Na stránkách Čmeláci.cz se píše: Královna vosích druhů, jež si stavějí vosková hnízda pod stropem krytého prostoru, někdy nalezne takové místo pod stropem čmeláčího úlu. Je-li v úlu už usazena také čmeláčí královna, dříve či později dojde při setkání k střetnutí, při němž je zpravidla zabita čmeláčí královna daleko pohyblivější, mrštnější vosou. S blížícím se podzimem pak někdy vosy napadají čmeláčí rodiny a zbavují je medových zásob.Kyros píše: ↑čtv 25. dub 2019 21:30:13Zdravím všechny, tak mi se nakonec podařilo v této hodně bídné sezoně (aspon v naší lokalitě) obsadit všech 6 čmelínů. Mám 1 skalní, 1 zemní a armádu polních - 4 ks. Toho posledního jsem usadil dnes navečer, pamatovací let slušný, po 15 minutách se vrátil, hledal čmelín, šmejdil kolem něj, ale vstupní otvor minul a odletěl. Je ještě šance, že se zítra vrátí a usadí? Připadalo mi to, jako by se jen přiletěl přesvědčit, že čmelín zůstal na svém místě. Ono jako naschvál, když mám obsazeno, tak dneska hledali 2 skalní, 1 zemní a ten polapený polní. Co mě ale dost štve, tak to jsou vosy, letos se nám tu nějak přemnožily, pořád šmejdí okolo čmelínů, snaží se i vlézt do vstupního otvoru. Něco odeženu, ale jak jsem v práci, tak nevím... Jak to mají vlastně čmeláci s vosami? Může královna opustit hnízdo z důvodu, že ji tam lezou ty vosy? Nebo se s nimi sama vypořádá?
Více zde: https://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelak ... predatoru/