Ahoj Jarko, úhorová je o dost menší než zemní, v tvojom prípade to bude nejšpíš královna skalní a ne úhorová. Pak určite pofoť dělničky, klidne jednu odchyť do priehľadnej plastovej nádoby nebo do sklenice a skús nafotiť makro.podlipiar píše: ↑stř 16. kvě 2018 11:37:21Ahoj Janku92.
U mně úhorová létala úplně jiná. Byla černá, taková kulatější, velikostně jako zemní a zadeček měla žlutě oranžový ne jako skalní ty ho mají do červena. Až budu mít víc času, a hlavně dělničky trochu povyrostou pokusím se nafotit. Jsou moc malinké.
Pak mám úplně odlišný názor na přenášení čmeláků z jejich přirozeného prostředí. To vůbec nebudu praktikovat. Myslím, že to není správné a spíš jim to ubližuje. Mám dojem, že různé druhy mají i jiné chutě. Pokud nějakého chytím, tak jedině na zahradě a v blízkém okolí. Soustředím se na vysazování medonosných rostlin. Může to přilákat různé druhy.
S pozdravem Jarka
Honzo, díkyHonza79 píše: ↑stř 16. kvě 2018 11:40:53Janku, o něco vzácnějšího se snažím každý rok. Ze začátku usadit nějakého toho zemního a pak už jen hledám a čekám. Na lesního jsem letos vyrazil, ale nenašel. I ty zahradní považuji za poměrně vzácné, ne všude jsou tak hojní. Odchyt a usazení se taky nepodaří jen tak. Bohužel, letos to bude bez nich a to mě dost mrzí. Navíc, koukám na tu fotku s tmavou humenní a začínám zvažovat, zda jsem ji neměl usazenou taky místo tmavé zahradní. Ta podoba obou druhů je veliká a při odchytu samozřejmě není čas na detailní prohlídku královny. Před několika lety jsem u nás zaznamenal i výskyt čmeláka pruhovaného. A i pan ČÍžek konstatoval, že tu jsou vhodné podmínky pro tyto druhy a i rostliny, zejména z čeledi hluchavkovitých. Navíc čmelák pruhovaný i humenní často obývají stejné lokality. Takže můj, jasný cíl pro příští rok tmavá forma hortorum, případně ruderatus!Janek92 píše: ↑stř 16. kvě 2018 10:05:58
navíc, každý má radosť z bežných druhov čmelákov ale pripomínam, je treba zamerať sa na ohrozené a mene vyskytujúce sa druhy, možno by to chcelo obsadiť vždy na jar jen 3/4 úlov A pak nechať miesto a skúšať hledať, pátrať po vzácnejších![]()
zmeniť lokalitu kde hledáme královny. Spôsobov je naozaj hodne, všetky moje královny som odchytil na 3 rôznych lokalitách, prevážal v aute...nebojte se experimentovať. Stačí na to napr. upravené čajové krabičky s výstelkou, obaliť ich napr. černou izolačkou nebo kartonem aby nepronikalo svetlo, vzít baťoh a skúsiť pátrať aj na iných miestach, ne jen v najbližšom okolí a na zahrade. By ste sa divili jak táto metóda je úspešná,
![]()
Ja som takto objavil lokality kde je napr. velmi slušne zastúpený čmelák lesní, pak znám místa kde se vyskytuje čm. humenní, úhorový a práve o tieto dva druhy sa budem pokúšať budúci rok![]()
Použiju letos neobsazený čmelín, tak navrátilci nebudou dělat problémy.
![]()