kaos píše: ↑stř 16. kvě 2018 10:14:49
Velice rád bych zkusil namnožit nějaké vzácnější druhy, ale hodil by se nějaký klíč v jakém typu terénu je hledat, podle čeho poznat, že tady má smysl hledat. V minulém týdnu jsem se snažil dost šmejdit po okolí, ale jediné co jsem nacházel byly hájové a občas zemní. Což bude asi dáno tím, že bydlím v obci, která je obehnaná ze všech stran lesem. Jeden úlek je stále neobsazený, pokud by to mělo cenu, mohl bych zkusit ještě koncem týdne někam zajet.
Kaosi, přesne jak napsal Honza,
Honza79 píše: ↑stř 16. kvě 2018 14:26:54
Já chytám také většinou kolem domu a na přilehlé louce. Autem dělám občas výjezdy do okruhu cca 5 - 7 km, abych byl do 10minut zpátky u úlu. Hledající královnu snad už většina pozná. A převoz v místě v okruhu těch 7 km ji nemůže nijak rozhodit, že by jí to ublížilo. Maximálně pro tuto chvíli přestane mít hledací pud. A moje skalní je toho důkazem. Odchyt a doprava na nějakou rozumnou vzdálenost se dá úspěšně dělat.
5-7 km okruh autem v pohode a rozhodit ich to nijak nemôže, moje lokality sú 7-7 a 9 km daleko. Po odchytu prvej královny hledám intenzivně ještě další ale max. 5-10 minut, tak abych byl zpět max. do 20-25 minut od odchytu prvej královny. Půl hodina už je hraniční a královny mi v úlech občas usnú, ak nevyletí do 15 min. tak otevřu strechu kde nechám škvíru, - často pak královny vylezú a udělají pamatovací let ktorý môže byť i víc odflákly (to sme o tom psali s Honzom pred pár týždňami).
Co se týče typu terénu, klíč asi neexistuje (proste hledat, navštěvovat, pátrat). Skúsiť napr. nejaký jižní svah, nebo lúku pod lesem v závetrí, alebo okraje lesov, pole, park. Je dobré sledovať i v léte výskyt dělnic, potravinové zdroje a třeba se tam na jar vrátiť. Ja som napr. lokalitu kde se vyskytuje ten humenní (jak je to on) zistil až koncem dubna, takže proto se tam chystám budúcu sezónu
Olo, zajímavé riešenie, experimentovanie s nástrojmi na odchytávanie som síce nemal na mysli, ale ak to funguje a vyhovuje a je to bezstresové a bezpečné pre královnu tak klidne, ja používam malý cedník z čaju, stred je vyrezaný a je tam tuhý sáček ktorý drží tvar a vo vrchnej časti je otvor. Pri odchytu otvor zavru prstami levé ruky, pak když je královna vo vnútri tak sáček opatrne pohnu do strany a cez otvor vložím striekačku ktorou královnu naberem ...Umiestnenie královny do úlu nebo krabičky - pár sekund.