Chov čmeláků v roce 2018
Jarko,já to špatně pochopila,myslela jsem,že je máš ubytované. Zahradní jsou vybíraví jelikož mají hodně dlouhý jazyk,chodí třeba na hluchavky náprstník,červený jetel,čistec velkokvětý apod.Bylo by skvělé,kdybys mohla dát tady viewtopic.php?f=3&t=44&start=40 nějaký seznam nejvíce navštěvovaných rostlin a kterými čmeláky ,to by bylo velmi přínosné.
Ahoj Jarko, úhorová je o dost menší než zemní, v tvojom prípade to bude nejšpíš královna skalní a ne úhorová. Pak určite pofoť dělničky, klidne jednu odchyť do priehľadnej plastovej nádoby nebo do sklenice a skús nafotiť makro. n adruhú časť správy ti už odpovedal Honza a ja o tom psal i Kaosovi, skutočne, královne nemôžeš nijak ublížit tým, že ju presťahuješ pár km na iné miesto.podlipiar píše: ↑stř 16. kvě 2018 11:37:21Ahoj Janku92.
U mně úhorová létala úplně jiná. Byla černá, taková kulatější, velikostně jako zemní a zadeček měla žlutě oranžový ne jako skalní ty ho mají do červena. Až budu mít víc času, a hlavně dělničky trochu povyrostou pokusím se nafotit. Jsou moc malinké.
Pak mám úplně odlišný názor na přenášení čmeláků z jejich přirozeného prostředí. To vůbec nebudu praktikovat. Myslím, že to není správné a spíš jim to ubližuje. Mám dojem, že různé druhy mají i jiné chutě. Pokud nějakého chytím, tak jedině na zahradě a v blízkém okolí. Soustředím se na vysazování medonosných rostlin. Může to přilákat různé druhy.
S pozdravem Jarka
Honzo, díky ja myslím že jednou se to povede. Škoda toho zahradního, taky ze začátku beru vše ale pak si nechávam 2-3 úly bokem na vzácnejšie druhy. Tak tak, humenní so zahradním sú si velmi podobný, ja sám stále nevím s určitostí či to je humenní -tmavá varianta ale dávam tomu 90 procent. Čekám ještě na správu od p. Čížka co si o tom myslí atď. Môj cieľ taktiež jasný, příšti rok totu královnu ubytovať inak gratulace k dělničkám od skalníHonza79 píše: ↑stř 16. kvě 2018 11:40:53Janku, o něco vzácnějšího se snažím každý rok. Ze začátku usadit nějakého toho zemního a pak už jen hledám a čekám. Na lesního jsem letos vyrazil, ale nenašel. I ty zahradní považuji za poměrně vzácné, ne všude jsou tak hojní. Odchyt a usazení se taky nepodaří jen tak. Bohužel, letos to bude bez nich a to mě dost mrzí. Navíc, koukám na tu fotku s tmavou humenní a začínám zvažovat, zda jsem ji neměl usazenou taky místo tmavé zahradní. Ta podoba obou druhů je veliká a při odchytu samozřejmě není čas na detailní prohlídku královny. Před několika lety jsem u nás zaznamenal i výskyt čmeláka pruhovaného. A i pan ČÍžek konstatoval, že tu jsou vhodné podmínky pro tyto druhy a i rostliny, zejména z čeledi hluchavkovitých. Navíc čmelák pruhovaný i humenní často obývají stejné lokality. Takže můj, jasný cíl pro příští rok tmavá forma hortorum, případně ruderatus! Použiju letos neobsazený čmelín, tak navrátilci nebudou dělat problémy.Janek92 píše: ↑stř 16. kvě 2018 10:05:58
navíc, každý má radosť z bežných druhov čmelákov ale pripomínam, je treba zamerať sa na ohrozené a mene vyskytujúce sa druhy, možno by to chcelo obsadiť vždy na jar jen 3/4 úlov A pak nechať miesto a skúšať hledať, pátrať po vzácnejších zmeniť lokalitu kde hledáme královny. Spôsobov je naozaj hodne, všetky moje královny som odchytil na 3 rôznych lokalitách, prevážal v aute...nebojte se experimentovať. Stačí na to napr. upravené čajové krabičky s výstelkou, obaliť ich napr. černou izolačkou nebo kartonem aby nepronikalo svetlo, vzít baťoh a skúsiť pátrať aj na iných miestach, ne jen v najbližšom okolí a na zahrade. By ste sa divili jak táto metóda je úspešná,
Ja som takto objavil lokality kde je napr. velmi slušne zastúpený čmelák lesní, pak znám místa kde se vyskytuje čm. humenní, úhorový a práve o tieto dva druhy sa budem pokúšať budúci rok
Ahoj, tak bohužel potvrzení smutné zprávy, moje první usazená rolní je pryč. Po tom co opět po 4 dnech nespadl kamínek jsem se dnes podíval do úlku a po pečlivém rozebrání výstelky jsem narazil pouze na asi dávno opuštené dílko. Tipuji, že se rolní něco stalo venku a ty dva spadlé kamínky asi obstaral někdo jiný.Smutek velký, vím že se o čmeláky přichází běžně a že to je život, ale tento první pro mě hodně znamenal, byl to takový věrný tvor v porovnání s těmi desítkami matek, které se nechtěly ubytovat. No veškerá naděje se teď upíná do druhého rolního, ubytovaného před dvěma dny.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)