Chov čmeláků v roce 2015

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
majla
Stálý člen
Stálý člen

Ano mozny to je. Další generace se pak jiz casove zhustuji. Alespon ja to tak u svých cmelinu pozoruji, ze nyní cca tyden po prvních delnicich uz zase další a o neco vetsi pribyly a také mam pocit, ze ty první male pak zustavaji vice uvnitř cmelinu aniz by vyletaly a pracuji jen uvnitř a ty velke makaj na noseni pylu atd. nemate ten pocit?
Mája

Já si právě všimla dvou rozdílně velkých dělnic u vchodu. Ale jsou to moji první čmeláci, tak uvidím, jak to bude dál.
Zdenka a Standa

Dobrý večer, dnes jsem fotil pracující čmeláky, ale přílohy jsou moc velké a stránka to nebere.
V malém čmelínu ZD pracují již dělnice několik dní a ve velké ZD zatím pracuje jen matka,
ale byla později usazena tak čekáme kdy se objeví dělnice. Kdo to ví odpoví kam uložit fotografie
aby bylo možno tuto stránku připojit ke zprávě.Dík za radu :cry: :D
josef569
Nový člen
Nový člen

Přeji dobrý večer. Vypadá to, že letošní sezóna hledajících královen byla ukončena /Plzeňská kraj/.Poslední královnu jsem viděl naposledy v pátek 15.5.. Dnes už jsou jenom čmeláci na květech. Podařilo se mi osadit jenom jeden čmelín /čekám na první dělnice/, druhý je prázdný, i když pokusů bylo hodně. Myslím si, že jsem zaplatil daň z novotou vonících čmelínů. Jen počkejte příští rok, přimíchám vám do hnízda trochu myšiny nebo podestýlku od křečků a pak se budete o ubytování prát! :lol:
julio
Nový člen
Nový člen

V Žiline a okolí to už taktiež skončilo. Poslený minulotýždňový pokus nevyšiel a tak dva novotou voňajúce čmelíny na záhrade si na svojich obyvateľov musia počkať do budúceho roka. Pri tohtoročnej studenej jari sa ani veľmi nedivím. Ešteže mám ten vlaňajší obsadený. Už kráľovná celý týždeň usilovne nosí peľ. Tak Vám úspešnejším. želám mnoho radosti s čmeliakmi.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj,

josef569: jaký druh jsi se pokoušel usazovat?

Zdenka a Standa: pro fotografie vyzkoušej http://www.rajce.idnes.cz/ zkušenost s tím nemám, ale hodně lidí to používá. ;)

Mějte se
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravim. Jednoznačně převažoval čmelák zemní a podle okukování bych řekl, že jednoho menšího mám ve čmelíně nebo by to mohl být i zahradní. Moc se raději nepřibližuji, aby ho nevyplašil. Dále jsem usazoval asi 4 rolní , 2 skalní a 2 hájový. Jeden skalní se mi držel ve čmělíně pár dní, ale pak zmizel, nebo uhynul. Přibližně v 10 případech jsem zaznamenal orientační let kolem čmelína. V březnu jsem čmelíny usadit pod strom na nohu asi 40 až 50 cm nad zemí.V několika případech jsem zaznamenal královny, jak krouží u čmelína, ale pod ním u země. Nezvedly se a po chvíli odletěly. Z tohoto důvody jsem čmelíny položil na zem, kde si myslím je větší naděje na náhodné ubytování. Po zjištění nájemníka jsem čmelín v noci umístil na nohu a zdá se, že mu to nevadí.
Mája

Zdenka a Standa: nebo tady http://prnt.sc/
Zdenka a Standa

zkusím radu: prntscr.com/77a0gi
prntscr.com/77a8de
Mája

Hezký, hlavně obdivuji, že se vám to povedlo vyfotit.
Odpovědět