Chov čmeláků v roce 2015
No pokud se tam vůbec nedostanou, tak určitě poupravit, ale pokud se to nakonec po 2-3 pokusech podaří, asi bych nic neměnil. S kupovanou klapkou (www.zelenadomacnost.com) jsem zatím u zemního čmeláka problém neměl, ale také jsem zvědavý na rolního, jak si s tím dělnice poradí.
Dělnice trochu s klapkou v počátcích bojují, nejen že, jsou menší a dá jim to více práce, ale neumí ještě s klapkou zacházet, což jim může nějaký čas trvat.
Někdy je slyšet jen takové ťukání jak klapku nadzvednou a zase hned uskočí. Nebo se dělnice u klapky trápí nějaký čas, to se ale časem podá a když je dělnic pak více třeba se jich při odletu a příletu spojí více k otevření a pak už problém nemají zádný. Rozhodně když klapka funguje bez většího odporu a není těžká (nebo i naschvál zatížená jak to někde doporučují) tak si poradí. Ono to někdy trvá i více minut, než se tam dělnice pod klapku dostane, ale nakonec se jim to snad vždy podaří.
Někdy je slyšet jen takové ťukání jak klapku nadzvednou a zase hned uskočí. Nebo se dělnice u klapky trápí nějaký čas, to se ale časem podá a když je dělnic pak více třeba se jich při odletu a příletu spojí více k otevření a pak už problém nemají zádný. Rozhodně když klapka funguje bez většího odporu a není těžká (nebo i naschvál zatížená jak to někde doporučují) tak si poradí. Ono to někdy trvá i více minut, než se tam dělnice pod klapku dostane, ale nakonec se jim to snad vždy podaří.
Přeji dobrý večer,pořád se pokouším osadit jeden čmelín.Průměrně každý den 2 x nabízím ubytování, ale marně. Jsou to čmeláci zemní, prohlížejí si čmelín tak asi 1/2 hodiny a pak bez ohlédnutí uletí.Vidím to ještě na tento víkend a pak už bude malá šance.Druhý čmelín funguje, ještě jsem sice neviděl dělnice, ale podle výletů matky by se pomalu mohly řídit hodinky. Pravidelně každý den mezi 17.45 hod. a 18.00 hod. vylétá a za 30 minut se vrací.Chtěl jsem se ještě zeptat zkušenějších. Dočetl jsem se, že mladé matky čmeláka zahradního mohou ještě za příznivých podmínek sami zahnízdit v červenci. Povedlo se někomu v tomto čase osadit čmelín? Pokud nyní neuspěji,chtěl bych se ještě pokusit nalákat matku v tom červenci.
Přeji všem mnoho radosti se čmeláky.
Přeji všem mnoho radosti se čmeláky.
Priznam se, ze jsem zatím neslysel o zahnizdeni letosnich matek... Myslím, ze to realne neni. Pokud někdo narazi na hledajici samicky v pozdejsim obdobi, zpravidla se jedna o pačmeláky hledajici hnizda s delnicemi, aby je ovladli (stávající královnu zabili).
¨Tuto informaci ohledně zahnízdění mladých královen jsem našel na stránkách www.cmelaci.cz/druhy-nasich-cmelaku-a-pacmelaku-/