Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer, sesychání nebo mezery by neměl být problém. Já jsem použil polyuretanový tmel na všechny kouty(viz.foto). Je vidět pod tím výmazem z hlíny ze zahrady.

Obrázek
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jo ještě jsem chtěl říct,že do čmelínu s krkem se nějaký pták těžko uhnízdí. A bez krku ? Kdyby se mi tam uhnízdila sýkorka nebo jiný ptáček
rychleji než čmelák tak by mi to vůbec nevadilo. Byl bych taky rád. :)
Tak zatím...
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

teď už to naštěstí řešit nemusím, polystyren se nehne :) , ale dřív jsem o těch tmelech uvažoval, ale na konec jsem je tam nedával, přišlo mi, že se z nich stále odpařuje chemie. U jednoho úlu jsem to pak měl z venku.

K vletu no, že je to k rokytovým to chápu, že napadobujete budku mi došlo, ale oni hnízdí rádi v dutinách a asi preferují ty, kde jsou zbytky starých hnízd, takže si myslím, že kdyby měli otvor normálně dole by jim to bylo úplně jedno. Jako, že si vyberou úl porovnáním s budkama.... no to nevím...

Velikost otvoru bych nedělal větší než 1,5 cm průměru a to se dá ošetřit i tak že půlka síly dřeva se vyvrtá větší (aby to teda imitovalo vlet pro ptáky) a půlka vnitřní zbylá na 1,5cm
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Pepane čím ten PUR tmel vyhlazuješ?

Jinak co se týká výšky vstupního otvoru, není to nijaký záměr. Myslím, že je úplně jedno, zda je otvor nahoře, nebo vespod. Hnízda hlodavců i krtků budou mít určitě vstupní cestu vedoucí dolů, tedy čmeláci budou na sestup chodbičkou dolů určitě zvyklí, není to jen na rokytové. V tomto případě jsem dal vstupní otvor nahoru kvůli krytí klapky, které není řešeno plexi, ale společnou stříškou s úlem.

Na chodbičku je použitý 32 mm husí krk, ten má světlost 28 mm, proleze tím myš, čmelák to podle mě úplně zacpat nedokáže.

Čmelín je jak lepený tak spojený vruty. Hexagon je skutečně těžký tvar, vyžaduje to skutečně přesné řezání úhlů a tady jsem docela narazil. Jak je to 30.5° nebo 29.5° místo 30° je problém, takže na konstrukci to je vidět. Naštěstí mezer je jen pár a jsou poměrně malé, chce to prostě lepší pokosovou pilu.

Připojuji fotky vrutů a ukázka krytí klapky zezhora.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kaosi máš to moc pěkně udělané a ta tloušťka stěn hovoří za vše...
Uhladit ten tmel by mělo jít prstem namočeným v Jaru, ale znáš to když se daří a neklepe se ruka tak to vytlačuješ a hladíš přímo tím seříznutým nástavcem u tuby ,nebo to pak zarovnáš plastem ustřihnutým podle potřeby z nějaké hrubší folie. Já používám kartičky ze školy ,které používám i jako klapky.(s azbukou :) )
To ale asi není žádná novinka. Já teď budu řešit umístění a držáky pro ty nové úlky (pokud je teda dám někam pod střechu ,pro ty Rokytové)
Tak ať se ti daří a vymýšlej dál... :idea:
kaos
TOP člen
TOP člen

Díky Pepane, no já bych se prstem odvážil na silikon, ale s PUR tmelem jsem ještě do kontaktu nepřišel.

Dnes jsem řešil závěs. Ještě to není úplně uspokojivé, ale asi by to takto šlo. Je to jednoduše sejmutelné. Potřebovalo by to nějaký volný den navíc, abych už to dofinišoval, nebo už začne sezóna a já to nestihnu ...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Kluci Vy jste šikovní, bravo, bravo.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
ned 10. úno 2019 20:43:01

Dnes jsem řešil závěs. Ještě to není úplně uspokojivé, ale asi by to takto šlo. Je to jednoduše sejmutelné. Potřebovalo by to nějaký volný den navíc, abych už to dofinišoval, nebo už začne sezóna a já to nestihnu .
Opravdu parádní úlek! Jen pozor, pokud je toto jeho finální stanoviště a skutečně se rokytový usadí, může pak být na té terase a u toho vchodu dosti nebezpečno. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

No s tím trochu váhám. Říkám si, že by je měl zajímat prostor před vchodem a terasu nechat být. Loni jsem se jich hrozně bál a pak mě překvapilo, že ač mě nějaká dělnice zastihla přímo u vstupu něco dělat a zuřivě mě obletovala, tak žihadlo nakonec nebylo žádné a zjistil jsem, že jsem se bál zbytečně. Ale to bylo už hnízdo jen na dolétání, takže jejich bojovná morálka nebyla nejspíše už taková. Limitujícím faktorem je slunce, ač se jedná o severní stranu v létě je slunce vysoko a tak je potřeba ty úly umisťovat blíž ke zdi.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 11. úno 2019 16:41:48
No s tím trochu váhám. Říkám si, že by je měl zajímat prostor před vchodem a terasu nechat být. Loni jsem se jich hrozně bál a pak mě překvapilo, že ač mě nějaká dělnice zastihla přímo u vstupu něco dělat a zuřivě mě obletovala, tak žihadlo nakonec nebylo žádné a zjistil jsem, že jsem se bál zbytečně. Ale to bylo už hnízdo jen na dolétání, takže jejich bojovná morálka nebyla nejspíše už taková. Limitujícím faktorem je slunce, ač se jedná o severní stranu v létě je slunce vysoko a tak je potřeba ty úly umisťovat blíž ke zdi.
Uvidíš. Ono také záleží na velikosti a síle hnízda. A případná agresivita se u jednotlivých hnízd asi i může lišit, podobně jako u včel. Projevy agrasevity jsem zaznamenal zejména v období líhnutí matek a za horkých dnů. Já je měl dost ostré, v okruhu cca 2-3 metrů od úlu vyrážely dělnici za vším pohyblivým, i nějaké žihadlo bylo a rovnou přes tepláky. Julio je měl nedávno na balkóně a taky to pak neměl jednoduché. Ale zase to loňské hnízdo u Ondry nebylo snad tak divoké.
Odpovědět