Čtouce zdejší diskusi mám smutný výraz na tváři. Já mám stále prázdno, pokusů bylo celkem dost.
Včera jsem také našel zemní na zahradě, zkusil jsem to přes víko čmelínu, protože se mi přes klapku nedaří (mám cca 60 cm dlouhou chodbičku přes zeď stodoly). Chvilku pobyla a do 20 minut byla fuč. Uvidím, jestli budu mít radost. Dva dny zpět, vyloženě hledal jeden čmelák ve všech otvorech ve zdi kolem mého vstupu do čmelínu. Po odchytu se mu nechtělo do chodbičky, zůstal chvíli a potom odletěl. Včera se nevrátil. Ještě to úplně nevzdávám, snad najdu hosty pro své "hotelové pokoje". Počasí bylo včera super, ale dnes má na Moravě opět pršet. V okolí začíná hojně kvést řepka, možná v jejím okolí budu mít úspěch. Kolem místa, kde bydlím je spousta polí. Trochu mi chybí pořádná louka s květy.
Držím palce všem.
Chov čmeláků v roce 2017
Eljerry to je mi moc líto, že nechtějí bydlet.Ale já se loni /první sezonu/ taky neskutečně trápila.Koupila jsem nový čmelín a nikdo ho nechtěl.Tolik pokusů a taky to bylo spíš na konci sezony.Jednu jsem ubytovala v podzemním /naprosto nevhodným úlku/ ten se jí líbil..a samožřemě mi jí zničily mravenci.Nakonec jsem neměla nikoho.To asi vždycky ten začátek je takovej nanicovatej, než to člověk vychytá.
Tak držím palce
Tak držím palce
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak přátelé, myslet si, že když jsou dělničky, je vyhráno. Tak to pozor!!! Dnes jsem nevěřil svým očím. Jdu na obhlídku a do čmelínu se mi snaží dostat hned dvě matky pačmeláka, nejspíše panenského. Obě matky slídily kolem klapky a větracího otvoru, chtěly to zkusit i kolem střechy. Jednu se mi povedlo chytit. Tady ji máte. Doufám, že se tam ty potvory nedostaly, klapka je zavřená na 100%.
https://www.youtube.com/watch?v=zJwL4Yz ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=zJwL4Yz ... e=youtu.be
Ježíš..co ty moje malý prďoly , co nechtěj zvedat klapku! Mají tam jen maličkou škvírku, myslela jsem , že máme ještě chvíli čas!Luční nemá taky na 100%, tam se bojím, že kdyby byly dělničky, že to taky nezvládnou.Dneska má 24, čekám je každým dnem.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Radši bych tu klapku zavřel, oni se s ní poperou. Případně jim můžeš pomoci na začátku s nadzvednutím, když jdeš pozorovat. Dopoledne jsem byl na procházce a ty potvory pačmeláčí se krmily na louce na pampeliškách, viděl jsem jich asi pět. Pak příjdu domu a oni jsou dvě u zemní. Nevím, jak u vás v Liberci, ale u nás na jih od Prahy v Posázaví, začíná být dost nebezpečno.....
Tak jsem dala instrukce a připínák je pryč.Snad se mi napoztrácej.Budu doma až kolem 5.To zavřu klapku už i luční.Takže zbyde už jen u skalní, je tam teprve týden a už má přisklopíno.Tak přidám.Koukám..zas odpoledne nic neudělám a ztrávím zbytek odpoledne a podvečera u dírek Ještě že doma nikdo nebude.Už jsem fakt na léčbu.