Tak u mě je čmelín od zelené domácnosti ok. Ale hnízdo lučních nepovažuju za dostatečný "zátěžový" test. To čmelín od VP Ješted, kde jsou zahradní(humenní?), je v dolních rozích lehce rozklížen, někde jsou vidět i praskliny. Dřevo prostě pracuje a vlkost dělá své.Niky1 píše:A představte si ten čmelín ze zelené domácnosti,se trochu rozklížil v předu a na straně.Já myslela,že jsou stěny z jedné desky,ale ony jsou ze dvou.Kdyby to v místě spoje nebylo sešrouhované na krajích,tak by to nejspíš dopadlo hůř.
Jinak hnízdo lučních pomalu stagnuje, nové matky i samečci už jsou v přírodě. Vídám už jen upracované opotřebované dělnice.
Hnízdo zahradních(humenních?) je v plné síle. Ale zdá se mi, že dělnice nelétají v takovém množství jako dříve. Když se ale podívám dovnitř a zastřesu s výstelkou, mohutný bzukot mě ujistí, že je vše ok.
Největší starosti mi dělají skalní. Ty vedra snášejí s vypětím sil. Pokud můžu, klapku přes den otvírám a polévám plochu pod kterou je květináč vodou. Ale i tak u vchodu větrá vždy tak 5 - 7 dělnic. Momentálně je to moje nejsilnější hnízdo. Jen je smůla, že jsou v dost stísněných podmínkách s nedostačujícím větráním....