu do výše 3 m nad zemí, kde jsem loni měl rokytové. Doufám, že se matky vrátí.
Určitě zkusím i bez chodbičky. Větrací otvor plánuji zas z boku jen přemýšlím jestli udělat jeden větší nebo dva menší po obou stranách. Loni mi v těch místech hledaly nějaké královny, ale nikdy jsem je nechytil tak nevím co to bylo zač, jestli to byli rokytoví.
Tak jsem se rozhodl, že bych chtěl zkusit udělat funkční hexagonální závěsný čmelín (narážka na nejmenovaného výrobce).
Paráda, a je na světě první speciál pro rokytové! Pěkně řešeno. Nevím jak plánuješ klapku, zda ji dát ihned nebo až po usazení matky. Pokud později, bude možná potřeba řešit ochranu vstupního otvoru proti ptákům, aby si ho nechtěli zvětšit a čmelín neponičili.
Ano taky jsem o tom přemýšlel. Myslím, že bych zkusil dát klapku ale minimálně by to chtělo nějakou destičku se zmenšeným otvorem. Jak jsme se tehdy bavili tak já už používám 32 mm husí krk a tam už vleze ledacos. Možná zas zkusím na dva dát klapku a na jednu jenom nějakou dočasnou destičku se zmenšeným otvorem.
Ano taky jsem o tom přemýšlel. Myslím, že bych zkusil dát klapku ale minimálně by to chtělo nějakou destičku se zmenšeným otvorem. Jak jsme se tehdy bavili tak já už používám 32 mm husí krk a tam už vleze ledacos. Možná zas zkusím na dva dát klapku a na jednu jenom nějakou dočasnou destičku se zmenšeným otvorem.
Určitě otestuj obě možnosti. Pro samousazení bude asi lepší a úspěšnější ta varianta na úvod bez klapky, aby to co nejvíce připomínalo ptačí budku. Bohužel to bude lákat i ty ptáky. Jsem zvědav na výsledky.
Použil jsi větší sílu, vrutů tam máš pomálu, sice bude úl chráněn asi v rámci terasy, ale stejně bude sesychat, máš lepené stěny ? (pokud jo tak jsi to udělal čistě, že to není vidět , u mne by to byla asi prasárna). Obecně já měl z těch dřevěných už mindrák, čím víc prkýnek tím víc mezer, takže nejsem zastáncem hexatvaru. Chodbička mi přijde v délce kolem 30cm dobrá tak maximálně k tomu, aby ji zanosili bordelem.
Klapku bych tam dal hned od začátku, spíš než ptáků (jsi u lesa, todle bude na terase, tak o ně asi nebude zájem) bych se bál osídlení vosou nebo sršní, která by mohla s matkou jít do souboje o místo ...
Ten vstup do úlu až v horní 1/3 je proč?
Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
Já bych řekla,že ten vstup je tak umístěn speciálně kvůli rokytovým,kteří se rádi ubytuji v ptačí budce,někdy i skalní.Také jsem si letos jeden s takovým vstupem pořídila kvůli nim,jen tvar mám obyčejný.
Kaosi,možná by stálo zato u některé zkusit klapku jako má pán Čížek,tedy bez té vodorovné části.