Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Hura-tak preci jenom se povedlo mi osadit ctvrty cmelin znovu - nova skalni uz leta tam i zpet a nosi dokonce prvni pyl, to uz vypada nadejne.
Na sledovani zda se neobjevi prvni delnice nemam silu-dnes hodne fouka a cmelaci moc ani nechteji letat :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
pon 08. kvě 2017 17:01:50
Hura-tak preci jenom se povedlo mi osadit ctvrty cmelin znovu - nova skalni uz leta tam i zpet a nosi dokonce prvni pyl, to uz vypada nadejne.
Na sledovani zda se neobjevi prvni delnice nemam silu-dnes hodne fouka a cmelaci moc ani nechteji letat :(
No paráda, gratulace! :) Já zase dnes litoval, že už mám plno. Dopoledne na zahradě hledala nádherná rokytová a dala by se i chytit. To je škody, to je škody... :( Obyčejně vídám každý rok tak maximálně dvě matky. Letos je to už minimálně šestá. Asi se tu v okolí loni nějaké hnízdo povedlo.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
pon 08. kvě 2017 18:37:41
No paráda, gratulace! :) Já zase dnes litoval, že už mám plno. Dopoledne na zahradě hledala nádherná rokytová a dala by se i chytit. To je škody, to je škody... :( Obyčejně vídám každý rok tak maximálně dvě matky. Letos je to už minimálně šestá. Asi se tu v okolí loni nějaké hnízdo povedlo.
Honzo na ty rokytove bych se rad pristi rok zameril taky, ale proste nevidam je hledat. Na kytkach jsou videt, ale jinak ne :(

A premyslim ze presunu nektere cmeliny jinam - ty skalni navratilci me tento rok docela delali problemy.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
pon 08. kvě 2017 18:52:26
Honzo na ty rokytove bych se rad pristi rok zameril taky, ale proste nevidam je hledat. Na kytkach jsou videt, ale jinak ne :(

A premyslim ze presunu nektere cmeliny jinam - ty skalni navratilci me tento rok docela delali problemy.
Tak u nás se rokytové při troše štěstí chytit dají. Ale zatím mi nechtějí nějak zůstat zabydlení. Už dva roky po sobě stejný scénář - zabydlí se, 2 - 3 dny létá a pak zmizí...

Taky přemýšlím, že nějak proházím úly. Po tom, co letos předváděly matky zahradních, musím něco vymyslet. A jestli se povedou oběma zahradním hnízda, tak příští rok snad ani nemá cenu něco chytat.... ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jak jsem několik roků neměla štěstí na skalní,tak letos se mi sešly nakonec 4. :D Ta první už má ode dneška i dělničky po 26 dnech. :)
Zahradní mě tu jen obšťastňuje každodenní návštěvou hluchavek,ale musí být ubytovaný nedaleko jako byla loni skalní,tak se zas možná příští rok dočkám i hledajících zahradních. :lol: Rokytoví nešli chytit,tak příští rok přímo u domu nachystám jednu nebo dvě budky s malým otvorem,aby tam nemohli ptáci a natřu na hnědo,moc se jím líbil náš hnědý štít domu.Třeba se nějaký nechá zlákat. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pon 08. kvě 2017 21:01:36
Jak jsem několik roků neměla štěstí na skalní,tak letos se mi sešly nakonec 4. :D Ta první už má ode dneška i dělničky po 26 dnech. :)
Zahradní mě tu jen obšťastňuje každodenní návštěvou hluchavek,ale musí být ubytovaný nedaleko jako byla loni skalní,tak se zas možná příští rok dočkám i hledajících zahradních. :lol: Rokytoví nešli chytit,tak příští rok přímo u domu nachystám jednu nebo dvě budky s malým otvorem,aby tam nemohli ptáci a natřu na hnědo,moc se jím líbil náš hnědý štít domu.Třeba se nějaký nechá zlákat. ;)
To je moc pěkné. Gratuluju Niky! O nějaké speciální budce pro rokytové také uvažuju. ;)
eljerry

Opět gratulace všem.
Je to o štěstí. Já jsem se dnes vydal na další dlouhou obchůzku. Louky bez úspěchu, tráva je již docela vysoká. Okraj lesa pouze pár čmeláků, kteří se pásli. Nehledalo nic. Ze "zoufalství" jsem zkusil okraj pole s řepkou. Na řepce nic, ale u cesty jsem narazil na zemní, která hledala. Potom jsem asi chytnul jednoho pačmeláka. Vypadal jako zemní, docela velký zdálo se mi, že má tmavší křídla. Jistý jsem si nebyl, tak jsem ho chytnul. Zbytek cesty byl jen pochodové cvičení. Po vpuštění do chodbičky jedna proběhla do čmelína, druhá zůstala na okraji. Odletěli oba, jestli se vrátí je ve hvězdách.
Asi mi zůstane černý petr a budu se těšit na příští sezónu. Klapky mám otevřené a značky se mi hýbou. Někdo nebo něco mi leze dovnitř. Čmeldu jsem neviděl. Lítají vosy a podobná havěť. Uvidím. Asi to nechám na přírodě. Zdá se mi, že modrá barva vstupu je nejlepší. :(
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Teda...já vám ty hledačky závidím.U nás už vůbec nikdo nehledá.Na rokytovou už mám taky vymyšlíno.Ale až do budoucna, až budeme mít hotové zábradlí u velkých oken v patře, chtěla bych tam připevnit úlek.A plánuju to nechat na osudu.Hledat jsem je tu nikdy dole neviděla, ale krmit se už ano.Taky na příští rok plánuju hned ze začátku sezony jít do lesa na hájovou..Teď už myslím ,bych jí měla poznat.Viděla jsem je v lese se krmit na borůvčí a citrónová je opravdu nezaměnitelná.Jsou to fešandy.Taky jsem počítala, že až se oteplí narazím na úhorovou, ale letos jsem jí viděla jen jednou a zaváhala jsem/pokud to byla úhorová/.Příští rok už budu zase po letošku zkušenější.Luční má od manžela slíbený taky nový lepší úlek.Pokud se mi podaří odchovat královny, jsem zvědavá příští rok, jestli se mi budou taky nějaké vracet.Hnízdo zemní,co má dělničky, vypadá hodně dobře/a mají zrovna menší úlek/.Mamina lítala s dělnicemi jen 2 dny a ještě jen dopoledne.Už teď jsou pěkně velké a kolem česna je celkem rušno.Tak doufám, že se nic nepokazí.U luční to leze nějak postupně.Každý den zahlédnu jednoho prcka , jak zaměřuje a pak ten nejistý návrat z prvního letu.Tak snad se rozlítají..Klapku musí mít ale zatím pootevřenou, vůbec by to nezvládly.Skalní je dnes 14 dní a slušně se rozlítala, rousky jsem viděla, takže by mělo být vše v cajku a mladší zemní taky ,ta bude v pátek 21 .
HYNEKHYNEK

Díky tomu, že jsem mohl získávat z příspěvků této diskuze, jsem zahájil chov čmeláků. Mám již zabydlenou matku , už vylétávají první mladí čmeláci. Zhotovil jsem si čmelín z rad ,keré taky jsem získával z této diskuze.Klapku jsem ještě nezavíral, budu tak činit až nyní po zaučení mladých čmeláků. Potěšilo mne, když včera jsem byl světkem výletu mladého čmeláka , jak se orientoval a zahájil snůžku.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

HYNKU, jsem rád, že Ti zdejší diskuse a příspěvky pomáhají v chovu. :)

Předpověď počasí bohužel vyšla. Ráno bylo -2,5°C. :( Skalní to snad přežil, už před sedmou hodinou šel ven a 2x se vrátil. Jen zahradní a luční zatím nic.... Tak musím čekat. :cry:
Odpovědět