Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:A představte si ten čmelín ze zelené domácnosti,se trochu rozklížil v předu a na straně.Já myslela,že jsou stěny z jedné desky,ale ony jsou ze dvou.Kdyby to v místě spoje nebylo sešrouhované na krajích,tak by to nejspíš dopadlo hůř. ;)
Tak u mě je čmelín od zelené domácnosti ok. Ale hnízdo lučních nepovažuju za dostatečný "zátěžový" test. ;) To čmelín od VP Ješted, kde jsou zahradní(humenní?), je v dolních rozích lehce rozklížen, někde jsou vidět i praskliny. Dřevo prostě pracuje a vlkost dělá své.

Jinak hnízdo lučních pomalu stagnuje, nové matky i samečci už jsou v přírodě. Vídám už jen upracované opotřebované dělnice.
Hnízdo zahradních(humenních?) je v plné síle. Ale zdá se mi, že dělnice nelétají v takovém množství jako dříve. Když se ale podívám dovnitř a zastřesu s výstelkou, mohutný bzukot mě ujistí, že je vše ok.

Největší starosti mi dělají skalní. Ty vedra snášejí s vypětím sil. Pokud můžu, klapku přes den otvírám a polévám plochu pod kterou je květináč vodou. Ale i tak u vchodu větrá vždy tak 5 - 7 dělnic. Momentálně je to moje nejsilnější hnízdo. Jen je smůla, že jsou v dost stísněných podmínkách s nedostačujícím větráním....
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,minulý rok jsem v něm také měla zemní,ale nebylo to typicky silné hnízdo a čmelín byl v pořádku.Letos je hodně silné hnízdo,matka byla obří,takže tam musí být velké vlho a vedro.V tom z druhého zdroje mám dva stejně velké otvory jako má ten ze zelené domacnosti a je v pořádku.

Držím palce skalním ať to zvládnou a vyvedou matky a samečky. :!: Neměli by mít zahradní už pomalu také matky?Zapomněla jsem kdy jsi ji ubytoval.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Neměli by mít zahradní už pomalu také matky?Zapomněla jsem kdy jsi ji ubytoval.
Už to bude lehce přes dva měsíce, ale matky jsem zatím neviděl...
Niky1
TOP člen
TOP člen

To už by měly mít mladé matky.Minulý rok se u zahradních objevily první matky za 53 dnů od ubytování.Třeba to nakonec bude ten ruderatus. ;) :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:To už by měly mít mladé matky.Minulý rok se u zahradních objevily první matky za 53 dnů od ubytování.Třeba to nakonec bude ten ruderatus. ;) :)
Tak jsem to spočítal a dnes to je 63 dnů od usazení. Nevím, mám pocit jakoby hnízdo lehce oslabilo. Uvnitř je vše ok, teda až na vlhkost. Škůdci nejsou vidět, jen roztoči. Posledních čtrnáct dní jsem poměrně dost pracovně vytížen, tak na delší sledování není čas. Snad jsem královny nepropásl....Údržbu klapek a péči o skalní přebírá i manželka se synem. Ničeho si ale nevšimli. Kdyby to byl ten ruderatus, to by bylo pěkné. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Uvidíme jestli se později nějaké objeví.Ale když jsi neměl čas je sledovat a hnízdo oslabilo,tak je docela možné,že jsi první matky propásl,jelikož jsem měla matky i za méně než 53 dnů. ;) Ale i tak by se ještě měly objevovat,co vím tak se s jistotou u mě objevovaly 20 dní.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak tady malé video od skalních, toto je už tak dva týdny každodenní obrázek. Když jsou vedra tak navíc větrají.... Všimněte si nad vchodem mravence. Asi jim to mravenci také znepříjemňují. :( To je holt nevýhoda podzemních čmelínů....

https://www.youtube.com/watch?v=ZCo18eU ... e=youtu.be
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,dík za hezké video skalních :D .Nevím sice jaký druh mravence to je,ale viděla jsem video,kde si speciálně nějaký druh mravenců nechávali lézt kolem vchodu.Podle nich ti mravenci likvidovali roztoče,škoda že jsem si neuložila odkaz,myslím to bylo z USA.

Já v těch vedrech měla zemních kolem vchodu úplně přecpáno.A mají zřejmě dost těsno,jelikož už několikátý den pomalu vynášejí výstelku a vyhazují ji z otvoru,je jí docela dost na takové malé tvory.Viděla jsem matku jak nese chomáček v kusadlech a spustí ho u vchodu. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Nevím sice jaký druh mravence to je,ale viděla jsem video,kde si speciálně nějaký druh mravenců nechávali lézt kolem vchodu.Podle nich ti mravenci likvidovali roztoče,škoda že jsem si neuložila odkaz,myslím to bylo z USA.
Tyhle mravenci jdou za sladkým. Když na česně zbyde nějaký pylový rousek, tak se na něj seběhnou a uždibují.... ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

No tak tito jsou nebezpeční,mohli by přivolat "armádu" a hnízdo by úplně zdecimovali.Zažila jsem to jednou,do čmelínu si to pochodoval dvojstup,ale všimla jsem si toho naštěstí včas a hnízdu se nic nestalo. :D

Ta zemní matka vylepšila taktiku a místo vynášení v kusadlech tlačí výstelku zadníma nohama ven,takže jde vlastně ke vchodu pozpátku,zrovna vytlačila kupku velikosti vlašského ořechu. :lol:
Odpovědět