Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Ola

Janek92 píše:
stř 16. kvě 2018 10:05:58

...nebojte se experimentovať. Stačí na to napr. upravené čajové krabičky s výstelkou, obaliť ich napr. černou izolačkou nebo kartonem aby nepronikalo svetlo, vzít baťoh a skúsiť pátrať aj na iných miestach, ne jen v najbližšom okolí a na zahrade. By ste sa divili jak táto metóda je úspešná, ;)
Tak já tedy jako začátečnice experimentuji: nepoužívám síťku, ale mikrotenový pytlík. Pokud královna poctivě hledá, není až zas tak problém se k ní přiblížit. Pytlík mohu mít pořád v kapse stejně, jako to dělají pejskaři. Zatím jsem měla úlovky v blízkosti zahrady nebo na zahradě. Pro případ, že potkám hledající třeba cestou od autobusu nemám temnou krabičku, ale pouzdro na brýle - prostě tu část pytlíku s královnou zaklapnu dovnitř a je ve tmě. Místo stříkačky mám uříznutou malou PETku s širším víčkem, na ni opatrně nandám ten vzácný pytlík, u čmelínu odšroubuji, přiložím ke vchodu a pytlíkem pomalu zmenšuji královně prostor, až pochopí, co se po ní chce. Možná je to všechno divné, ale funguje to. Začala jsem tak loni z nedostatku času a už mi to tak zůstalo.
Ola
podlipiar
Nový člen
Nový člen

To bylo myšleno z legrace a já si nezačala. Ale k tématu. Když chytím královnu úplně jinde až několik kilometrů? Nikdy přeci nemáš jistotu, že je to hledačka. Ani na zahradě se hned nevrhám na každou. Jak říká Kaos, co se s ní stane? Je ověřeno, že jim je to jedno? Nic o tom nevím, tak si to netroufám praktikovat. Napište s tím své zkušenosti. Protože jsem začátečník, tak jsem se soustředila na druhy o kterých jsem se dočetla, že se rádi usazují v úlech. Dík a těším se na odpověď. Měj se.
kaos
TOP člen
TOP člen

Ola píše:
stř 16. kvě 2018 13:00:46
Tak já tedy jako začátečnice experimentuji: nepoužívám síťku, ale mikrotenový pytlík. Pokud královna poctivě hledá, není až zas tak problém se k ní přiblížit. Pytlík mohu mít pořád v kapse stejně, jako to dělají pejskaři. Zatím jsem měla úlovky v blízkosti zahrady nebo na zahradě. Pro případ, že potkám hledající třeba cestou od autobusu nemám temnou krabičku, ale pouzdro na brýle - prostě tu část pytlíku s královnou zaklapnu dovnitř a je ve tmě. Místo stříkačky mám uříznutou malou PETku s širším víčkem, na ni opatrně nandám ten vzácný pytlík, u čmelínu odšroubuji, přiložím ke vchodu a pytlíkem pomalu zmenšuji královně prostor, až pochopí, co se po ní chce. Možná je to všechno divné, ale funguje to. Začala jsem tak loni z nedostatku času a už mi to tak zůstalo.
Ola
Když jsem nosil čmeláky z lesa, tak jsme experimentoval s plastovou vodovodní trubkou, čmeláka jsem chytil síťkou a dal do stříkačky, tu jsem pak vložil do trubky a uklidil do baťohu. Čmelák se ve tmě sice zklidnil, jenže po vložení stříkačky do trubky vždy divoce bzučel a chvíli to trvalo než se uklidnil. Rozladění královen pak bylo evidentní při vkládání do úlků. Potom jsem je začal nosit prostě v síťce. Nikdy jsem nešel dál než 10 minut a po tu dobu čmelák poměrně klidně po síťce lezl a nebzučel, prostě jako když vlezl někam hledat díru a snažil se z ní vylézt. Královny pak byly mnohem klidnější i při vkládání.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem psal, že skalní zřejmě finišuje. A je to tu v dnešním deštivém dni mám první dělnice, za krásných 22 dní. :D

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Skalni_2018/
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

podlipiar píše:
stř 16. kvě 2018 13:25:32
To bylo myšleno z legrace a já si nezačala. Ale k tématu. Když chytím královnu úplně jinde až několik kilometrů? Nikdy přeci nemáš jistotu, že je to hledačka. Ani na zahradě se hned nevrhám na každou. Jak říká Kaos, co se s ní stane? Je ověřeno, že jim je to jedno? Nic o tom nevím, tak si to netroufám praktikovat. Napište s tím své zkušenosti. Protože jsem začátečník, tak jsem se soustředila na druhy o kterých jsem se dočetla, že se rádi usazují v úlech. Dík a těším se na odpověď. Měj se.
Já chytám také většinou kolem domu a na přilehlé louce. Autem dělám občas výjezdy do okruhu cca 5 - 7 km, abych byl do 10minut zpátky u úlu. Hledající královnu snad už většina pozná. A převoz v místě v okruhu těch 7 km ji nemůže nijak rozhodit, že by jí to ublížilo. Maximálně pro tuto chvíli přestane mít hledací pud. A moje skalní je toho důkazem. Odchyt a doprava na nějakou rozumnou vzdálenost se dá úspěšně dělat. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jarko,budu ráda za fotky úhorového,ale hlavně pak nových matek.Pro úhorovou je totiž významným rozlišovacím znakem přítomnost oranžových(červených)chloupků na nohách.Měla jsem domnění,že jsem někdy měla úhorovou,ale to jsem ještě nesledovala zda ty chloupky na zadních nohách má tak to úhorová nemusela být. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,blahopřeji ke skalním :D ,těch 22 dní je běžné v dobrých podmínkách.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
stř 16. kvě 2018 15:04:16
Honzo,blahopřeji ke skalním :D ,těch 22 dní je běžné v dobrých podmínkách.
Díky Niky. Já věděl, že budeš mít radost. Musel jsem Ti to i vyfotit... :lol:
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Honzo, to je velká radost, moc Ti to přeju.
Niky1 já četla, že má mít úhorová chloupky na nožkách, ale já nosím brýle na blízko. U těch dělniček bych potřebovala lupu. Jsou tu prostě malinkatý černý a moje skalní to nejsou, zemní také ne, ty mají trošičku proužek za krkem. Těším se na královny, ale můžou se pást prostě jinde. Co říkáte na moji poznámku o jejich apetitu? Třeba rolní vlezou na vše co je na zahradě. Zahradní jsem viděla jen na něčem, nebudu to vyjmenovávat mám velké množství rostlin a jak jsem psala soustřeďuji se na medonosné a nezapomínám ani na motýly. Jo a moje dvě skalní se na zahradě snad vůbec nepasou, ani matky, ani teď dělnice.
Při chytání používám síťku, ze síťky přesunu do hnědé sklenice, na dno dám kytku, třeba pampelišku a jak se zaujmou kytkou, přiklopím stříkačkou, to se trochu rozdovádějí, tak počkám až se obrátí zadkem, přiložím k dírce, obrátí se a šup. Ucpu papírem, nechám 5 minut zavřeno a otevřu. Většinou čekám, ale letos u zahradních jsem vkládala malinký kamínek. Žádný nezůstal. Skalních jsem se dočkala a zůstaly obě.
Mějte se.
Janek92
Nový člen
Nový člen

kaos píše:
stř 16. kvě 2018 10:14:49
Velice rád bych zkusil namnožit nějaké vzácnější druhy, ale hodil by se nějaký klíč v jakém typu terénu je hledat, podle čeho poznat, že tady má smysl hledat. V minulém týdnu jsem se snažil dost šmejdit po okolí, ale jediné co jsem nacházel byly hájové a občas zemní. Což bude asi dáno tím, že bydlím v obci, která je obehnaná ze všech stran lesem. Jeden úlek je stále neobsazený, pokud by to mělo cenu, mohl bych zkusit ještě koncem týdne někam zajet.
Kaosi, přesne jak napsal Honza,
Honza79 píše:
stř 16. kvě 2018 14:26:54
Já chytám také většinou kolem domu a na přilehlé louce. Autem dělám občas výjezdy do okruhu cca 5 - 7 km, abych byl do 10minut zpátky u úlu. Hledající královnu snad už většina pozná. A převoz v místě v okruhu těch 7 km ji nemůže nijak rozhodit, že by jí to ublížilo. Maximálně pro tuto chvíli přestane mít hledací pud. A moje skalní je toho důkazem. Odchyt a doprava na nějakou rozumnou vzdálenost se dá úspěšně dělat. ;)
5-7 km okruh autem v pohode a rozhodit ich to nijak nemôže, moje lokality sú 7-7 a 9 km daleko. Po odchytu prvej královny hledám intenzivně ještě další ale max. 5-10 minut, tak abych byl zpět max. do 20-25 minut od odchytu prvej královny. Půl hodina už je hraniční a královny mi v úlech občas usnú, ak nevyletí do 15 min. tak otevřu strechu kde nechám škvíru, - často pak královny vylezú a udělají pamatovací let ktorý môže byť i víc odflákly (to sme o tom psali s Honzom pred pár týždňami).

Co se týče typu terénu, klíč asi neexistuje (proste hledat, navštěvovat, pátrat). Skúsiť napr. nejaký jižní svah, nebo lúku pod lesem v závetrí, alebo okraje lesov, pole, park. Je dobré sledovať i v léte výskyt dělnic, potravinové zdroje a třeba se tam na jar vrátiť. Ja som napr. lokalitu kde se vyskytuje ten humenní (jak je to on) zistil až koncem dubna, takže proto se tam chystám budúcu sezónu ;)

Olo, zajímavé riešenie, experimentovanie s nástrojmi na odchytávanie som síce nemal na mysli, ale ak to funguje a vyhovuje a je to bezstresové a bezpečné pre královnu tak klidne, ja používam malý cedník z čaju, stred je vyrezaný a je tam tuhý sáček ktorý drží tvar a vo vrchnej časti je otvor. Pri odchytu otvor zavru prstami levé ruky, pak když je královna vo vnútri tak sáček opatrne pohnu do strany a cez otvor vložím striekačku ktorou královnu naberem ...Umiestnenie královny do úlu nebo krabičky - pár sekund.
Odpovědět