Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
RX007

Dnes jsem viděl hledat zemní (Paskov), opravdu pěkný exemplář, bohužel jsem neměl možnost ji odchytit.
Jinak hlásím dělnice skalního. Musel jsem jim trošku pomoct se zvednutím klapky, cestu zpátky doufám našly samy.
Bohužel další dva úlky pro letošek zůstanou prázdné, i tak první úspěch se skalním těší :)
RX007

Karel píše:
čtv 31. kvě 2018 17:30:55
Konečně se mi vrací investice do teplotních čidel :) mám tam 26 max tak OK, Ale kolem 30 dochází k úhynu larev takže pokud by to hrozilo větrat i za cenu toho, že nouzově jen pro pařáky se otevře střecha a překryje se plátnem (prostěradlem a pod...). Dát na kolíčky a na to střechu aby byl stín a nešlo tam moc světlo. Já pro tyto případy vkládám vždy dovnitř úlku síť, kterou mám až pod větracími otvory, kdy nehrozí tak jejich zadělání a pokud nyní otevřu střechu tak na mne dělnice nevyletí... Je to nouzovka, ale je to lepší než je upéct a pokud budete kontrolovat, aby nebyl prostup tak ok. Kdo má organzu tak ta by byla nejlepší řešení přidělat ji z boku páskou na stěnu úlku a pak střechu nad ni na kolíčky, špalíčky, dětské kostky co dům dá...
Nebylo by lepší použít na konstrukci úlků dřevo? Změna teploty a především vlhkosti by pak byla jiná - dřevo vlhkost absorbuje, kdežto polystyren téměř vůbec.
Ola

Karel píše:
čtv 31. kvě 2018 17:30:55
Konečně se mi vrací investice do teplotních čidel :) mám tam 26 max tak OK, Ale kolem 30 dochází k úhynu larev takže pokud by to hrozilo větrat i za cenu toho, že nouzově jen pro pařáky se otevře střecha a překryje se plátnem (prostěradlem a pod...). Dát na kolíčky a na to střechu aby byl stín a nešlo tam moc světlo. Já pro tyto případy vkládám vždy dovnitř úlku síť, kterou mám až pod větracími otvory, kdy nehrozí tak jejich zadělání a pokud nyní otevřu střechu tak na mne dělnice nevyletí... Je to nouzovka, ale je to lepší než je upéct a pokud budete kontrolovat, aby nebyl prostup tak ok. Kdo má organzu tak ta by byla nejlepší řešení přidělat ji z boku páskou na stěnu úlku a pak střechu nad ni na kolíčky, špalíčky, dětské kostky co dům dá...
nojo, ale když je 31 ve stínu, tak asi odkrytá střecha nepomůže, to už zbývá asi jen studená dlaždice...
Ola
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ola napsala:
Ola píše:
pát 01. čer 2018 9:54:14
nojo, ale když je 31 ve stínu, tak asi odkrytá střecha nepomůže, to už zbývá asi jen studená dlaždice...Ola
Já jsem si právě letos koupila dlaždice z přírodního kamene,nejsou tak těžké jako betonové.Vyměnila jsem je u některých úlku za střechu a tu dlaždici podpírám tím kolíčkem,takže je jen mezera na odchod vzduchu.Mám vše pod střechou,tak se nemusím bát,že by mi tam zatékalo,horší je to na volném prostranství. ;)

U třetích lučních se asi před dvěma dny také vylíhly nové matky.Ale co je pro mně ještě důležitější,dnes se vylíhli i ti hodně žlutí samečci.Ty mám poprvé :D :D .Tak jak je na vypůjčeném obrázku z webu.
aDSCF1741k.jpg
(137.61 KiB) Zatím ještě nestaženo
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Nebylo by lepší použít na konstrukci úlků dřevo? Změna teploty a především vlhkosti by pak byla jiná - dřevo vlhkost absorbuje, kdežto polystyren téměř vůbec.
No to je právě to, pro co se musí člověk u čmeláků rozhodnout - zda bude bojovat s vlhkostí (polystyren) nebo teplotou (dřevo) :).
Ovšem blbě vyřešené větrání si zakládá na problému jak s vlhkostí, tak s teplotou v obou případech. Dřevěné úlky jsem měl a nebyl jsem s nimi spokojen, ale tím neříkám nastěhujte je do polystyrenu... je to i tom jak je kdo schopen s danými materiály pracovat a v jakých podmínkách úlky má.
Já je např nemám vůbec venku, ale ve venkovním skladu.

K větrání Niky to má vychytané :) dlaždici může i chladit - dát na ni studený vlhký hadr... a čmeláci si větrají prouděním vlastními křídly což spolu s tím pomůže.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak jsem se dnes dívala na jedny zemní a ti si vystavěli komín z mechu a bavlny tak,aby byl větrací otvor zakrytý.Nevím jestli měli málo vlhka nebo proč by si ho jinak tak pracně stavěli? ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Dnes v noci jsem prováděl kontrolu a našel dvě samičky zavíječe. A kde jinde než na úlu s početnou kolonií zemních.... :( Jedna byla přímo na boku klapky, druhá na čelní stěně po střechou.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 02. čer 2018 20:43:48
Tak jsem se dnes dívala na jedny zemní a ti si vystavěli komín z mechu a bavlny tak,aby byl větrací otvor zakrytý.Nevím jestli měli málo vlhka nebo proč by si ho jinak tak pracně stavěli? ;)
Těžko říci. Jedna věc je větrání a druhá průvan. Průvan moc rádi nemají. S ucpáváním větracích otvorů jsem se setkal i u jiných druhů, např u skalních. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Průvan by tam neměl být. ;)

Honzo,to mi je tedy líto. :( Když se objeví zavíječ v hnízdě,tak už stačil naklást vejce.A zrovna teď jsem četla,že zavíječi létají i přes den :x ,to není moc potěšující. :( Navíc tam bylo uvedeno,že se vajíčka uvolní i když zavíječ příjde o hlavu a hrudník. :roll:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 03. čer 2018 9:47:18
Průvan by tam neměl být. ;)

Honzo,to mi je tedy líto. :( Když se objeví zavíječ v hnízdě,tak už stačil naklást vejce.A zrovna teď jsem četla,že zavíječi létají i přes den :x ,to není moc potěšující. :( Navíc tam bylo uvedeno,že se vajíčka uvolní i když zavíječ příjde o hlavu a hrudník. :roll:
Asi jsem se nepřesně vyjádřil. Zavíječe jsem našel, ale zvenku na boku klapky a na čelní stěně. Uvnitř naštěstí nic. To však neměni níc na tom, že nebezpačí napadení je vysoké... :(
Odpovědět