Chov čmeláků v roce 2016
Tak jsem se obávala zbytečně. Dnes vyletěla první nová matička lučního,který byl ubytovaný 4.4. a je to poznat na první pohled.Je to taková krásná baculka a je zajímavé,že stará měla jen žlutý proužek za hlavou a nová má i proužek na zádech,je moc hezká.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že jsem už nějakou novou matku viděl. Velikostí odpovídala matce původní tedy 15 - 17 mm, měla krásné syté barvy a hlavně se nestará o sbírání pylu. Jen tak se proletí a za chvíli se vrátí zpátky. Menší dělničky létají jak o život a nosí plné košíčky... Takže to máme necelé dva měsíce od vylíhnutí prvních dělnic.Niky1 píše:Za jak dlouho míváte nové matky od vylíhnutí dělnic u lučního.Mám obavy,že matky možná ani neodliším jelikož dělnice byly velmi malé a teď nebudu vědět jestli jsou to větší dělnice nebo matky. Na velikost původních matek si moc nevzpomínám.
Ale co mě překvapuje,samci by se měli objevit před vylíhnutím matek nebo zároveň s nimi a já neviděla ani jednoho. Nebo se líhnou u nich jen ti s pruhem za hlavou jak zobrazuje polská příručka do terénu kromě toho hodně žlutého.
Druhé hnízdo lučního vzniklo o 10 dnů později a byli zpočátku dost slabí,tak nevím kdy a jestli se vylíhnou samečci a matky.
Na zahradě jsem toho hodně žlutého viděla asi dvakrát a nenechá se ani prohlídnout,hned odlétá.Z mého čmelínu určitě není.
Druhé hnízdo lučního vzniklo o 10 dnů později a byli zpočátku dost slabí,tak nevím kdy a jestli se vylíhnou samečci a matky.
Na zahradě jsem toho hodně žlutého viděla asi dvakrát a nenechá se ani prohlídnout,hned odlétá.Z mého čmelínu určitě není.
Otasi,ty jsi myslím měl více lučních usídlených.Jak to u tebe vypadá se samečky a matkami nebo jak to bylo v minulých rocích pokud si jich také měl více?
Já si nevzpomínám,že bych někdy měla v hnízdech ty hodně žluté samečky.Pokud jste je měli,jak vypadaly jejich matky?
Já si nevzpomínám,že bych někdy měla v hnízdech ty hodně žluté samečky.Pokud jste je měli,jak vypadaly jejich matky?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky si nějak nevzpomínám na takové samečky od lučního. Vždy jsou vidět takto zbarvení samci někdy v průběhu srpna, to ale budou už samci od skalních. Ti jsou skoro totožní.Niky1 píše:Já si nevzpomínám,že bych někdy měla v hnízdech ty hodně žluté samečky.Pokud jste je měli,jak vypadaly jejich matky?
Ahoj,
čmeláků lučních mám 4 úlky - ve dvou už asi týden létají matky, hnízda jsou docela silná a matky rozhodně větší než zakladatelky, další hnízdo se rozvíjí - dělnice byly asi až za 30 dnů a poslední v ptačí budce - průměr , matky jsem ještě neviděl, ale pár samečků vylétlo - měli žlutě chlupatý čelo a silnější chlupatý proužek na hrudi.
Jinak kolem úlků, kde jsou maminy krouží samečci a co je větší jak dělnice okamžitě napadají a chtějí se pářit.
Čmeláci zemní jsou letos hodně slabí - dva úly bez matek ,zbytek se pomalu rozjíždí , první dělnice byly i více jak po 30 dnech. Myslím, že jim první plod zmrzl a dělnice jsou až druhá generace, ale už začínají létat pěkně velké tak uvidím, jestli se letos dočkám matek....
čmeláků lučních mám 4 úlky - ve dvou už asi týden létají matky, hnízda jsou docela silná a matky rozhodně větší než zakladatelky, další hnízdo se rozvíjí - dělnice byly asi až za 30 dnů a poslední v ptačí budce - průměr , matky jsem ještě neviděl, ale pár samečků vylétlo - měli žlutě chlupatý čelo a silnější chlupatý proužek na hrudi.
Jinak kolem úlků, kde jsou maminy krouží samečci a co je větší jak dělnice okamžitě napadají a chtějí se pářit.
Čmeláci zemní jsou letos hodně slabí - dva úly bez matek ,zbytek se pomalu rozjíždí , první dělnice byly i více jak po 30 dnech. Myslím, že jim první plod zmrzl a dělnice jsou až druhá generace, ale už začínají létat pěkně velké tak uvidím, jestli se letos dočkám matek....
U mých lučních je právě klid,navíc jsem samečky neviděla,tak mám trochu obavy. Letos jsou jejich matky později než jsem zvyklá.otas píše: Jinak kolem úlků, kde jsou maminy krouží samečci a co je větší jak dělnice okamžitě napadají a chtějí se pářit.
Dnes se objevila první matka i u těch druhých lučních,ale samci také žádní.
Včera jsem viděla přiletět první dělnici do toho převzatého čmelínu.Matka se dva dny předtím už nebyla ani proletět,takže ta dělnice mohla vyletět i tehdy.Nemusela jsem si jí všimnout,protože je vidět opravdu minimálně za den.
Jsem moc ráda,že se přeci jenom něco vylíhlo,ale dělnice je mini,zvláště na to jak velká je matka a pylové rousky měla také skoro neviditelné.
Tak budu v napětí,zda vůbec budou nějaké další dělnice a jak celkově hnízdo dopadne,kéž by se zesílili.
Už jsem uvažovala,že bych tam přidala nějakou jinou zemní dělnici,ale mám obavy abych ještě víc neublížila než pomohla.Takže budu muset doufat,že se s tím správně poperou sami.
Jsem moc ráda,že se přeci jenom něco vylíhlo,ale dělnice je mini,zvláště na to jak velká je matka a pylové rousky měla také skoro neviditelné.
Tak budu v napětí,zda vůbec budou nějaké další dělnice a jak celkově hnízdo dopadne,kéž by se zesílili.
Už jsem uvažovala,že bych tam přidala nějakou jinou zemní dělnici,ale mám obavy abych ještě víc neublížila než pomohla.Takže budu muset doufat,že se s tím správně poperou sami.