Není vůbec zač. Ať se daří!
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak přátelé, dnes jsem se během dne věnoval focení. Zejména na rododendronu je to parádní čmeláčí mejdan. Album 2017 je doplněno o pár fotek.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cmelaci_2017/
Teď odpoledne ale přišel opravdu silný zážitek, to jsem nečekal. Podařilo se mi nafotit útok pačmeláka panenského na moje zemní. Vůbec se nenechal rušit a pečlivě zkoumal jak překonat klapku. Udělal jsem tři fotky a pak jsem ho raději odchytl, protože se ven tlačily dělničky zemních.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Ut ... anenskeho/
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cmelaci_2017/
Teď odpoledne ale přišel opravdu silný zážitek, to jsem nečekal. Podařilo se mi nafotit útok pačmeláka panenského na moje zemní. Vůbec se nenechal rušit a pečlivě zkoumal jak překonat klapku. Udělal jsem tři fotky a pak jsem ho raději odchytl, protože se ven tlačily dělničky zemních.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Ut ... anenskeho/
Do prkýnka ! Honzo! Já doufala, že je pačmelák tak blbej, že pod klapku ani takhle nesedne.Pokud by dělničky otevřely , je tam!
Jinak moje druhá zemní má po 26 dnech dělničky.Jsou celkem velké , krásně tmavé jako mamina a klapku zvládají v pohodě.Ještě jsem dneska odpol zahlídla i maminu.Mají klapku domácí výroby a je lehčí.Taky jsem řešila, jestli jí dodatečně zatížím, ale vidím ,jak s tou originální ty druhé zemní zápasí, tak to nechám tak.Luční ji vůbec nezvládnou.Tam se bojim, že snad ani nezaklapnu.Už jsem přemýšlela, že poprosím manžela, aby mi vyměnil jen tu průhlednou část,aby byla lehčí.
Skalní by do konce týdne mohla mít taky dělničky.
Blani já na jaře chodila po celý zahradě a vymýšlela,kam úlky dám.Nakonec jsem měla víc štěstí než rozumu,takže úlky už jsou teď hezky schované pod stromy.Ale nemám vůbec žádné zkušenosti.Na to tu máme hlavně Honzu a Niky
Jinak moje druhá zemní má po 26 dnech dělničky.Jsou celkem velké , krásně tmavé jako mamina a klapku zvládají v pohodě.Ještě jsem dneska odpol zahlídla i maminu.Mají klapku domácí výroby a je lehčí.Taky jsem řešila, jestli jí dodatečně zatížím, ale vidím ,jak s tou originální ty druhé zemní zápasí, tak to nechám tak.Luční ji vůbec nezvládnou.Tam se bojim, že snad ani nezaklapnu.Už jsem přemýšlela, že poprosím manžela, aby mi vyměnil jen tu průhlednou část,aby byla lehčí.
Skalní by do konce týdne mohla mít taky dělničky.
Blani já na jaře chodila po celý zahradě a vymýšlela,kam úlky dám.Nakonec jsem měla víc štěstí než rozumu,takže úlky už jsou teď hezky schované pod stromy.Ale nemám vůbec žádné zkušenosti.Na to tu máme hlavně Honzu a Niky
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny! Honzo z těch fotek to vypadá ,že by se tam určitě po čase dostal , což pro nás není moc dobře!
Blanko taky jsem to loni řešil , úlek jsem potřeboval dostat trochu do stínu tak o 20 cm a dělnice byli vyjukané,takže bych je přemísťoval po malých krocích, jen že já je mám u země tam to jde, horší u tebe pod střechou? Jinak jsem měl staré froté ručníky ,ty jsem dal na střechu a vždycky polil vodou ať se úlek ochlazuje. Můžu si to dovolit jelikož to moje konstrukce úlku dovoluje a voda jim neublíží.
Fotky sem vkládám přes Postimage , což mi poradila Niki. Zde je odkaz pro postup, zvládnul jsem to i já počítačový analfabet.
http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic.php?f=20&t=258
Určitě rádi uvidíme fotky tvých čmelínů a zahrady.
Tak zatím ahojte.
Blanko taky jsem to loni řešil , úlek jsem potřeboval dostat trochu do stínu tak o 20 cm a dělnice byli vyjukané,takže bych je přemísťoval po malých krocích, jen že já je mám u země tam to jde, horší u tebe pod střechou? Jinak jsem měl staré froté ručníky ,ty jsem dal na střechu a vždycky polil vodou ať se úlek ochlazuje. Můžu si to dovolit jelikož to moje konstrukce úlku dovoluje a voda jim neublíží.
Fotky sem vkládám přes Postimage , což mi poradila Niki. Zde je odkaz pro postup, zvládnul jsem to i já počítačový analfabet.
http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic.php?f=20&t=258
Určitě rádi uvidíme fotky tvých čmelínů a zahrady.
Tak zatím ahojte.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kavca, Pepane, na česno ke klapce si sedl, protože to hnízdo cítí. Moc dobře ví, kudy vede cesta. Zkoušel to, ale klapku nenadzvedl. Když by mu trochu klapku nadzvedla dělnice, tak doufám, že by se po doteku s klapkou polekal. Každopádně jsem už dále nečekal a jednal.... Znovu opakuju, že co mám klapky, tak jsem vniknutí pačmeláka do úlu nezaznamenal. Tak snad to tak i zůstane. Hledající matka čmeláka, se do úlu se zavřenou klapkou taky nedostane, tedy pokud to nezná z loňska...
Zdravím všechny čmelaře. Musím se s vámi podělit o skutečnost, která mě dost rozesmutnila. Z časových důvodu jsem neměl moc času hlídat čmelín. Až včera jsem vysedával s kávičkou a ani noha u zemního. Už odcházím, poslední pohled a najednou se něco velkýho škrábe pod klapkou ven ze čmelína. Napadl mě pačmelák. Houby pačmelák, SRŠEŇ to byl. Jak vylezl, ihned odletěl. Očekával jsem, že se vrátí. Políčil jsem na něj a dostal za vyučenou záškodník jeden. Co mi to bylo platné, když mi nejspíš zničil hnízdo. Zkontroloval jsem ho. Smutný pohled. Ďzbánek prázdný, 2 buňky napůl sežrané, dalších 5 neporušeno, ale zřejmě odsouzeno k zániku. Mám dotaz. Když se matka vrátí do hnízda, doufám, že byla mimo čmelín a zjistí, že ji někdo fušoval do hnízda, tak to ona to hnízdo opustí nebo pokračuje dálě v hnízdě se zbývajícíma buňkama? Dal jsem pak kamínek a večer byl fuč. Zvažuji webovou kameru, nemám moc času na sledování. Pokud by to byl konec hnízda, tak ho vyčistím a zkusím ještě lovit. Zrovna včera na zahradě hledaly 2 zemní. Jinak ti sršni se nám loni nakvartýrovali přes škvíru v podbití asi do zateplení a založili hnízdo. Jak zmizli, vystříkal jsem ten prostor a ucpal. Loni jsem je ignoroval, nijak neškodili, ale letos po tomto incidentu se jim bude u nás na zahradě hodně špatně dýchat...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kyrosi, to je mi líto. Aby mi vyplenila sršeň hnízdo a takhle brzy, to jsem nezažil. Asi objevila zdroj snadné potravy. A nebyla tam jen ubytovaná? Nenašel si základ sršního hnízda? Měl jsem takhle jednou vosu a lučního. Každopádně je nutné rychle zjistit, co tam létá? Jestli matka čmeláka zůstane záleží na míře poškození plodu, zda je vůbec taky matka naživu. Takže vypozoruj, co se děje. Dej pak prosím vědět.
Honzo, díky za odpověď. Základ sršního hnízda jsem neobjevil, ani mrtvou matku. Jak jen budu moci, budu sledovat, kteří nájemníci chodí do čmelínu. V hnízdě byly poškozeny jen ty 2 buňky, zbytek je v pořádku. Nevidím to nějak růžově, ještě že mám plné další 3 úly, ale i tak to těžce nesu. Člověk se celou zimu těší a pak tohle. Hold čmeláci to nemají s těmi predátory vůbec lehké. Pačmeláci, zavíječi a navíc ještě sršeň.
Kyrosi,se sršni mám také špatné zkušenosti. jednoho roku mi létali k úlkům(mám jich víc pohromadě)a tam lovili čmeláky než jsem si toho všimla. Nenašel jsi uvnitř ani křídla?Jestli třeba nejdřív matku nesežral,pokud byla uvnitř.