Ahoj,
7. dubna jsem usadila čmeláka zemního a cca před týdnem už není skoro žádná aktivita u hnízda. Mladé matky jsem viděla. Je možné, že hnízdo už skončilo?
Chov čmeláků v roce 2020
NIky tak vrchol sezony je tu - cely vikend je u me letecky den mladych matek sklanich. Dve hnizda + hnizdo divokych skalnich. Kdykoliv jsem prisel, tak byly nejake videt
JInak hnizdo Lucnich ktere vypadalo jiz opustene,, prekvapive uvnitr ukazalo jeste dve mlade matky a dve delnice, jinak uz je konec.
JInak hnizdo Lucnich ktere vypadalo jiz opustene,, prekvapive uvnitr ukazalo jeste dve mlade matky a dve delnice, jinak uz je konec.
- Pavels
- Nový člen
Tak u mě je dnes enormně u zemních živo. Z desetinutuvého pozorování 24 výletů ( z toho 3 matky) a 13 příletů (2 matky) v 16 hod. a to jsem předtím odstranil to zúžení vletu na 0,9mm, protože jedna matka je taková baculka, že se 10 minut nemohla dostat dovnitř i když jsem ji zvedl klapku. každý den jsem je kontroloval přes stříšku a na výstelce bylo 5-6 matek. Tak jsem zvědav na pokračování. Každopádně chci letos postavit 3-4 čmelíny. Mají skalní a polní jiné rozměry čmelínů?
Pavels
Marku děkuji za příjemnou zprávu ,je nádhera pozorovat ty nové baculky. Překvapivě i u mně to luční nevzdávají.
Pavelsi,super že ti létají nové matky.Když ale dáváš tu vložku,pak je třeba nezapomenout včas vyndat před vylíhnutím nových matek.
Skalní potřebují větší úlek protože jsou mnohem početnější než polní.Pokud budeš vyrábět úlky pak si vyrob všechny stejné,tedy cca 25x25x25cm vnitřní rozměr.
Pokud bude mít polní větší úlek,tak to vůbec nevadí.
Pavelsi,super že ti létají nové matky.Když ale dáváš tu vložku,pak je třeba nezapomenout včas vyndat před vylíhnutím nových matek.
Skalní potřebují větší úlek protože jsou mnohem početnější než polní.Pokud budeš vyrábět úlky pak si vyrob všechny stejné,tedy cca 25x25x25cm vnitřní rozměr.
- Pavels
- Nový člen
No já jsem tak plánoval, ale když jsem viděl na obrázcích Pepana tři velikosti, tak jsem si říkal, že větší pro nějaký druh se bude hůř osidlovatNiky1 píše: ↑pon 20. črc 2020 9:01:13Marku děkuji za příjemnou zprávu ,je nádhera pozorovat ty nové baculky. Překvapivě i u mně to luční nevzdávají.
Pavels
Pavelsi určitě ne.Já jsem kdysi měla pro polní a luční menší úlky,ale zrušila jsem je.
Je lepší mít ty velké úlky,nikdy totiž ani nevíš co se ti zrovna podaří usadit a tak si nebudeš muset dělat starosti,do toho velkého budeš moct usadit kterýkoliv druh.
Je lepší mít ty velké úlky,nikdy totiž ani nevíš co se ti zrovna podaří usadit a tak si nebudeš muset dělat starosti,do toho velkého budeš moct usadit kterýkoliv druh.