Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
pon 22. dub 2019 20:03:21
Honza79 píše:
pon 22. dub 2019 19:31:49
Marku, kamínek dávám, pokud matku nevidím tak 2x za den, ráno a odpoledne.

Moje zemní si s dělnicemi také dávà načas.
Diky za info :) 2x za den - to mas cas tolik sledovat cmeliny? Ja jsem rad kdyz najdu hodinku behem dne (spise to byva mene) a ne vzdy se mi podari je videt. Za tmy dam kaminek a budu doufat, ze tam jeste je-bylo by skoda o ni prijit par dni pred delnicemi.
Samozřejmě pokud jsem doma, ale dělám na směny, tak jsem občas doma přes den i v pracovní dny. ;)
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Čauky. U mě kamínky nejsou směrodatné. Některé fotbalistky je vykopávají pořád a jiné pořád přelézají. Jsou to mršky. Také musím říct, že je čmeláků nějak méně. Hlavně ubylo rolních. Loni byli všude a dnes jen dva na plicníku a jeden na třešni. Uvidím až pokvetou hluchavky.
Úly jsem umístila jinam, tak se žádné katastrofy nekonají. Už mám vyhlídnuté místo i na příští rok. Budu to střídat, nechci aby se vraždili navzájem, když tak ubývají. Zatím se mějte Jarka.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

podlipiar píše:
pon 22. dub 2019 14:17:36
Ahoj všichni. Mám pořád potíže s rozeznáním druhů. Podařilo se mi usadit čmeláka, který vypadá jako rolní, ale je viditelně větší a spíš podlouhlý. Ty rolní co tu hledají jsou trochu kulatější a menší. Rejdil u ptačích hnízd na stodole v mém oblíbeném břečťanu, tak jsem si myslela, že je to rokyťák, ale co ten pruhovaný zadeček? Jinak se drží v pořádku luční v malém úlku a dvě navrátilkyně skalní. Krky jsem zkrátila na 15 cm, takže je mám rovně. Zatím se mějte Jarka.

Rozeznat některé kusy a zařadit to mám také...
Chtělo by to fotku jak řekla Niki, ale vím jak je to obtížné je vyfotit. Jedině ,až je pak trochu zdrží spuštěná klapka.
Tak ať se daří... :) .
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
pon 22. dub 2019 17:21:38
Ahojte.Takze ďalšie robotnice mám v č.10.(prva navratilkyna 22.3.zemne).Náhrada zlikvidovanej skalnej v č.11 dva pokusy skalné.Dnes už 5 navratilkyna zemna v č.11.Druhá skalna vyšupovala zemnu a za 5 min som ju chytil takže zajtra po ranajkach export 2 x zemna cca10 km na juh.Majte sa.
Rapo , ty jsi snad z Žitného ostrova, že ti to jde tak rychle :D . Máš tam zdravou přírodu, tak ať se daří dál...
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

domisek píše:
pon 22. dub 2019 12:51:09
Zdravím Vás všechny po dlouhé době. Ikdyž jsem nepsala, četla jsem a těšila se z vašich úspěchů. Minulý rok jsme měli nové čmelíny a nepodařilo se nám žádného čmeláka usadit. Letos bych řekla, že situace je ještě horší. Hledající čmeláky jsme viděli asi 4. V okolí kam jsme chodili nejsou žádní hledající vidět a je i minimum čmeláků opylujících, přestože kvetou ovocné stromy. Jediná hledající zemní udělala ukázkový pamatovací let, jednou shodila kamínek a už se nevrátila. Budu doufat, že ještě nějaké čmeláky uvidíme, ale je to bez jejich bzučení hodně smutné Navíc tu létají už pačmeláci, tak snad nezlikvidují těch pár čmeláků, co občas proletí kolem. Asi budu první ve frontě na vaše navrátilce, když vymyslíte jak to provést :-). Pokud je tu někdo z okolí, Psáry, Libeř, Jílové u Prahy a třeba by poradil kam jít. Nebo případně už neměl kam dát letošní navrátilce :-) budeme moc vděční za pomoc.
Zdravím Domísku, před dvěma léty jste chtěli úlky do země ,dělali jste je ? Nejblíž k vám by to měl asi Kaos ?
Ale snad se ještě podaří, mi se zadařilo včera se skalní . Tak do toho... :) .
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Škoda ,že se neozve Kavča, jak se jí daří, nebo už ji to přestalo bavit ? Její humor tady mi chybí :D .
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte.U mňa sezóna odchytu určite konci.Hladajucich 4 kusy a 2 pacmelaci.U nás sa mi zdá že je čmeliakov viac.Tolko skalných ,lesných ,rolnych a uhorovych som ešte nezaznamenal.O zemnych ani nehovorím ale záhradných som videl len 2 a jednu mám usadenu . Lúčne som videl len 3 a dve mám usadene.Takze sa začnem viac venovať tým menším druhom.Ved som aj začal.Minuly rok 6 zemnych a 3 skalne a tento rok 3 zemné a zatiaľ 1 skalna.Zemnym bohužiaľ ďalšie bývanie neposlytnem to radšej nechám voľný čmelin.Takze robotnice mám v 9,10 zemné v 4 lúčne a v 7 skalné.Čaute.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Pepan píše:
pon 22. dub 2019 21:35:04
Rapo píše:
pon 22. dub 2019 17:21:38
Ahojte.Takze ďalšie robotnice mám v č.10.(prva navratilkyna 22.3.zemne).Náhrada zlikvidovanej skalnej v č.11 dva pokusy skalné.Dnes už 5 navratilkyna zemna v č.11.Druhá skalna vyšupovala zemnu a za 5 min som ju chytil takže zajtra po ranajkach export 2 x zemna cca10 km na juh.Majte sa.
Rapo , ty jsi snad z Žitného ostrova, že ti to jde tak rychle :D . Máš tam zdravou přírodu, tak ať se daří dál...
Hehe nie nie Pepan.Som na pohraniči Moravy a Slovenska.No bývam trochu na lazoch.Samé lúky a lesíky.Dakujem a taky nech sa darí.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 22. dub 2019 7:33:45
Zdenda píše:
pon 22. dub 2019 0:48:36
Kaosi,prosímtě-co za kameru používáš a kde se dá koupit?
Používám na natáčení video mód u zrcadlovky Canon EOS 350D a objektiv je Canon 70-300 mm. Nebo natáčím na GoPro hero 3 kameru.
Díky moc...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes to vypadalo,že jeden čmelín stopro volný-úplně náhodou se mi podařilo lapit lesní hledačku a když před týdnem Janko říkal,že ty se usazují skoro stoprocentně,tak jsem ji tam pustil vrchem.Čekal jsem skoro půlhodiny a už jsem si říkal,že zase zamrzla-no šel jsem ji zkontrolovat a najednou frnk ven mi česnem pod rukama...poodešel jsem,holka lítala okolo docela šikovně,jen z toho česna asi vystřelila rychle,ale okolí si mapovala dobře.Tak třeba se usadí...byla by druhá. :)
Odpovědět