Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 28. kvě 2017 12:07:39
Ahoj Pepane,máš je hezké baculky. :) Mě zrovna před chvíli také první matička lučních vyletěla. :D :D Zajímavé,že od druhé luční chycené v pořadí,u té první jsem ještě neměla štěstí žádnou vidět. ;)

Já to dělám s tou síťkou stejně,jen jsem chtěla vědět jestli to funguje podobně i s tou záclonou,já mám pvc sáček,ten sám drží vzhůru a čmelák se po přiklopení hned vznese.

Dívám se,že jsi změnil klapky nebo jsi je měl hned takové u některých čmelínů?
Jó Niky máš postřeh ! U některých jsem je vyměnil nebo upravil jemnější siťkou, protože přes ty dírky u těch klapek z Al síta se mravenci protáhli.
Nemám problém je různě měnit, protože je mám jen na šikmých hřebících.
Dnes jsem taky odstranil uteplení pod střechami čmelínů.
Jsem zvědavý kdy začnou lítat princezny u zemních a taky samečci ?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zemní asi nejspíš od posledního týdne června,záleží kdy jsi je ubytoval. ;)
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, podvečer som sa vrátil z víkendu a po kontrole čmelínov som zistil, že už konečne vyleteli robotnice roľných. Bol som prekvapený, že tak malý čmeliačik dokázal prekonať tú veľkú a ťažkú klapku, ktorú tam majú. Do jedného z voľných čmelínov videl syn vletieť osu. Po kontrole bolo zistené začínajúce osie hniezdo na krycom skle. Keď nemám čmeliaky, tak aspoň osy. Aj to je užitočný hmyz, len mi trocha sťažia kosenie trávnika. Je hneď vedľa roľných. Okolo jedného čmelína s rakytovými večer poletovali nervózne robotnice, až tak nervózne, že som schytal do brady žihadlo, aj keď som stál nehybne dva metre od čmelína. Dôvodom bol pravdepodobne zavíjač, ktorý sa snažil dostať dnu. Jedno tlesknutie a bolo po probléme. Máte niekto skúsenosť s tým, že ste mali namiesto čmeliakov osy? Mám v pláne urobiť v záhrade aj búdky pre osy, ale to až budúcu sezónu. Že to bude v predstihu som nerátal. Zavesené niekde vysoko na strome by boli menej nebezpečné.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,o rokytových je známé,že brání svá hnízda do určité vzdálenosti od nich,aniž bys přímo do něho zasahoval.Nebudou se už v hnízdě líhnout nové matky,nevím kdy jsi je ubytoval? :?:

Ty si necháš vosy hned vedle polních :shock: ,nebudou je obtěžovat. :!:
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ježíš já jsem trumbela!Mám asi taky nějaké nové královny u lučních.Nevěděla jsem , co se to velkýho sune z pod klapky , tak jsem jí rychle odehnala a když se jedna vracela napadla u klapky dělničku/je to možné? a proč to dělala?/.Několikrát opakovaně, tak jsem jí taky odehnala!Několikrát jsem je odháněla od klapky.Bylo mi divný jak automaticky tam chtějí zalézt.Byla jsem zmatená, vypadalo to jako luční, ale na dělnice velké, ale menší než královna...To jsem teda trubka.Budu se muset dneska pořádně podívat.Říkala jsem si, že se luční konečně pořádně rozrostly.Klapku už jsem sklapla.A odrazila 3 pačmeláčí útoky.Ty byli jistí.Měli bílej zadek.
První zemní jsou taky pěkně čilé.Tam je taky pěkně živo.Pořád vylétají nové dělnice/podle zaměřování/.Skalní a druhé zemní jsou zatím slabší,ale létají.Už permanentně větrám.Kartonové stropy taky vyndány.
RX007

Tak mám bohužel letos oba čmelíny prázdné. Po zemním jsem přišel i o rokytového. Po 14 dnech od osazení jsem zjistil, že královna je pryč, přestože se těch 14 dní do hnízda vždy pravidelně vracela. Po otevření čmelínu jsem uvnitř nenašel vůbec nic. Jak je to možné? Co tam ten čmelák těch 14 dní dělal? Po těchto zkušenostech si vyrobím další dva nebo tři čmelíny, ať mám vyšší pravděpodobnost úspěchu.
Máme stodolu, tak mne napadlo ven na stěnu umístit pouze klapky a dovnitř stodoly dát samotné čmelíny. Co si o tom myslíte?
julio
Nový člen
Nový člen

Niki1 - rozmýšľal som, že budem čmelíny po troche potáčať, aby boli chrbtom od seba a nevideli si navzájom na vchody. Rakytový je usadený už od polovice marca.
eljerry

Pro RX007:

já jsem sice úplný začátečník. Čmelíny jsem dal přesně tak, jak uvažuješ. Dovnitř stodoly, chodbička na venkovní stranu a klapka. Mám tři, po více než dvaceti pokusech o obydlení mám prázdno. Začal jsem husím krkem o průměru 25 mm, chodbička byla dlouhá skoro metr. Čmeláci mi zůstávali vevnitř. Zkrátil jsem chodbičky na minimum, vyhodil zatáčku v čmelíně, použil jsem širší kopoflex 40 mm. A výsledek byl stejný, jen se čmeláci pohodlně vraceli a odlétali po průzkumu čmelína. Možná je všechno způsobené novotou, jak čmelíny, výplň i chodbičky byly nové.
Jinak se mi tento nápad zdál jako nejlepší, zejména pro lepší ochranu před škůdci, počasím a sluncem. Uvidím příští rok, počasí mne letos zaskočilo a navíc vše bylo dříve. Potom přišel mráz a pršení, všechno se zamotalo.

Jsem rád, že čtu pozitivní zprávy od ostatních, kteří byli úspěšní. Držím všem palce a piště zkušenosti a informace. Ať se příští rok daří nám všem. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,pokud je rokytový usazený tak brzo,tak by měl mít už nebo co nevidět matky.Já jsem naposledy měla ubytovaného 26.4. a matky už měl 7.6.Měla jsem je na stromě u chodníku a stačil v blízkosti nějaký šramot a hned reagovali,ale naštěstí neútočili. :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Nechtělo se mi tomu v tuto dobu vůbec věřit.Seděla jsem si na zahradě u čmeláků a v tom luční začal hledal za čmelínem v regálu.Síťku jsem měla u sebe kvůli dělnicím,kdyby neuměly trefit po prvním vyletění,tak jsem ho hned chňapla a dala do posledního volného čmelínu. :lol: Nevím jestli z toho něco bude,ale vrátil se.Tak doufám,že i zůstane.Opravdu velice zvláštní sezona po všech stránkách. ;)

Kavcao,tedy chudáci matičky. :) Ale jak jsem teď chytla toho lučního,tak jsi mě těmi pačmeláky tak znejistila,protože se mi zdál nějaký dlouhý na lučního,že jsem si myslela jestli jsem nechytla rupestrise,ten má žlutý proužek za hlavou a červený zadek. :lol:
Odpovědět