Honzo,tak to je fajn,že se čmelákům daří.Ty luční máš možná později ubytované nebo je jen trochu slabší hnízdo. Jestli si vzpomínáš,také jsem si před nedávnem stěžovala ,že luční málo létají,no a už mám nové matky .
Brundibáre,pěkně se ti povedlo ubytování .A co máš v tom třetím úlku,zůstal prázdný?Doufám,že ti vyletí i krásné matky,hlavně u skalních .
Chov čmeláků v roce 2018
Dík!
Ten třetí je prázdnej. Včera jsem viděl malého čmeldu jak pořád šmejdí okolo zdi i po zemi. Tak jsem ho chytil, vypadal jako malá dělnice skalního, ale neměla žádný pyl. V knížce jsem našel, že by to mohl být pačmelák cizopasný. Pustil jsem ho. No a ty dva čmelíny jsem obsadil ne přes vchod, ale královnu jsem vpustil rovnou dovnitř vrchem. Nejhorší je to čekání, zda se to povedlo. Pokud můžu srovnávat, tak skalní se mi zdají "chytřejší" - lépe si poradí s klapkou, kterou ničím nepodkládám, prostě se tam musí vyškrábat.
Ten třetí je prázdnej. Včera jsem viděl malého čmeldu jak pořád šmejdí okolo zdi i po zemi. Tak jsem ho chytil, vypadal jako malá dělnice skalního, ale neměla žádný pyl. V knížce jsem našel, že by to mohl být pačmelák cizopasný. Pustil jsem ho. No a ty dva čmelíny jsem obsadil ne přes vchod, ale královnu jsem vpustil rovnou dovnitř vrchem. Nejhorší je to čekání, zda se to povedlo. Pokud můžu srovnávat, tak skalní se mi zdají "chytřejší" - lépe si poradí s klapkou, kterou ničím nepodkládám, prostě se tam musí vyškrábat.
A nemohla to být taky královna lučního ? Ta tmavá forma má zadeček jako skalní a za hlavou trochu žluté, jinak je černý. Délka by měla být 15-17 mm tedy o dost menší než skalní.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
To asi mohla, protože se mi nezdála křídla tmavější a byla vcelku malá. Luční hledá hnízdo i na konci května?
No řešili jsme to tak 2-3 stránky dozadu. Luční by mohly mít dvě generace za rok. Tzn. královny co se narodí na pomezí května a června mohou zkusit založit hnízdo ještě v tom samém roce. Jestli máš prázdný ulek zkus ho ubytovat.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Ahoj Kaos, pačmelák samozrejme v prírode svoje miesto má a vše perfektne klapalo až do doby, kedy človek začal žiť sebecky a prestal myslieť na prírodu. Táto rovnováha sa vyvíjala od nepameti a patrili do nej jak zaviječi, tak pačmeláci a iní paraziti. Človek svojimi skutkami ale tuto rovnováhu vychílil a preto čmeláci vymierajú.kaos píše: ↑pon 28. kvě 2018 9:27:27Co jsi s nimi spravil, snad je nezabijíš ?:-o, i pačmelák má v přírodě místo, je to sice drsné, ale kdyby se v přírodě neselektovali silní, nebo šikovní (ti co si umí najít dobře schované hnízdiště) jedinci čmeláků, tak mohou časem snadno vyhynout, se zavíječem je to jiné, toho si člověk namnožil sám ptačími budkami a nechráněnými úly, čímž jim v podstatě servíruje čmeláky na zlatém podnose.
- neviem či máš osobnú skúsenosť s pačmelákom, v negatívnom zmysle, mne už spôsobil hodne smútku a nešťastia a ono to pak není hezký pohled na hnízdo bez královny, nebo když pačmelák zabije klidne 5-20 dělnic a královna pak nemá v úlu dostatok potravy pre larvy.
Tvrdíš, že pačmeláka ktorého potkáš niekde na lúke napr. na pampeliške neriešiš - takže ťa ostatní - cizí čmeláci hniezdiaci v prírode nezajímajú? samozrejme, tvoj názor ti neberiem.
a ešte malá rečnícka otázka, čo by si robil v prípade že by si videl jak pačmelák pozvolna leze pod klapkou? - a ne úl by si otvoriť nestihol a klapku by si taky neotváral - v tom prípade by bol hneď v úlu..co bys dělal?
Čo sa týka úlov, niekdo psal že prkna nie sú vhodné-súhlas, dřevo pracuje, vzniknú mezery atď. Používam spárovku a som spokojný, samozrejme nevyhnutné je napustiť olejem (používam teakový olej), zdá sa mi najvhodnejší, projde do dřeva klidne 1-2 cm a chráni dokonale, je bez aromat a po odvetraní už ho necítit ani na rukách (pri manipulaci s úlmi). O zahrievaní súhlas, najdôležitejšia je strecha ktorá musí dokonale izolovať. Čo sa týka umelých materialov, de mi osobne hlavne o to aby nebol čmelák v kontakte s niečim umelým. - drevený úl ze spárovky ktorý je obložený extrudovaným polystyrénem by mohol byť ok, ale aby to dýchalo a nevytváralo sa vlhko mezi polys. a drevem
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Konečně se mi vrací investice do teplotních čidel mám tam 26 max tak OK, Ale kolem 30 dochází k úhynu larev takže pokud by to hrozilo větrat i za cenu toho, že nouzově jen pro pařáky se otevře střecha a překryje se plátnem (prostěradlem a pod...). Dát na kolíčky a na to střechu aby byl stín a nešlo tam moc světlo. Já pro tyto případy vkládám vždy dovnitř úlku síť, kterou mám až pod větracími otvory, kdy nehrozí tak jejich zadělání a pokud nyní otevřu střechu tak na mne dělnice nevyletí... Je to nouzovka, ale je to lepší než je upéct a pokud budete kontrolovat, aby nebyl prostup tak ok. Kdo má organzu tak ta by byla nejlepší řešení přidělat ji z boku páskou na stěnu úlku a pak střechu nad ni na kolíčky, špalíčky, dětské kostky co dům dá...
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere