Tak tojsou samé smutné zprávy.. Já se přidám.Moje spolehlivá zemní prvnička od pátku nespatřena.A to včera byla 21 dní od usazení.Pořád doufám.U nás se ochladilo, ale včera i vysvitlo slunce.Je pravda, že jsem od pátka neviděla jediného čmeláka! Ani se pást..Tak uvidíme..
Venku je 7°C..
Chov čmeláků v roce 2016
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všem, těch smutných zpráv je nějak moc Letos je to fakt nějaké divné jaro. Je mi to moc líto.
mitlituku, já mám letos řepku 40 m od zahrady...Souhlasím, že s těmi postřiky by se mělo něco urychleně udělat. Sice důkazy nemám, ale po postřiku mi zmizela začátkem dubna zemní, po dalším postřiku byly nějaké divné dělnice od lučního - naštěstí to přežily, skalní po postřiku skoro 4 dny nevylezla... Tak nevím, to už nemůže být jen náhoda...
Smutný je pohled na tu mou nemocnou zemní, jeden den létá, další den leze venku před čmelínem. Má velkou snahu se starat o plod, ale prostě nemůže. Tak se o ni s rodinou staráme a necháváme ji dožít...
A alespoň trochu pozitivního ke konci - skalní i zahradní létají a nosí plné koše pylu. Dělnice od skalního musí být už každým dnem, od zahradního ke konci týdne...
mitlituku, já mám letos řepku 40 m od zahrady...Souhlasím, že s těmi postřiky by se mělo něco urychleně udělat. Sice důkazy nemám, ale po postřiku mi zmizela začátkem dubna zemní, po dalším postřiku byly nějaké divné dělnice od lučního - naštěstí to přežily, skalní po postřiku skoro 4 dny nevylezla... Tak nevím, to už nemůže být jen náhoda...
Smutný je pohled na tu mou nemocnou zemní, jeden den létá, další den leze venku před čmelínem. Má velkou snahu se starat o plod, ale prostě nemůže. Tak se o ni s rodinou staráme a necháváme ji dožít...
A alespoň trochu pozitivního ke konci - skalní i zahradní létají a nosí plné koše pylu. Dělnice od skalního musí být už každým dnem, od zahradního ke konci týdne...
Naposledy upravil(a) Honza79 dne ned 15. kvě 2016 8:59:41, celkem upraveno 1 x.
Ahoj, moje osobní zkušenost s otravou čmeláka z důsledků pesticidů je, že čmelák většinou zahyne v hnízdě, a to dost nepříjemným způsobem. Takže pokud čmelák přestane létat a ve čmelínu není, tak můžeme spíše spekulovat o tom, co se mohlo stát. Intoxikace pesticidy může mít delší průběh a čmelák většinou zahyne na svém plodu, pokud se jedná o matku. Dělnice pak někde mimo samotné hnízdo v koutě. Vzhled čmeláka je potom jakoby orosený, mokrý.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Asi bude i záležet o jaký přípravek se jedná a jak silnou dávku čmelák dostane. Pokud proletí tím mrakem za jedoucí cisternou, tak ani zpátky do hnízda nemusí doletět...Tomáš píše:Ahoj, moje osobní zkušenost s otravou čmeláka z důsledků pesticidů je, že čmelák většinou zahyne v hnízdě, a to dost nepříjemným způsobem. Takže pokud čmelák přestane létat a ve čmelínu není, tak můžeme spíše spekulovat o tom, co se mohlo stát. Intoxikace pesticidy může mít delší průběh a čmelák většinou zahyne na svém plodu, pokud se jedná o matku. Dělnice pak někde mimo samotné hnízdo v koutě. Vzhled čmeláka je potom jakoby orosený, mokrý.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak přátelé, je to tu... Dnes poprvé po 26 dnech. Jdu bouchnout šampus.
https://www.youtube.com/watch?v=Z96TDFB9QX8
https://www.youtube.com/watch?v=Z96TDFB9QX8
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju Niky, ale byly to nervy. V mrazech jsme matku přikrývali, nedávno jsme se s ní už pomalu rozloučili.....Nezoufej, příští rok Ti už ten skalní jistě vyjde. Já zase letos nebudu mít žádného zemního a to jsem měl usazené čtyři... Snad ho zastoupí ta zahradní. Podle toho jak pracuje to vypadá na sílnou kolonii. Chov čmeláků je prostě andrenalinová záležitost. Člověk nikdy neví, co se stane a jak to dopadne...Niky1 píše:Honzo,blahopřeji,náááádhera. Jen jednu chybu to má,a to že to není na mé zaradě.
Tomáši, v jednom starším příspěvku jsem četl, že jsi chtěl mrtvé čmeláky dát do laboratoře. Bylo by totiž zajímavé ověřit, zda se v těchto případech náhlého odumření rozvíjejícího se hnízda nejedná spíš o Nosemu bombi. Já si nejsem jist, že to byla otrava pesticidy, protože řepka je celkem dost daleko (i když ten citronově žlutý pyl...) a na zahradě jsem letos vůec nestříkal, v okolních zahradách se ani neseče tráva, natož aby někdo něco stříkal. Nicméně vloni jsem v tom samém úlku měl hnízdo čmeláka zemního a dorostlo velmi malé velikosti, samičky neodchovalo, jen cca 40 dělniček, ač vydrželo živé skoro 3 měsíce od prvních dělniček (samička zahynula jako poslední, ale již se sotva hýbala). Faktem ale je, že loňské hnízdo byl spíš takový pokus - založeno mimo úlek, měl jsem to v plastové krabičce ve vyhřívané líhni, krmil kupovaným pylem a cukrovým roztokem, samičku jsme našli doma - asi vletěla oknem, ale ani po nakrmení už nebyla schopná letu (nevím jestli zranění, nebo nemoc...), až asi za tři týdny byla schopná letět, ale to už jsem ji nechtěl vypusit do přírody. Dlouho trvalo, než samička založila plod, ale ve stadiu prvních dělniček jsem to pak přemístil do nově postaveného venkovního úlku - už byl ale začátek července a přišly 36°C vedra. Takto jsem vlastně opět začal po letech chovat čmeláky. Letos na jaře jsem úlek jen oprášil a nenapadlo mě ho vydezinfikovat třeba lihem. Plamenem ho ošetřit nemůžu, protože je polystyrenový. Na příští rok ho ale zkusím dát do trouby na 60°C na půl hodiny, abych měl jistotu. Letos už asi nic nebude, ale jestli zahlédnu ještě nějakou hledačku, zkusím osadit druhý, úplně nový úlek. Šance je ale takřka nulová.