Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Iriska

Kyros píše:
čtv 25. dub 2019 21:30:13
Zdravím všechny, tak mi se nakonec podařilo v této hodně bídné sezoně (aspon v naší lokalitě) obsadit všech 6 čmelínů. Mám 1 skalní, 1 zemní a armádu polních - 4 ks. Toho posledního jsem usadil dnes navečer, pamatovací let slušný, po 15 minutách se vrátil, hledal čmelín, šmejdil kolem něj, ale vstupní otvor minul a odletěl. Je ještě šance, že se zítra vrátí a usadí? Připadalo mi to, jako by se jen přiletěl přesvědčit, že čmelín zůstal na svém místě. Ono jako naschvál, když mám obsazeno, tak dneska hledali 2 skalní, 1 zemní a ten polapený polní. Co mě ale dost štve, tak to jsou vosy, letos se nám tu nějak přemnožily, pořád šmejdí okolo čmelínů, snaží se i vlézt do vstupního otvoru. Něco odeženu, ale jak jsem v práci, tak nevím... Jak to mají vlastně čmeláci s vosami? Může královna opustit hnízdo z důvodu, že ji tam lezou ty vosy? Nebo se s nimi sama vypořádá? :?:
Na stránkách Čmeláci.cz se píše: Královna vosích druhů, jež si stavějí vosková hnízda pod stropem krytého prostoru, někdy nalezne takové místo pod stropem čmeláčího úlu. Je-li v úlu už usazena také čmeláčí královna, dříve či později dojde při setkání k střetnutí, při němž je zpravidla zabita čmeláčí královna daleko pohyblivější, mrštnější vosou. S blížícím se podzimem pak někdy vosy napadají čmeláčí rodiny a zbavují je medových zásob.

Více zde: https://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelak ... predatoru/
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

k vosám - přes klapku neprojdou..

lenkajitka Ať si klapku dá a namontuje ji klidně už teď v noci. Stačí přišroubovat ručně, jsou to dva vruty. Ráno si královna zmapuje novou věc, jestli je tam 14 dní tak to už je bezpečně usazená... Bez klapky mu to zničí paraziti a neodchová nové matky ... bude mít dělničky a radost z toho, ale pro čmeláky to bude k ničemu ... Je dost pačmeláků už v tomto období a tak je to i teď risk.., aphomia by létat ještě neměla, ale v těch výkyvech počasí už nesázím na nic... Doporučuji ty, co dělá Jakub jsou mnohem kvalitněji provedené.

z textu tak mimoděk vyplývá, že tam dával jednoho za druhým bez kontrol, zda předchozí úl přijala nebo ne. Bylo by fajn mu to na příště vymluvit... matky se pak zbytečně potkávají v úlech a jedna nebo obě to odnesou. Pak ta naše pomoc dostává uvozovky.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kyrosi,mě poslední dva také hledali vchod v špatném místě,nenašli a přesto jsem je druhý den viděla jak s úlků vylézají.Nevím jestli to byla náhoda,nebo se jim tak líbilo,že ho následující den znovu a pozorněji hledali. ;)

Irisko,moc blahopřeji ke skalním dělničkám. :D
lenkajitka

Karel píše:
čtv 25. dub 2019 22:24:19
k vosám - přes klapku neprojdou..

lenkajitka Ať si klapku dá a namontuje ji klidně už teď v noci. Stačí přišroubovat ručně, jsou to dva vruty. Ráno si královna zmapuje novou věc, jestli je tam 14 dní tak to už je bezpečně usazená... Bez klapky mu to zničí paraziti a neodchová nové matky ... bude mít dělničky a radost z toho, ale pro čmeláky to bude k ničemu ... Je dost pačmeláků už v tomto období a tak je to i teď risk.., aphomia by létat ještě neměla, ale v těch výkyvech počasí už nesázím na nic... Doporučuji ty, co dělá Jakub jsou mnohem kvalitněji provedené.

z textu tak mimoděk vyplývá, že tam dával jednoho za druhým bez kontrol, zda předchozí úl přijala nebo ne. Bylo by fajn mu to na příště vymluvit... matky se pak zbytečně potkávají v úlech a jedna nebo obě to odnesou. Pak ta naše pomoc dostává uvozovky.
Ke čmelákům jsme se dostali jen tak mezi řečí, vlastně až nyní, když jsem si čmelín pořídila zjišťuji, kolik známých si čmelín pořídilo, někteří už v loňském roce a málo komu se podařilo čmeláka ubytovat.
Nevím, jaké klapky dělá Jakub, já si objednala tuto : https://www.zelenadomacnost.com/p/ochra ... -typ-2018/, tak doufám, že pokud jí vyrábí a prodávají, že je dobrá. Ale pravda je, že hodně věcí, co se stane tak říkajíc "moderní" si hned najde fůru rádobyvýrobců, kteří vyrábí jen aby prodali :(

Známý o kterém jsem psala se o usazení čmeláků pokoušel prý již v loňském roce a bez úspěchu, všechny 4 čmelíny mu zůstaly prázdné a tak letos prý dával čmeláky vždy když nějaké chytil jak hledají. Peníze už do toho investovat nechce, tak jsem mu poradila tento web , jak jsem koukala, tak si někteří z vás klapky sami vyrábí a tak by tu mohl získat potřebné informace a nějakou inspiraci .
kaos
TOP člen
TOP člen

Klapky od ZD jsou co se týká škůdců ověřené a funkční co se ochrany před škůdci týká. Mají ale pár hloupostí, které je lepší opravit. Šroubek pod vstupním otvorem matkám vadí a narážejí do něj, na suchém zipu se občas zachytí dělnice a nemůže ven a černá páska na klapce láká přilétající čmeláky a místo pod klapkou někdy přistávají na klapce. Ale není to nic fatálního. Já si dělám klapky s dvěma vruty po stranách a místo zipu dávám protiskluzovou pásku. Záklopka je lehčí a je na uhelonovém závěsu, což testuji letos poprvé (vymyslel to Ondřej v zimě) takže ještě nelze garantovat funkčnost. Ale je třeba mít na paměti že jakoukoliv klapku je třeba pravidelně čistit. Sebelepší klapku čmeláci zapatlají rouskami a škůdci pak škvírou prolezou. Takže klapka je stejně jen půlka úspěchu.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
lenkajitka

Klapku na čmelíně, který je ještě prázdný můžu sundat a opravit. Já se přiznám, ale nijak jsem klapku neprohlížela, pokud je na ní černá páska, nejspíš by šlo jí sundat. Pokusím se o to, mám jí nahradit jinou barvou nebo nechat prázdnou ? Šroubek pod klapkou vlastně nic nedrží, můžu ho vyšroubovat . Klapka je přidělaná ke čmelínu na bocích vedle vletového otvoru. Jen nevím, čím nahradit ten suchý zip, kde seženu tu protiskluzovou pásku ? Nebo lze nahradit i něčím jiným ?
lenkajitka

kaos píše:
sob 20. dub 2019 2:09:13
lenkajitka píše: Ahoj,
tak jsem dnes strávila celý den na zahradě a vypadá to, že u nás jsou jen samí skalní a že můj koupený čmelín zůstane bez obyvatele :(
V druhém čmelíně spadával kamínek, ale za celý den se mi nepodařilo čmeldu zahlédnout. Zato zemní, který byl ještě před mrazy v myší díře na skalce již nelétá, ale vypadá to, že ho nahradila skalní.
Pomohlo by, kdybych do čmelína dala širší průměr trubky, nebo je ten čmelín pro skalní malý a mám ho raději nechat na příští rok tak jak je ?
Rolního a ani lučního čmeláka se mi nepodařilo najít ani na loukách po okolí. Nezahlédla jsem žádného ani na květech a ani hledající.
Na loukách okolo vlastně čmeláci nelétali žádní, víc jsem jich zahlédla na vlastní zahradě než po okolí. Jak dlouho ještě bude šance nějakého čmeldu usadit ?
Ahoj, co já bych za ty tvé skalní dal. U mě sice jsou ale vídám spíš až dělnice, než hledající královny. K tvým otázkám by to chtělo více informací? Co máš za čmelín? Trubka vnitřní průměr 25 mm se hodí vždy. U výměny trubky neváhej. U skalní je vysoká šance na usazení. Nevím jak na tom je tvoje lokace, ale u mě začaly hledat rolní až teprve včera a budou určitě do začátku května. Na luční už je naopak dost pozdě. Tam jsem viděl poslední hledačku před 3 dny (a usadila se!:-). Takže trubku můžeš vyměnit a nebo klidně i jen odstranit. Rolní ani skalní ji nepotřebují. Určitě ještě nějaké najdeš.
Mám tento čmelím https://semenarskyzavod.cz/vyrobek-ze-d ... leny-maly/
Osadila jsem na něj klapku a podle rady vyndala úplně trubku.
Celý velikonoční víkend jsem se snažila tam usadit nějakého čmeláka, ale zdá se mi, že to nepomohlo.
2x skalní vylezl ven, podíval se na klapku a pak pokračovat v hledání okolo čmelína a postupně se vzdaloval, vůbec se nesnažil o nějaký pamatovací let, prostě hledal dál jako před tím, než jsem jej odchytila.
V pondělí se mi podařilo odchytit rolního, vylétl ven jak čertík z krabičky a byl fuč. K večeru pak ještě jeden rolní udělal jedno kolečko okolo úlku a také zmizel.
kamínek, který jsem dala do vchodu v pondělí tam je do dneška :(

Tak si říkám, jestli je to jen nezájmem čmeláků, nebo jestli jim třeba ve čmelíně něco nevadí. Dala jsem tam usušený mech a výplň, co mi přišla spolu se čmelínem a klapku.
Vyrobený čmelín, jsem osadila trubkou o průměru 25mm(venkovní průměr) a hned první pokus byl úspěšný a ten kupovaný je nějaký začarovaný :(
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny ! Hodně věcí na co se ptáte je na foru o několik stránek zpět. Vchod s klapkou česnem a větráním jsem nedávno montoval na
ptačí budku i s fotkami (královna lítá )... Místo suchého zipu dávám smirkové plátno (také popsáno dříve) jen pozorně číst.
Niki, skalní ještě nevzdávej ! Já ,který o ně jiné roky sotva "zakop" tak jsem včera! jak jsem přišel z práce 14,30 hod odchytil přímo na zahradě jednu.
Připadalo mi ,že na to až čeká a byla "šťastná" za nabídnutý úlek (a já také :) ). Už lítá...celkem třetí skalní (jiné roky nic).
Těch 6 mm pro rolní ? To by prolezla jen jak by jí šlo o život :) . Musel by to být jen materiál cca 1mm silný (třeba plech,nebo co dáváme na klapky)
a přesto navrtaná ta dírka (já bych volil větší průměr) a věřil bych tomu co vidím na vlastní oči.
Tak že všem co jsou noví a ještě nemají ubytované dávám naději ,že to ještě jde (aspoň se skalníma) tak do toho!!!
Mějte se zatím pěkně , dám si teď kafe a jdu na zahradu... :) .
kaos
TOP člen
TOP člen

Lenko někdy to tak je, v nějakém čmelínu se daří v jiném ne a jediný důvod je náhoda. Co se té klapky týká tak protiskluzovou pásku kupuji v Hornbachu. Ale suchý zip můžeš nechat. Já loni ty dělnice vyprostil, možná jsem měl jen smůlu, hnízdo to tak jako tak neohrozí. Tu pásku stačí prelepit bílou elektrikářskou. Šroubek nevadí, stačí ho nechat zašroubovaný a používat k přivírání třeba kolíček.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
lenkajitka

Ten šroubek mám zašroubovaný od počátku, nějak se mi nezdálo ho používat pro přivírání klapky, když je pod otvorem a nedokázala jsem si představit, jak by tam královna lezla, tak jsem udělala ten špendlík s provázkem, co jsem tu viděla. :)
Odpovědět